Het kabinet trekt 125 miljoen euro om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken. Dit moet de komende jaren veertig nieuwe waterstoftankstations opleveren en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof. Hiermee wordt waterstof naast elektrisch rijden een serieus alternatief voor ondernemers die schoon vooruit willen.
'belofte inlossen'

Kabinet trekt 125 miljoen euro uit voor realisatie waterstoftankstations

In Nederland rijden slechts zeshonderd auto's op waterstof. Met een miljoeneninvestering wil het kabinet zorgen dat er meer waterstofstations en -auto's komen. Foto: ProMedia, 2023

Het kabinet trekt 125 miljoen euro uit om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken. Dit moet de komende jaren veertig nieuwe waterstoftankstations opleveren en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof. Hiermee wordt waterstof naast elektrisch rijden een serieus alternatief voor ondernemers die schoon vooruit willen.

Dit heeft Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, maandag bekend gemaakt. “Waterstof kan hiermee echt gaan doorbreken”, zegt Heijnen. “De belofte van waterstof is er al jaren. Zeker voor ondernemers die over langere afstanden schoon willen rijden met een zwaardere auto, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan waterstof ideaal zijn. Maar dan moeten er wel tankstations zijn en moet er genoeg te kiezen zijn voor ondernemers. Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”

Einde kip-ei

Vanaf maart 2024 kunnen ondernemers die subsidie aanvragen. Bij elke aanvraag moet één tankstation in het plan zitten, met daarbij meteen de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation vanaf de start rendabel te maken. Gemiddeld zijn daarvoor tien tot vijftien waterstofvrachtwagens nodig. In de praktijk zal dit betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag. Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen.

Per waterstoftankstation kunnen ondernemers 40 procent van de kosten voor de bouw van het tankstation gesubsidieerd krijgen. Per vrachtwagen of bestelbus gaat het om 80 procent van het verschil in prijs met een dieselvariant. Voorwaarde voor de tankstations is dat zowel vrachtwagens als personenauto’s er kunnen tanken en dat ze openbaar toegankelijk zijn.

Landelijk dekkend netwerk

De subsidieregeling loopt van 2024 tot 2028. Met de 125 miljoen euro kunnen er naar schatting veertig moderne tankstations gebouwd worden, met dus de voertuigen die nodig zijn om het station rendabel te laten draaien. Hiermee ontstaat een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Dat is niet alleen wat het kabinet wil, maar ook in lijn met de Europese doelstellingen. Europa eist dat er in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Voor Nederland moeten dat er, verspreid over het hele land, minimaal dertig zijn.

Momenteel zijn er zeventien waterstoftankstations in Nederland, waarvan er vier voldoen aan de Europese eisen die in 2030 gelden. Op dit moment rijden er in Nederland zo’n zeshonderd personenauto’s op waterstof.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kabinet trekt 125 miljoen euro uit voor realisatie waterstoftankstations | TankPro.nl
Het kabinet trekt 125 miljoen euro om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken. Dit moet de komende jaren veertig nieuwe waterstoftankstations opleveren en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof. Hiermee wordt waterstof naast elektrisch rijden een serieus alternatief voor ondernemers die schoon vooruit willen.
'belofte inlossen'

Kabinet trekt 125 miljoen euro uit voor realisatie waterstoftankstations

In Nederland rijden slechts zeshonderd auto's op waterstof. Met een miljoeneninvestering wil het kabinet zorgen dat er meer waterstofstations en -auto's komen. Foto: ProMedia, 2023

Het kabinet trekt 125 miljoen euro uit om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken. Dit moet de komende jaren veertig nieuwe waterstoftankstations opleveren en tot enkele duizenden voertuigen op waterstof. Hiermee wordt waterstof naast elektrisch rijden een serieus alternatief voor ondernemers die schoon vooruit willen.

Dit heeft Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, maandag bekend gemaakt. “Waterstof kan hiermee echt gaan doorbreken”, zegt Heijnen. “De belofte van waterstof is er al jaren. Zeker voor ondernemers die over langere afstanden schoon willen rijden met een zwaardere auto, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan waterstof ideaal zijn. Maar dan moeten er wel tankstations zijn en moet er genoeg te kiezen zijn voor ondernemers. Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”

Einde kip-ei

Vanaf maart 2024 kunnen ondernemers die subsidie aanvragen. Bij elke aanvraag moet één tankstation in het plan zitten, met daarbij meteen de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation vanaf de start rendabel te maken. Gemiddeld zijn daarvoor tien tot vijftien waterstofvrachtwagens nodig. In de praktijk zal dit betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag. Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen.

Per waterstoftankstation kunnen ondernemers 40 procent van de kosten voor de bouw van het tankstation gesubsidieerd krijgen. Per vrachtwagen of bestelbus gaat het om 80 procent van het verschil in prijs met een dieselvariant. Voorwaarde voor de tankstations is dat zowel vrachtwagens als personenauto’s er kunnen tanken en dat ze openbaar toegankelijk zijn.

Landelijk dekkend netwerk

De subsidieregeling loopt van 2024 tot 2028. Met de 125 miljoen euro kunnen er naar schatting veertig moderne tankstations gebouwd worden, met dus de voertuigen die nodig zijn om het station rendabel te laten draaien. Hiermee ontstaat een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Dat is niet alleen wat het kabinet wil, maar ook in lijn met de Europese doelstellingen. Europa eist dat er in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Voor Nederland moeten dat er, verspreid over het hele land, minimaal dertig zijn.

Momenteel zijn er zeventien waterstoftankstations in Nederland, waarvan er vier voldoen aan de Europese eisen die in 2030 gelden. Op dit moment rijden er in Nederland zo’n zeshonderd personenauto’s op waterstof.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.