België overweegt accijnsverlaging op sigaretten

De Belgische regering denkt na over een accijnsverlaging op tabaksproducten. De federale minister van Financiën wil daarmee een terugloop van accijnsinkomsten tegengaan. In 2016 werd op tabakswaar minder geld binnengehaald dan begroot. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, denkt de bewindsman dat juist een belastingverlaging tot meer inkomsten kan leiden. Diverse andere politici zijn tegen dit plan.

In het voorbije jaar stroomde 151 miljoen euro minder tabaksaccijns in de Belgische schatkist dan het jaar ervoor. Dit terwijl de zuiderburen juist op 190 miljoen euro extra hadden gerekend. De inkomsten vielen dus zo’n 340 miljoen euro lager uit dan begroot.

Illegale handel

Volgens voorzitter Pierre Durinck van de Belgische tabaksfederatie Cimabel komt dit doordat rokers hun heil zoeken in goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld de illegale handel. Ook zou volgens hem de verkoop aan buitenlanders teruglopen. Vooral Nederlanders, Fransen en Britten kopen steeds minder tabak bij de zuiderburen, denkt Durinck.

Begin 2016 is de heffing op tabaksproducten flink verhoogd in België. Ook begin dit jaar is de accijns omhoog gegaan. De verwachting is dat door de verhoging de belastinginkomsten over 2017 ook tegenvallen. Om een verdere terugloop te voorkomen, kan de tabaksaccijns omlaag vindt de minister van Financiën Johan Van Overtveldt, Een dergelijke maatregel “mag geen taboe zijn als de inkomsten van de overheid er door stijgen”, citeren diverse Belgische media.

Nederlandse tankstations

Diverse andere ministers zijn tegen dit voorstel. Zo vindt minister van Volksgezondheid Maggie de Block dat de recente verhogingen van de accijns wel degelijk nut hebben. Zij zegt dat hierdoor mensen stoppen met roken of overstappen naar de elektronische sigaret. Ook de minister van Leefmilieu is tegen een verlaging.

Prijzen van sigaretten, shag en tabak in België zijn ook voor Nederlandse tankstations relevant. Met name tankstations in de grensstreek zagen de afgelopen jaren veel tabaksomzet weglekken naar de zuiderburen vanwege het prijsverschil. Een nieuwe verlaging in België zou dat probleem nog groter kunnen maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.