Waterstoftankstation Breda Minervum

Waterstoftankstation Breda officieel geopend

Foto: TotalEnergies

Het gloednieuwe waterstoftankstation van TotalEnergies in Breda is woensdag officieel geopend. Het tankstation aan het Minervum levert de duurzame brandstof met zowel een vuldruk van 700 als 350 bar. Daarmee kunnen naast auto’s ook heavy-duty voertuigen getankt worden.

Het onbemande tankstation werd gerealiseerd in samenwerking met Berkman en Tigchelaar van MobilityHUB Breda en is onderdeel van het zogenaamde Interreg project ‘Waterstofregio 2.0’. Dat project wordt gecoördineerd door kennis- en samenwerkingsplatform WaterstofNet. Klanten kunnen in Breda eveneens snelladen met een maximaal laadvermogen van 175 kW. De conventionele fossiele brandstoffen zijn ook op het station verkrijgbaar.

Vuilniswagens

Aan het Minervum zullen in ieder geval twee vuilniswagens van de gemeente Breda waterstof komen tanken. Eén daarvan is al operationeel, de andere wordt in de nabije toekomst in gebruik genomen. Deze vuilniswagens zijn onderdeel van het Europese REVIVE-project, gefinancierd door het Clean Hydrogen Partnership.

Het station was overigens al enkele maanden open voor klanten. “Nederland heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De juiste tank- en laadinfrastructuur maakt de transitie naar schoner en duurzamer vervoer makkelijker”, zegt Nathalie Baras. “Als TotalEnergies in Nederland zijn we erg blij dat we hieraan kunnen bijdragen door betaalbare en schone energie voor transport breed beschikbaar te maken”, vervolgt de retail directeur van TotalEnergies Marketing Nederland.

Gewoon doen

De nieuwe aanwinst werd officieel geopend door algemeen directeur van TotalEnergies Marketing Nederland, Robert Joore. Dat deed hij samen met de directeur van Interreg Vlaanderen-Nederland, Bram de Kort,
wethouder van de gemeente Breda Daan Quaars, directeur van WaterstofNet Adwin Martens, en
directeur netwerkontwikkeling van Berkman, Ian van der Jagt.

Volgens laatstgenoemde betekent de opening van het multi-fuel tankstation ook een belangrijke mijlpaal voor Berkman en haar concept MobilityHUB. “Eind jaren ‘50 maakte Berkman de transitie van kolen naar vloeibare brandstoffen. Anno 2022 zet Berkman, door de opening van het multi-fuel tankstation, wederom een belangrijke stap, in de transitie naar duurzame mobiliteit. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om de kip-ei problematiek te doorbreken. In plaats van oeverloos praten is gewoonweg doen minstens zo belangrijk.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opening waterstoftankstation Breda
Daan Quaars (links) en Adwin Martens (rechts) bij het waterstofvulpunt. Foto: TotalEnergies

Het waterstoftankstation wordt medegefinancierd door Europa (Interreg Vlaanderen-Nederland) en er is een DKTI-subsidie toegekend, een subsidieregeling voor duurzame projecten. Martens van WaterstofNet: “We zijn erg blij met dit waterstoftankstation in Breda. Het past helemaal in deze grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland. Het heeft een zeer strategische meerwaarde omdat het een cruciaal verbindingspunt is in de waterstofmobiliteit tussen Vlaanderen en Nederland. Dat bij het station de vuilniswagens  an de stad kunnen tanken is een uitgelezen voorbeeld van hoe twee projecten, met verschillende subsidieprogramma’s mekaar kunnen versterken.”

Wilrijk

Binnen het project Waterstofregio 2.0 worden twee waterstoftankstations gebouwd waar ter plaatse uit groene elektriciteit waterstof geproduceerd zal worden. De tweede van die locaties opent op 30 mei in het Belgische Wilrijk. Dat station wordt gekoppeld aan een verbrandingsoven, in Breda is het tankstation gekoppeld aan zonne-energie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.