Kuster Energy heeft een exclusief afnamecontract getekend met de waterstoffabriek van H2go uit Zwolle. Het bedrijf uit Babberich koopt alle door H2go geproduceerde groene waterstof om deze daarna te distribueren naar afnemers in Nederland. In het eerste kwartaal van 2024 zal in Zwolle de eerste waterstof worden geproduceerd.
'strategische investering'

Kuster Energy gaat alle door H2go geproduceerde waterstof distribueren

Als eerste energiebedrijf in Oost-Nederland bezorgt Kuster Energy sinds afgelopen december waterstof naar bedrijven, bouwplaatsen en festivals met behulp van speciaal hiervoor in Duitsland ontwikkelde transportcontainers. Foto: Kuster Energy, 2024

Kuster Energy heeft een exclusief afnamecontract getekend met de waterstoffabriek van H2go uit Zwolle. Het bedrijf uit Babberich koopt alle door H2go geproduceerde groene waterstof om deze daarna te distribueren naar afnemers in Nederland. In het eerste kwartaal van 2024 zal in Zwolle de eerste waterstof worden geproduceerd.

Kuster Energy heeft sinds kort vier transportcontainers voor waterstof beschikbaar en ook H2go heeft een eigen tankwagen die kan worden ingezet als de eerste waterstof wordt geproduceerd. In Zwolle is er dadelijk iedere dag vijfhonderd kilo groene waterstof beschikbaar. “Kuster is een zeer innovatief energiebedrijf en heeft als enig regionaal bedrijf in Oost-Nederland de beschikking over een unieke eigen vloot van vier tankauto’s die waterstof kunnen transporteren naar afnemers”, zegt directeur Jan Bastiaan van H2go in Waterstof Magazine. “Regelmatig krijgen wij klanten aan de telefoon die waterstof bij ons willen kopen. Zij realiseren zich echter onvoldoende dat daarvoor zeer speciale tankauto’s nodig zijn.”

Ontwikkelingen versnellen

Kuster Energy wil samenwerken met ditributiepartners in heel Nederland om hiermee de ontwikkelingen rond waterstof te versnellen. “Als partners zoeken wij vooral bedrijven die ervaring hebben met de in- en verkoop van waterstof”, aldus commercial director Jan-Pieter de Wilde van Kuster Energy in Waterstof Magazine. “Essentieel is dat ze beschikken over meerdere tankauto’s voor waterstof en over een eigen wagenpark. Met deze partijen willen we tot een gezamenlijk netwerk komen dat binnen een jaar landelijk dekkend moet zijn. Daar waar nodig schieten we elkaar met onze tankauto’s te hulp.”

Groene toekomst

Als eerste energiebedrijf in Oost-Nederland bezorgt Kuster Energy sinds afgelopen december waterstof naar bedrijven, bouwplaatsen en festivals met behulp van speciaal hiervoor in Duitsland ontwikkelde transportcontainers (foto). De transportcontainers bevatten gasvormige groene waterstof onder hoge druk. Hiermee kan emissievrije stroom worden opgewekt op locaties waar onvoldoende netspanning beschikbaar is. Bij het bedrijf uit Babberich wordt de komende jaren de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen fors teruggebracht om zich vervolgens meer te gaan richten op emissievrije brandstoffen. Kuster Energy wil zo snel mogelijk naar groene waterstof die het met behulp van de tankwagens zelf distribueert naar locaties en afnemers in de regio die hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen. De tankauto’s ziet Kuster Energy als een strategische investering in een schone toekomst.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.