Waterstoftankstation DATS 24

DATS 24 opent derde H2-station in België

Foto: DATS 24 persbericht

België is weer een waterstoftankstation rijker. DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, opende haar derde H2-station in Haasrode, net onder Leuven. Het station aan het Researchpark is onderdeel van een reeks van vijf locaties waar de duurzame brandstof beschikbaar komt.

Met deze opening benadrukt DATS 24 naar eigen zeggen haar geloof in waterstof als brandstof voor elektrisch rijden. Het belang en het potentieel van waterstof als duurzame energiedrager groeit fors, stelt het bedrijf. Dat geldt zowel voor industrie als voor transport- en logistieke toepassingen. Maar ook voor personenvervoer en mobiliteit, als aanvulling op batterij-elektrisch rijden.

Elektrisch de meerderheid

“We geloven ook oprecht dat elektrisch rijden de norm wordt. Voor een meerderheid van de Belgen zal dit op termijn haalbaar zijn. Maar het is zaak om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de transitie naar uitstootloos rijden. En daarin zal waterstof zeker z’n plaats hebben, naast batterij-elektrisch rijden. In een aantal omstandigheden kan waterstof-elektrisch z’n complementariteit met batterij-elektrisch uitspelen”, zegt Raf Flebus van DATS 24.

“Bijvoorbeeld bij de congestie van het elektriciteitsnet of bij laden in stedelijke context met een hogere densiteit en waarbij appartementsgebouwen de belangrijkste woonvorm zijn. Dit verhindert dikwijls de installatie van eigen laadinfrastructuur, vandaag een belangrijke voorwaarde voor de switch naar batterij-elektrisch rijden. En tot slot is waterstof-elektrisch rijden minder afhankelijk van bepaalde zeldzame materialen”, vervolgt hij. Daarnaast heeft rijden op waterstof volgens hem een aantal ‘unieke voordelen’, zoals een snelle tankbeurt en een gegarandeerde actieradius van 650 tot 700 kilometer, zonder winterimpact.

Meer stations volgen

Na eerder Halle en Wilrijk en nu Haasrode, opent DATS 24 hierna nog H2-stations in Erpe-Mere, Herve en Ollignies. De waterstoftankstations komen er mede dankzij de steun van het H2Benelux-programma, gecoördineerd door WaterstofNet en onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma (dat wordt uitgevoerd door CINEA) om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden. België telt inmiddels vijf waterstofstations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.