Rotterdamse haven investeert fors in LNG-tankstations

Investeringsfonds Rotterdam Port Fund (RPF) en NIBC Bank hebben gezamenlijk een meerderheidsbelang genomen in Rolande, ontwikkelaar en exploitant van LNG-tankstations. Naar verwachting wordt de transactie na het doorlopen van de relevante procedures in de eerste helft van 2019 afgerond. Aandeelhouder IVECO Schouten behoudt een aanzienlijk belang in Rolande.

Rolande werkt aan een Europees netwerk van tankstations voor vloeibaar aardgas en helpt logistieke bedrijven bij de overstap naar LNG. Deze alternatieve brandstof is vooral interessant voor zwaar wegtransport en voor de scheepvaart. Een motor die aangedreven wordt door LNG is schoner en stiller dan een dieselmotor. De uitstoot van onder meer CO2, NOx en fijnstof valt aanzienlijk lager uit.

“Rolande heeft na de opening in 2013 van het eerste vaste LNG-tankstation in Tilburg de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt naar dertien tankstations”, legt algemeen directeur Fred Schouten van IVECO Schouten uit. “Nu LNG een steeds belangrijkere positie krijgt op de markt is schaalgrootte en uitbreiding naar andere landen in onze visie essentieel. Met de komst van Rotterdam Port Fund en NIBC worden de geplande uitbreidingen versneld mogelijk gemaakt.’’

Direct inzetbaar alternatief

Voor het Rotterdam Port Fund past Rolande in het investeringsprofiel. “Het gebruik van LNG als brandstof is voor de transportsector een rendabel en direct inzetbaar alternatief voor diesel”, zegt Bastiaan van der Knaap, managing director van het Rotterdam Port Fund. “Het doorontwikkelen naar een groter gebruik van bio-LNG leidt tot nog meer voordelen op het gebied van uitstoot en wij willen Rolande graag bijstaan om dit te realiseren.”

LNG en bio-LNG spelen een cruciale rol in de verduurzaming van het zwaar wegtransport en de scheepvaart, geeft CEO Jolon van der Schuit van Rolande aan. “Wij willen hierin als Rolande een belangrijke rol spelen. De verdere uitrol van ons netwerk van tankstations in Europa en het op de markt brengen van bio-LNG zijn de belangrijkste doelen. Samen met het Rotterdam Port Fund en NIBC kunnen wij onze ambitieuze groeiplannen waarmaken.”

Het Rotterdam Port Fund is een onafhankelijk investeringsfonds, dat investeert in innovatieve vernieuwende haven gerelateerde bedrijven met een specifieke focus op duurzaamheid en de energietransitie. Het fonds is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC Bank en een aantal Rotterdamse ondernemers.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.