Nieuwe regeling voor stimuleren van LNG gepresenteerd

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de uitgangspunten voor een nieuwe stimuleringsregeling voor LNG bekendgemaakt. De regeling komt in plaats van de LNG-accijnsteruggave. Eind 2018 werd bekend dat deze bestaande regeling in 2019 niet doorgezet zou worden. Dit tot grote teleurstelling van branchepartijen die flink geïnvesteerd hebben in vloeibaar aardgas.

De teruggaaf blijft hetzelfde als bij de oude regeling. Het gaat om 125 euro per 1.000 kg LNG. In plaats van twee jaar duurt deze regeling drie jaar, van 2019 tot en met 2021. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe stimuleringsregeling komende zomer in werking treden. De regeling moet nog wel juridisch worden getoetst, ook op Europees niveau. Als ingangsdatum zal 1 januari 2019 gelden. De regeling gaat in met terugwerkende kracht. Daarnaast werd bekend dat er wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om een extra fiscale stimulans te geven aan bio-LNG.

De nieuwe regeling is goed nieuws voor partijen die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in het bouwen aan een netwerk van tanklocaties en (transport)bedrijven die rijden op LNG. Een groot aantal partijen reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Ook de branche was teleurgesteld. Zo besloot PitPoint.LNG eind december zelfs om de plannen voor drie nieuwe locaties in Nederland voorlopig uit te stellen.

Concept-Klimaatakkoord

In het concept-Klimaatakkoord wordt bio-LNG genoemd als interessante optie zolang er nog geen goede elektrische alternatieven zijn. ‘Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer elektrische alternatieven (batterij-elektrisch en waterstof) in gebruik. Tijdelijk gebruikt zwaar wegvervoer duurzame en synthetische biofuels/biokerosine/bioLNG als overgangsbeleid naar zero-emissie energiedragers.’

LNG is een alternatief voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Rijden op vloeibaar aardgas leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG. Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe regeling voor stimuleren van LNG gepresenteerd | TankPro.nl

Nieuwe regeling voor stimuleren van LNG gepresenteerd

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de uitgangspunten voor een nieuwe stimuleringsregeling voor LNG bekendgemaakt. De regeling komt in plaats van de LNG-accijnsteruggave. Eind 2018 werd bekend dat deze bestaande regeling in 2019 niet doorgezet zou worden. Dit tot grote teleurstelling van branchepartijen die flink geïnvesteerd hebben in vloeibaar aardgas.

De teruggaaf blijft hetzelfde als bij de oude regeling. Het gaat om 125 euro per 1.000 kg LNG. In plaats van twee jaar duurt deze regeling drie jaar, van 2019 tot en met 2021. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe stimuleringsregeling komende zomer in werking treden. De regeling moet nog wel juridisch worden getoetst, ook op Europees niveau. Als ingangsdatum zal 1 januari 2019 gelden. De regeling gaat in met terugwerkende kracht. Daarnaast werd bekend dat er wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om een extra fiscale stimulans te geven aan bio-LNG.

De nieuwe regeling is goed nieuws voor partijen die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in het bouwen aan een netwerk van tanklocaties en (transport)bedrijven die rijden op LNG. Een groot aantal partijen reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Ook de branche was teleurgesteld. Zo besloot PitPoint.LNG eind december zelfs om de plannen voor drie nieuwe locaties in Nederland voorlopig uit te stellen.

Concept-Klimaatakkoord

In het concept-Klimaatakkoord wordt bio-LNG genoemd als interessante optie zolang er nog geen goede elektrische alternatieven zijn. ‘Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer elektrische alternatieven (batterij-elektrisch en waterstof) in gebruik. Tijdelijk gebruikt zwaar wegvervoer duurzame en synthetische biofuels/biokerosine/bioLNG als overgangsbeleid naar zero-emissie energiedragers.’

LNG is een alternatief voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Rijden op vloeibaar aardgas leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG. Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.