TNO: tot 23% CO2-reductie mogelijk met LNG-trucks

De CO2-uitstoot van trucks die rijden op LNG valt bijna 20 procent lager uit dan van dieseltrucks. Dat blijkt uit emissietesten die TNO heeft uitgevoerd. Vooral op de snelweg is de besparing aanzienlijk; de uitstoot van koolstofdioxide kwam daar 23 procent lager uit. Voor het onderzoek vergeleek TNO de resultaten van de Volvo FH LNG-truck en een Euro 6-dieseltruck van de Zweedse fabrikant.

De testen werden uitgevoerd in het kader van het Steekproefcontroleprogramma voor vrachtwagens en bussen voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van de testen was om het niveau van de uitstoot van schadelijke stoffen en de uitstoot van broeikasgassen vast te stellen.

“Dat onze LNG-oplossing goed presteert op langeafstandsroutes, bevestigt wat wij onze klanten vertellen”, legt Jan Schouten uit. Hij is werkzaam als Manager Product bij Volvo Trucks Nederland. De LNG-trucks voldoen volgens hem niet alleen aan de hoge eisen op het gebied van prestaties, brandstofverbruik en actieradius, maar bieden tevens een alternatief dat lagere emissies van broeikasgassen levert, zoals nu ook bewezen door TNO. “Deze combinatie hebben onze klanten nodig voor regionaal en internationaal transport.”

De gebruikte brandstof is vloeibaar aardgas, oftewel LNG (Liquefied Natural Gas). Bij aardgas is de vermindering bijna 20%. De volgende stap is bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de tank-to-wheel CO2-uitstoot met 100% af ten opzichte van fossiele diesel.

Dieselalternatief

Eind 2017 introduceerde Volvo Trucks de nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG, die beschikbaar zijn met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport. Voor dit segment lijkt elektrisch rijden voorlopig nog geen haalbare optie. Schouten: “Niet alleen is de oplaadinfrastructuur niet gereed, ook is de actieradius van een elektrische truck voor de lange afstand te beperkt en wegen accu’s nu nog te veel om voldoende lading te kunnen vervoeren om rendabel te zijn.”

Elektrische trucks lijken op dit moment vooral nog geschikt voor gebruik in de steden en op korte afstanden. Hier is niet zozeer de CO2-uitstoot een probleem, maar wel lokale emissies en geluid. “Met de FL en FE electric introduceren we hiervoor de geschikte voertuigen. Voor regionaal en internationaal transport zien wij LNG als goed alternatief voor diesel. Dat de verlaging van de CO2-emissies die wij aangeven geen loze belofte blijkt, onderstreept het TNO-rapport nu”, besluit Schouten.

Stimuleren

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte onlangs de uitgangspunten voor een nieuwe stimuleringsregeling voor LNG bekend. De regeling komt in plaats van de LNG-accijnsteruggave. De teruggaaf blijft hetzelfde als bij de oude regeling. Het gaat om 125 euro per 1.000 kg LNG. In plaats van twee jaar duurt deze regeling drie jaar, van 2019 tot en met 2021. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe stimuleringsregeling komende zomer in werking treden.

In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG. Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG. Onlangs werd in het Belgische Rekkem een LNG-station geopend.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “TNO: tot 23% CO2-reductie mogelijk met LNG-trucks”

Jo Vols|10.06.19|23:14

Het gaat in het Belgische Rekkem over een LNG-station dat niet van Shell maar wel eigendom van Total is: https://www.tankpro.nl/brandstof/2019/02/08/pitpoint-lng-bouwt-lng-locatie-bij-total-station-in-belgie/

Mark matser|13.06.19|14:32

Beste Jo,
Naast Maasmechelen, Herstal heeft Shell nu ook een 3e LNG LNG station geopend in Rekkem. Dit is het 11e LNG station van Shell in Europa. De ontwikkeling van LNG stations gaat verder in Europa, mocht vragen over hebben dan hoor ik dat graag.
Adress: TRILOYSTRAAT, KORTRIJK-REKKEM, 8930, BELGIUM
Coordinates: 50.771573, 3.198615

Gr,
Mark Matser
LNG Sales accountmanager Road Transport

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TNO: tot 23% CO2-reductie mogelijk met LNG-trucks | TankPro.nl

TNO: tot 23% CO2-reductie mogelijk met LNG-trucks

De CO2-uitstoot van trucks die rijden op LNG valt bijna 20 procent lager uit dan van dieseltrucks. Dat blijkt uit emissietesten die TNO heeft uitgevoerd. Vooral op de snelweg is de besparing aanzienlijk; de uitstoot van koolstofdioxide kwam daar 23 procent lager uit. Voor het onderzoek vergeleek TNO de resultaten van de Volvo FH LNG-truck en een Euro 6-dieseltruck van de Zweedse fabrikant.

