Om tankstationbezoekers schone toiletten te kunnen bieden, werken steeds meer benzinemaatschappijen samen met professionele partijen die hierin gespecialiseerd zijn. Niettemin vinden veel consumenten toiletbezoek in een tankstation ‘duur’ en levert de betaling geen garantie op voor een schoon toilet.
'plassen is duur'

Samenwerkingen levert tankstations mooiere en schonere toiletten op

BP-tankstation ‘De Keizer’ aan de A27 bij Hank kreeg afgelopen juli een hagelnieuwe Tony's Street Food shop inclusief luxe toiletfaciliteiten. Foto: ProMedia, 2023

Om tankstationbezoekers écht schone toiletten te kunnen bieden, werken steeds meer benzinemaatschappijen samen met professionele partijen die hierin gespecialiseerd zijn. Niettemin vinden veel consumenten toiletbezoek in een tankstation ‘duur’ en levert de betaling geen garantie op voor een schoon toilet.

Dit schrijft nieuwszender NOS woensdag. Waar de ANWB nog maar twee jaar geleden concludeerde dat toiletten in tankstations langs de snelwegen in Nederland over het algemeen ‘smerig’ waren, lijken er nu flinke positieve stappen te worden gemaakt. Om bezoekers aan een tankstation onderweg een schone en prettige toiletervaring te bieden, werkt een groeiend aantal benzinemaatschappijen samen met hierin gespecialiseerde partijen. Zo werkt Shell samen met 2theloo en TotalEnergies met One Hundred Restrooms. De energiereus zit momenteel volop in de ombouwoperatie van deli2go shops naar de nieuwe shopformule Shell Café en daarin worden als vast onderdeel van het shopconcept luxe 2theloo toiletfaciliteiten gerealiseerd. Dit jaar zijn al veertien grote snelwegstations van Shell omgebouwd en in de rest van dit jaar komen daar nog vijf bij. “Door de samenwerking met 2theloo hebben wij naar onze mening de toiletten kunnen verbeteren”, aldus een woordvoerder van Shell tegen NOS.

Volgens Shell krijgen de wc’s door de samenwerking de aandacht die ze verdienen, waardoor ze tijdig schoon en fris worden gemaakt. Ze zijn te gebruiken voor 80 eurocent per keer. Dat is volgens NOS een flinke prijs, maar de klant krijgt een waardebon toe, waarmee die in de shop korting kan krijgen op bijvoorbeeld de aankoop van een broodje of koffie.

Moeilijk

TotalEnergies werkt al meerdere jaren samen met One Hundred Restrooms. “Wij hebben op dit moment een overeenkomst met TotalEnergies voor 22 tankstations”, zegt Mariëlle Romeijn van het bedrijf. “Voor een tankstation is het gewoon moeilijk om aan wc’s een hoge prioriteit te geven en de zaak schoon te houden. Je moet er bovenop zitten.” Het bedrijf gebruikt een groot gedeelte van de omzet om de toiletten in een zo goed mogelijke staat te houden. “Je ziet helaas regelmatig bij andere tankstations dat er misbruik van het systeem wordt gemaakt. Daar is gedacht: we zetten lekker zo’n poortje neer, kunnen we geld verdienen, want mensen moeten toch naar de wc. En vervolgens wordt er niks gedaan aan extra schoonmaak. Dat is natuurlijk heel slecht.”

Een bezoek aan de luxe toiletten in een TotalEnergies kost de bezoeker net als bij Shell 80 eurocent. Uit onderzoek blijkt dat er een sterke link is tussen wat mensen willen betalen en hun ervaring. “Zolang de ervaring goed is, zijn mensen bereid meer te betalen”, aldus Romeijn tegen NOS. “Hoever je kunt gaan? We hebben twee jaar geleden Europees onderzoek gedaan, en gemiddeld zijn bezoekers bereid 1,19 euro te betalen, al verschilt dat wel per land.”

Bron: NOS

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.