Tankstationbranche leunt te zeer op sigarettenverkoop

De tankstationbranche leunt veel te veel op de verkoop van sigaretten en zou drastisch moeten innoveren in producten en ook de locatie beter benutten. Dat zegt kersverse BETA-voorzitter Petra van Stijn. Door de aangekondigde accijnsverhogingen zullen veel pomphouders in de grensstreek in de problemen komen.

Op dit moment bepaalt sigarettenverkoop 60% tot 75% van de shopomzet van tankstations. Zo lang het goed gaat is dat een extra meevaller maar door de dreigende accijnsverhoging van in totaal 10% zal de prijs van een pakje sigaretten stijgen met € 0,50 en shag met € 0,85.

Illegaal

Volgens de brancheorganisatie voor tabak, NSO, zal dat met name in de grensstreek een dalende verkoop van sigaretten betekenen en een flinke toename in de handel van illegale sigaretten waar helemaal geen accijns op wordt binnengehaald.

Bovendien leert de geschiedenis dat beoogde staatsinkomsten door flinke accijnsverhogingen op sigaretten vaak hun doel voorbijschieten. Zo werd in 2004 bij een soortgelijke verhoging van de sigarettenaccijns ‘slechts’  112 miljoen opgehaald in plaats van de begrote 400 miljoen euro.

Kwetsbaar

Van Stijn vindt dat de pomphouder zich moet realiseren hoe kwetsbaar zijn positie is. “Een hele branche steunt op de sigarettenverkoop. Dat moet anders. Pomphouders zouden meer aan product-innovatie moeten doen en klanten binnenhalen door de locatie te benutten.”

“Bijvoorbeeld ruimtes met internet en andere voorzieningen. Als zakelijke klanten bij McDonalds afspreken kan dat toch zeker ook bij een tankstation.”

Kamervragen

Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld over de aangekondigde accijnsverhoging op sigaretten. Zo willen de fracties van VVD en CDA precies weten wat voor grens-effecten de verhoging zal hebben en in hoeverre de illegale handel de opbrengst zal beïnvloeden.

Ook wordt gesteld dat de branche de btw moet voorfinancieren, dit in tegenstelling tot andere EU-landen. Dat zou een onevenredige druk leggen op de branche.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstationbranche leunt te zeer op sigarettenverkoop | TankPro.nl

Tankstationbranche leunt te zeer op sigarettenverkoop

De tankstationbranche leunt veel te veel op de verkoop van sigaretten en zou drastisch moeten innoveren in producten en ook de locatie beter benutten. Dat zegt kersverse BETA-voorzitter Petra van Stijn. Door de aangekondigde accijnsverhogingen zullen veel pomphouders in de grensstreek in de problemen komen.

Op dit moment bepaalt sigarettenverkoop 60% tot 75% van de shopomzet van tankstations. Zo lang het goed gaat is dat een extra meevaller maar door de dreigende accijnsverhoging van in totaal 10% zal de prijs van een pakje sigaretten stijgen met € 0,50 en shag met € 0,85.

Illegaal

Volgens de brancheorganisatie voor tabak, NSO, zal dat met name in de grensstreek een dalende verkoop van sigaretten betekenen en een flinke toename in de handel van illegale sigaretten waar helemaal geen accijns op wordt binnengehaald.

Bovendien leert de geschiedenis dat beoogde staatsinkomsten door flinke accijnsverhogingen op sigaretten vaak hun doel voorbijschieten. Zo werd in 2004 bij een soortgelijke verhoging van de sigarettenaccijns ‘slechts’  112 miljoen opgehaald in plaats van de begrote 400 miljoen euro.

Kwetsbaar

Van Stijn vindt dat de pomphouder zich moet realiseren hoe kwetsbaar zijn positie is. “Een hele branche steunt op de sigarettenverkoop. Dat moet anders. Pomphouders zouden meer aan product-innovatie moeten doen en klanten binnenhalen door de locatie te benutten.”

“Bijvoorbeeld ruimtes met internet en andere voorzieningen. Als zakelijke klanten bij McDonalds afspreken kan dat toch zeker ook bij een tankstation.”

Kamervragen

Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld over de aangekondigde accijnsverhoging op sigaretten. Zo willen de fracties van VVD en CDA precies weten wat voor grens-effecten de verhoging zal hebben en in hoeverre de illegale handel de opbrengst zal beïnvloeden.

Ook wordt gesteld dat de branche de btw moet voorfinancieren, dit in tegenstelling tot andere EU-landen. Dat zou een onevenredige druk leggen op de branche.

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.