Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV), wat maakt dat een derde van Nederland bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker kiest.
'jongeren willen'

Onderzoek Zonneplan: volgende auto in een op de vijf gevallen elektrisch

Een derde van de Nederlanders kiest bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker. Foto: Allego, 2023

Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV), wat maakt dat een derde van Nederland bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker kiest.

Dit blijkt uit onderzoek door Panel Inzicht in opdracht van zonnepaneelaanbieder Zonneplan onder tweeduizend Nederlanders. In 2022 hield Zonneplan hetzelfde onderzoek al eerder. Toen gaf net iets meer dan 9 procent aan voor een EV te kiezen bij de volgende auto. Anno 2023 is dat dus gestegen naar 20 procent. De animo voor PHEV’s is bijna verdriedubbeld, van 4,8 naar 12,6 procent. Dat is vooral ten koste gegaan van benzineauto’s. Waar een jaar geleden nog 52 procent van de ondervraagden voor benzine koos, is dat inmiddels nog ‘slechts’ 34 procent. Daarmee is een benzinemotor wel nog altijd de populairste aandrijfsoort. De keuze voor een auto op waterstof wordt door slechts 1,7 procent van de ondervraagden genoemd en diesel door slechts 3,2 procent.

Vooral twintigers

Elektrisch rijden blijkt vooral onder jongeren populair te zijn. Van de ondervraagde twintigers gaf liefst 29 procent aan voor een EV te gaan, wanneer zij op zoek gaan naar een andere auto. Dat zullen, zo vermoedt Zonneplan, dan veelal leaseauto’s zijn, gezien de hoge aanschafkosten van elektrische auto’s. Ook dertigers kiezen met ruim 26 procent opvallend vaak voor een EV. Dat percentage loopt vervolgens flink af, maar wat wel opvalt is dat de populariteit van plug-in hybrides binnen elke leeftijdsgroep vrijwel gelijk is.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek Zonneplan: volgende auto in een op de vijf gevallen elektrisch | TankPro.nl
Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV), wat maakt dat een derde van Nederland bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker kiest.
'jongeren willen'

Onderzoek Zonneplan: volgende auto in een op de vijf gevallen elektrisch

Een derde van de Nederlanders kiest bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker. Foto: Allego, 2023

Een op de vijf Nederlanders verwacht dat hun volgende auto een elektrische is. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Nog eens bijna 13 procent kiest voor een plug-in hybride (PHEV), wat maakt dat een derde van Nederland bij de eerstvolgende auto voor een model met een stekker kiest.

Dit blijkt uit onderzoek door Panel Inzicht in opdracht van zonnepaneelaanbieder Zonneplan onder tweeduizend Nederlanders. In 2022 hield Zonneplan hetzelfde onderzoek al eerder. Toen gaf net iets meer dan 9 procent aan voor een EV te kiezen bij de volgende auto. Anno 2023 is dat dus gestegen naar 20 procent. De animo voor PHEV’s is bijna verdriedubbeld, van 4,8 naar 12,6 procent. Dat is vooral ten koste gegaan van benzineauto’s. Waar een jaar geleden nog 52 procent van de ondervraagden voor benzine koos, is dat inmiddels nog ‘slechts’ 34 procent. Daarmee is een benzinemotor wel nog altijd de populairste aandrijfsoort. De keuze voor een auto op waterstof wordt door slechts 1,7 procent van de ondervraagden genoemd en diesel door slechts 3,2 procent.

Vooral twintigers

Elektrisch rijden blijkt vooral onder jongeren populair te zijn. Van de ondervraagde twintigers gaf liefst 29 procent aan voor een EV te gaan, wanneer zij op zoek gaan naar een andere auto. Dat zullen, zo vermoedt Zonneplan, dan veelal leaseauto’s zijn, gezien de hoge aanschafkosten van elektrische auto’s. Ook dertigers kiezen met ruim 26 procent opvallend vaak voor een EV. Dat percentage loopt vervolgens flink af, maar wat wel opvalt is dat de populariteit van plug-in hybrides binnen elke leeftijdsgroep vrijwel gelijk is.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.