‘Veiling van tankstations langs snelweg is garantie voor spektakel’

Er is een aantal zeer prominente tankstations terug te vinden in het veilingschema voor 2019. In totaal gaan negentien snelweglocaties komend najaar onder de hamer. Het betreft tankstations van Shell (7), Texaco (2), Total (3), Esso (5), BP (1) en Tamoil (1). Al deze locaties gaan in september voor de eerste keer in de veiling. Dit levert de zittende partijen een aanzienlijk voordeel op bij het behouden van hun locatie. “Maar het betekent niet dat het een gelopen koers is”, voorspelt adviseur Peter Waterham.

Er werd gretig met miljoenen gestrooid tijdens de veiling van snelwegstations afgelopen september. Maar liefst tien van de zeventien locaties kregen uiteindelijk een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen). Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro, maar had daarbij het voordeel van de topdeelregeling.

De kans is groot dat ook komend najaar de portemonnee getrokken gaat worden. Op de lijst van A-locaties staan onder meer Esso-station Utrechtse Brug langs de A2 bij Amsterdam en een aantal prominente Shell-locaties langs onder meer de A1, A15 en A27. “Er zijn dit jaar alleen tankstations die voor de eerste keer worden geveild. Bestaande concessiehouders kunnen bij deze eerste veiling nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen”, vertelt Peter Waterham van Tankstation Advies.

Het is zeer opmerkelijk dat er locaties wisselen van exploitant in de topdeelregeling, vindt Waterham. “Wij vinden dit zeer merkwaardig. Immers, de zittende partij heeft een enorm groot financieel voordeel. Wellicht wordt er dan toch veel te zuinig geboden of willen partijen per se van een locatie af. Nederlandse koopmansgeest is dan schijnbaar als sneeuw voor de zon verdwenen. Er is schijnbaar weinig creativiteit bij de grote oliemaatschappijen. Dat geeft de andere spelers kansen.”

Vuurwerk

Waterham verwacht ook komend najaar weer vuurwerk. De hoge bedragen die afgelopen september werden geboden, laten volgens hem zien dat een aantal partijen er héél veel voor over heeft om een mooie locatie in de wacht te slepen. Tijdens de veiling vorig jaar september wisselden ook verschillende tankstations van huurder die voor de eerste keer geveild werden. “Je moet sowieso de aandacht erbij houden als zittende partij, anders kun je wel eens lelijk verrast worden.” De tankstation-adviseur verwacht zeker een aantal wisselingen. “Het zullen er zeker wel een stuk of vijf kunnen worden. Tegelijkertijd denk ik ook dat de huidige partijen er veel aan gelegen is om hun locaties te behouden.”

Jaarlijks worden de huurrechten geveild van tankstations langs Nederlandse snelwegen. De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Het spel wordt overigens vooral gedomineerd door de grote jongens, kleinere partijen kwamen er afgelopen jaren niet of nauwelijks meer aan te pas. De locaties die onder de veilinghamer komen, worden voor een periode van 15 jaar toegekend. De huurder mag op de locatie gebouwen en andere werken aanbrengen. Voor de al aanwezige opstallen en andere werken moet bij de eerste veilingronde een vergoeding betaald worden aan de bestaande wederpartij van de Staat. De jaarlijkse huurprijs is opgebouwd uit twee onderdelen. Het vaste deel is gebaseerd op de objectieve locatiewaarde, het variabele deel is gebaseerd op de actueel verkochte liters brandstof.

Veilingschema tankstations langs rijkswegen 2019

 • VZP Coosenhoek, Coosenhoek – autoweg N57 (BP)
 • VZP Utrechtse Brug, Amsterdam – snelweg A2 (Esso)
 • VZP t Loo, Oldebroek (Wezep) – snelweg A28 (Esso)
 • VZP De Weeren Wolvega (Weststellingwerf) – snelweg A32 (Esso)
 • VZP Hackelaar, Muiden – snelweg A1 (Shell)
 • VZP Struik, Holten – snelweg A1 (Shell)
 • VZP Varakker, Kesteren – snelweg A15 (Shell)
 • VZP Blommendaal, Meerkerk – snelweg A27 (Shell)
 • VZP Haerst, Zwolle – snelweg A28 (Shell)
 • VZP Deersels, Maasbree – snelweg A67 (Shell)
 • VZP De Vonken, Gorredijk (Heerenveen) – snelweg A7 (Shell)
 • VZP Stille Wald, Didam – snelweg A8 (Texaco)
 • VZP Galgeveld, Dorst – snelweg A27 (Esso)
 • VZP Ganzenven, Schaijk – snelweg A50 (Esso)
 • VZP Zierikzee, Zierikzee – autoweg N59 (Texaco)
 • VZP Vliedberg, Goes – snelweg A58 (Total)
 • VZP Middelaar, Hoevelaken – snelweg A1 (Total)
 • VZP Kerkeind, Moergestel – snelweg A58 (Total)
 • VZP De Smarpot, Boarnsterhim – snelweg A32 (Tamoil)

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Veiling van tankstations langs snelweg is garantie voor spektakel’ | TankPro.nl

‘Veiling van tankstations langs snelweg is garantie voor spektakel’

Er is een aantal zeer prominente tankstations terug te vinden in het veilingschema voor 2019. In totaal gaan negentien snelweglocaties komend najaar onder de hamer. Het betreft tankstations van Shell (7), Texaco (2), Total (3), Esso (5), BP (1) en Tamoil (1). Al deze locaties gaan in september voor de eerste keer in de veiling. Dit levert de zittende partijen een aanzienlijk voordeel op bij het behouden van hun locatie. “Maar het betekent niet dat het een gelopen koers is”, voorspelt adviseur Peter Waterham.