De testen werden uitgevoerd in het kader van het Steekproefcontroleprogramma voor vrachtwagens en bussen voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van de testen was om het niveau van de uitstoot van schadelijke stoffen en de uitstoot van broeikasgassen vast te stellen.

“Dat onze LNG-oplossing goed presteert op langeafstandsroutes, bevestigt wat wij onze klanten vertellen”, legt Jan Schouten uit. Hij is werkzaam als Manager Product bij Volvo Trucks Nederland. De LNG-trucks voldoen volgens hem niet alleen aan de hoge eisen op het gebied van prestaties, brandstofverbruik en actieradius, maar bieden tevens een alternatief dat lagere emissies van broeikasgassen levert, zoals nu ook bewezen door TNO. “Deze combinatie hebben onze klanten nodig voor regionaal en internationaal transport.”

De gebruikte brandstof is vloeibaar aardgas, oftewel LNG (Liquefied Natural Gas). Bij aardgas is de vermindering bijna 20%. De volgende stap is bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de tank-to-wheel CO2-uitstoot met 100% af ten opzichte van fossiele diesel.

Dieselalternatief

Eind 2017 introduceerde Volvo Trucks de nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG, die beschikbaar zijn met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport. Voor dit segment lijkt elektrisch rijden voorlopig nog geen haalbare optie. Schouten: “Niet alleen is de oplaadinfrastructuur niet gereed, ook is de actieradius van een elektrische truck voor de lange afstand te beperkt en wegen accu’s nu nog te veel om voldoende lading te kunnen vervoeren om rendabel te zijn.”

Elektrische trucks lijken op dit moment vooral nog geschikt voor gebruik in de steden en op korte afstanden. Hier is niet zozeer de CO2-uitstoot een probleem, maar wel lokale emissies en geluid. “Met de FL en FE electric introduceren we hiervoor de geschikte voertuigen. Voor regionaal en internationaal transport zien wij LNG als goed alternatief voor diesel. Dat de verlaging van de CO2-emissies die wij aangeven geen loze belofte blijkt, onderstreept het TNO-rapport nu”, besluit Schouten.

Stimuleren

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte onlangs de uitgangspunten voor een nieuwe stimuleringsregeling voor LNG bekend. De regeling komt in plaats van de LNG-accijnsteruggave. De teruggaaf blijft hetzelfde als bij de oude regeling. Het gaat om 125 euro per 1.000 kg LNG. In plaats van twee jaar duurt deze regeling drie jaar, van 2019 tot en met 2021. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe stimuleringsregeling komende zomer in werking treden.

In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG. Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG. Onlangs werd in het Belgische Rekkem een LNG-station geopend.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “TNO: tot 23% CO2-reductie mogelijk met LNG-trucks”

Jo Vols|10.06.19|23:14

Het gaat in het Belgische Rekkem over een LNG-station dat niet van Shell maar wel eigendom van Total is: https://www.tankpro.nl/brandstof/2019/02/08/pitpoint-lng-bouwt-lng-locatie-bij-total-station-in-belgie/

Mark matser|13.06.19|14:32

Beste Jo,
Naast Maasmechelen, Herstal heeft Shell nu ook een 3e LNG LNG station geopend in Rekkem. Dit is het 11e LNG station van Shell in Europa. De ontwikkeling van LNG stations gaat verder in Europa, mocht vragen over hebben dan hoor ik dat graag.
Adress: TRILOYSTRAAT, KORTRIJK-REKKEM, 8930, BELGIUM
Coordinates: 50.771573, 3.198615

Gr,
Mark Matser
LNG Sales accountmanager Road Transport

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.