Prijzenslag tankstations aan de snelweg wordt heviger

De prijsconcurrentie aan de snelweg intensiveert. Shell, BP, Esso en Texaco proberen momenteel bij een of meerdere rijksweglocaties de aandacht van de klant te trekken met lage prijzen. Shell doet dit door de slogan ”Nu ook hier scherp geprijsd” op de prijspaal te zetten. Texaco test het Happy Hour, bekend van onbemande vestigingen, nu ook aan de snelweg. BP en Esso zijn vooralsnog iets voorzichtiger. Zij proberen op enkele locaties vooral de lpg-klant naar zich toe te trekken met reclame voor lage literprijzen.

“We hebben momenteel zo’n dertig vestigingen aan de snelweg met lagere prijzen”, zegt Shell-woordvoerder Wim van der Wiel. ”Dat is ongeveer de helft van al onze rijksweglocaties. We zijn er vorig jaar mee gestart op enkele stations en rollen dit nu langzaam verder over het land uit.” Per vestiging bekijkt de marktleider welke strategie het beste gehanteerd kan worden.

Benzine

Om de snelwegstations ook als voordelige optie op de kaart te zetten, besloot Shell om bij diverse vestigingen de prijzen te verlagen. Zo betalen autorijders voor een liter benzine bij sommige tankstations 1,709 euro. Ook voor diesel en lpg heeft de marktleider op verschillende locaties de prijs verlaagd. De stap van Shell maakt onderdeel uit van een beleid om in het gehele land het dure imago van zich af te werpen. Want ook bij stations aan het onderliggende wegennet adverteert het Brits-Nederlandse bedrijf met lage prijzen.

Ook Texaco heeft besloten om bij enkele Nederlandse snelwegstations hogere kortingen te geven aan de pomp. De oliemaatschappij draait momenteel een pilot bij enkele rijksweglocaties met het zogeheten Happy Hour, waarbij klanten tijdens een bepaald deel van de dag flinke korting krijgen op brandstof.

Esso

Bij BP adverteert een zelfstandige ondernemer momenteel met een lage literprijs op lpg. Ook bij minimaal één snelweg-Esso kunnen klanten met fikse korting lpg tanken. Bij Esso was niemand bereikbaar voor commentaar.

De acties bij de diverse merken vinden opvallend genoeg ook plaats aan snelwegen met veel verkeer. Zo maakt de Texaco langs de A13 bij Delft gebruik van de Happy Hour-actie en hanteren Shell en BP onder meer langs de A27 (tussen Breda en Utrecht) lagere prijzen op sommige locaties.

Onbemand

Dat langs de snelweg deze stappen worden gezet, komt niet helemaal als een verrassing. Veel snelweglocaties bleven lang buiten schot als het om prijsdruk ging, terwijl aan het onderliggende wegennet de prijzen al jarenlang onder druk staan, mede door de opkomst van het onbemande segment.

Echter, druppelsgewijs komen er meer onbemande vestigingen aan de rijksweg. Zo hebben Tinq en Argos er onbemande stations en realiseert Tango momenteel een tweede snelwegvestiging tussen Rotterdam en Breda. Daarnaast besloten de afgelopen jaren veel fleetowners en leasemaatschapijen om hun autorijders niet meer aan de snelweg te laten tanken. Daardoor krijgen veel stations te maken met dalende omzetten.

Prijsverschil

”Je ziet inderdaad het verschil tussen snelweg en niet-snelweg minder worden”, zegt pomphouder Clemens van Hulten, tevens voorzitter van Bovag Tankstations. ”Het komt steeds dichter bij elkaar. Net als het verschil tussen bemande en onbemande vestigingen. Dat is ook niet meer zo groot als tien jaar geleden.”

Oorzaak hiervan zoekt Van Hulten vooral bij leasemaatschappijen en vlooteigenaren. ”Die zijn de snelweglocaties de laatste jaren gaan mijden vanwege het prijsverschil. Ook zijn er constructies waarbij de werknemer vrij is om te tanken waar hij wil, maar moet hij bij een hoge literprijs zelf meebetalen”, aldus Van Hulten.

Brandstof

Nove-directeur Erik de Vries denkt dat de grote maatschappijen geen andere keuze hebben dan te zakken met de prijzen aan de snelweg. ”Ze zijn de zakelijke rijder kwijtgeraakt. Die koopt vaak niet alleen brandstof, maar neemt ook producten uit de shop mee. Die omzet ben je ook kwijt. Dus onlogisch is het niet.”

De Vries verwacht dat de prijsstrijd langs de snelweg de komende jaren heviger wordt. Onder meer vanwege de toenemende prijstransparantie door diverse websites en apps. ”En misschien kijken de maatschappijen de komende jaren strenger naar hun netwerk en stoten ze enkele snelweglocaties af. Dat biedt weer kansen voor brandstofhandelaren om aan de rijkswegen enkele stations te bemachtigen, al dan niet via een veiling.”