Er werd gretig met miljoenen gestrooid tijdens de veiling van snelwegstations afgelopen september. Maar liefst tien van de zeventien locaties kregen uiteindelijk een nieuwe huurder. Total bood een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het station op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen). Shell wist tankstation De Andel langs de A12 (nabij Gouda) te behouden voor een eveneens fors bedrag van 21,9 miljoen euro, maar had daarbij het voordeel van de topdeelregeling.

De kans is groot dat ook komend najaar de portemonnee getrokken gaat worden. Op de lijst van A-locaties staan onder meer Esso-station Utrechtse Brug langs de A2 bij Amsterdam en een aantal prominente Shell-locaties langs onder meer de A1, A15 en A27. “Er zijn dit jaar alleen tankstations die voor de eerste keer worden geveild. Bestaande concessiehouders kunnen bij deze eerste veiling nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen”, vertelt Peter Waterham van Tankstation Advies.

Het is zeer opmerkelijk dat er locaties wisselen van exploitant in de topdeelregeling, vindt Waterham. “Wij vinden dit zeer merkwaardig. Immers, de zittende partij heeft een enorm groot financieel voordeel. Wellicht wordt er dan toch veel te zuinig geboden of willen partijen per se van een locatie af. Nederlandse koopmansgeest is dan schijnbaar als sneeuw voor de zon verdwenen. Er is schijnbaar weinig creativiteit bij de grote oliemaatschappijen. Dat geeft de andere spelers kansen.”

Vuurwerk

Waterham verwacht ook komend najaar weer vuurwerk. De hoge bedragen die afgelopen september werden geboden, laten volgens hem zien dat een aantal partijen er héél veel voor over heeft om een mooie locatie in de wacht te slepen. Tijdens de veiling vorig jaar september wisselden ook verschillende tankstations van huurder die voor de eerste keer geveild werden. “Je moet sowieso de aandacht erbij houden als zittende partij, anders kun je wel eens lelijk verrast worden.” De tankstation-adviseur verwacht zeker een aantal wisselingen. “Het zullen er zeker wel een stuk of vijf kunnen worden. Tegelijkertijd denk ik ook dat de huidige partijen er veel aan gelegen is om hun locaties te behouden.”

Jaarlijks worden de huurrechten geveild van tankstations langs Nederlandse snelwegen. De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Het spel wordt overigens vooral gedomineerd door de grote jongens, kleinere partijen kwamen er afgelopen jaren niet of nauwelijks meer aan te pas. De locaties die onder de veilinghamer komen, worden voor een periode van 15 jaar toegekend. De huurder mag op de locatie gebouwen en andere werken aanbrengen. Voor de al aanwezige opstallen en andere werken moet bij de eerste veilingronde een vergoeding betaald worden aan de bestaande wederpartij van de Staat. De jaarlijkse huurprijs is opgebouwd uit twee onderdelen. Het vaste deel is gebaseerd op de objectieve locatiewaarde, het variabele deel is gebaseerd op de actueel verkochte liters brandstof.

Veilingschema tankstations langs rijkswegen 2019

 • VZP Coosenhoek, Coosenhoek – autoweg N57 (BP)
 • VZP Utrechtse Brug, Amsterdam – snelweg A2 (Esso)
 • VZP t Loo, Oldebroek (Wezep) – snelweg A28 (Esso)
 • VZP De Weeren Wolvega (Weststellingwerf) – snelweg A32 (Esso)
 • VZP Hackelaar, Muiden – snelweg A1 (Shell)
 • VZP Struik, Holten – snelweg A1 (Shell)
 • VZP Varakker, Kesteren – snelweg A15 (Shell)
 • VZP Blommendaal, Meerkerk – snelweg A27 (Shell)
 • VZP Haerst, Zwolle – snelweg A28 (Shell)
 • VZP Deersels, Maasbree – snelweg A67 (Shell)
 • VZP De Vonken, Gorredijk (Heerenveen) – snelweg A7 (Shell)
 • VZP Stille Wald, Didam – snelweg A8 (Texaco)
 • VZP Galgeveld, Dorst – snelweg A27 (Esso)
 • VZP Ganzenven, Schaijk – snelweg A50 (Esso)
 • VZP Zierikzee, Zierikzee – autoweg N59 (Texaco)
 • VZP Vliedberg, Goes – snelweg A58 (Total)
 • VZP Middelaar, Hoevelaken – snelweg A1 (Total)
 • VZP Kerkeind, Moergestel – snelweg A58 (Total)
 • VZP De Smarpot, Boarnsterhim – snelweg A32 (Tamoil)

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.