Tom van Gurp

Lees ook: Shell start prijsactie om duur imago kwijt te raken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Prijzenslag tankstations aan de snelweg wordt heviger | TankPro.nl

Prijzenslag tankstations aan de snelweg wordt heviger

De prijsconcurrentie aan de snelweg intensiveert. Shell, BP, Esso en Texaco proberen momenteel bij een of meerdere rijksweglocaties de aandacht van de klant te trekken met lage prijzen. Shell doet dit door de slogan ”Nu ook hier scherp geprijsd” op de prijspaal te zetten. Texaco test het Happy Hour, bekend van onbemande vestigingen, nu ook aan de snelweg. BP en Esso zijn vooralsnog iets voorzichtiger. Zij proberen op enkele locaties vooral de lpg-klant naar zich toe te trekken met reclame voor lage literprijzen.

“We hebben momenteel zo’n dertig vestigingen aan de snelweg met lagere prijzen”, zegt Shell-woordvoerder Wim van der Wiel. ”Dat is ongeveer de helft van al onze rijksweglocaties. We zijn er vorig jaar mee gestart op enkele stations en rollen dit nu langzaam verder over het land uit.” Per vestiging bekijkt de marktleider welke strategie het beste gehanteerd kan worden.

Benzine

Om de snelwegstations ook als voordelige optie op de kaart te zetten, besloot Shell om bij diverse vestigingen de prijzen te verlagen. Zo betalen autorijders voor een liter benzine bij sommige tankstations 1,709 euro. Ook voor diesel en lpg heeft de marktleider op verschillende locaties de prijs verlaagd. De stap van Shell maakt onderdeel uit van een beleid om in het gehele land het dure imago van zich af te werpen. Want ook bij stations aan het onderliggende wegennet adverteert het Brits-Nederlandse bedrijf met lage prijzen.

Ook Texaco heeft besloten om bij enkele Nederlandse snelwegstations hogere kortingen te geven aan de pomp. De oliemaatschappij draait momenteel een pilot bij enkele rijksweglocaties met het zogeheten Happy Hour, waarbij klanten tijdens een bepaald deel van de dag flinke korting krijgen op brandstof.

Esso

Bij BP adverteert een zelfstandige ondernemer momenteel met een lage literprijs op lpg. Ook bij minimaal één snelweg-Esso kunnen klanten met fikse korting lpg tanken. Bij Esso was niemand bereikbaar voor commentaar.

De acties bij de diverse merken vinden opvallend genoeg ook plaats aan snelwegen met veel verkeer. Zo maakt de Texaco langs de A13 bij Delft gebruik van de Happy Hour-actie en hanteren Shell en BP onder meer langs de A27 (tussen Breda en Utrecht) lagere prijzen op sommige locaties.

Onbemand

Dat langs de snelweg deze stappen worden gezet, komt niet helemaal als een verrassing. Veel snelweglocaties bleven lang buiten schot als het om prijsdruk ging, terwijl aan het onderliggende wegennet de prijzen al jarenlang onder druk staan, mede door de opkomst van het onbemande segment.

Echter, druppelsgewijs komen er meer onbemande vestigingen aan de rijksweg. Zo hebben Tinq en Argos er onbemande stations en realiseert Tango momenteel een tweede snelwegvestiging tussen Rotterdam en Breda. Daarnaast besloten de afgelopen jaren veel fleetowners en leasemaatschapijen om hun autorijders niet meer aan de snelweg te laten tanken. Daardoor krijgen veel stations te maken met dalende omzetten.

Prijsverschil

”Je ziet inderdaad het verschil tussen snelweg en niet-snelweg minder worden”, zegt pomphouder Clemens van Hulten, tevens voorzitter van Bovag Tankstations. ”Het komt steeds dichter bij elkaar. Net als het verschil tussen bemande en onbemande vestigingen. Dat is ook niet meer zo groot als tien jaar geleden.”

Oorzaak hiervan zoekt Van Hulten vooral bij leasemaatschappijen en vlooteigenaren. ”Die zijn de snelweglocaties de laatste jaren gaan mijden vanwege het prijsverschil. Ook zijn er constructies waarbij de werknemer vrij is om te tanken waar hij wil, maar moet hij bij een hoge literprijs zelf meebetalen”, aldus Van Hulten.

Brandstof

Nove-directeur Erik de Vries denkt dat de grote maatschappijen geen andere keuze hebben dan te zakken met de prijzen aan de snelweg. ”Ze zijn de zakelijke rijder kwijtgeraakt. Die koopt vaak niet alleen brandstof, maar neemt ook producten uit de shop mee. Die omzet ben je ook kwijt. Dus onlogisch is het niet.”

De Vries verwacht dat de prijsstrijd langs de snelweg de komende jaren heviger wordt. Onder meer vanwege de toenemende prijstransparantie door diverse websites en apps. ”En misschien kijken de maatschappijen de komende jaren strenger naar hun netwerk en stoten ze enkele snelweglocaties af. Dat biedt weer kansen voor brandstofhandelaren om aan de rijkswegen enkele stations te bemachtigen, al dan niet via een veiling.”

Tom van Gurp

Lees ook: Shell start prijsactie om duur imago kwijt te raken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.