Consumentenbond: laat op laadpaal duidelijk zien wat laden kost
'meer aanbieders toelaten'

Consumentenbond: laat op laadpaal duidelijk zien wat laden kost

Volgens de Consumentenbond kunnen consumenten die willen laden nu slecht zien wat een laadsessie precies kost. Foto: TotalEnergies, 2023

De Consumentenbond wil dat er op laadpalen komt te staan wat het laden op een locatie precies kost. De laadprijs moet net zo duidelijk zijn als dat de tankstations de prijzen van brandstoffen laten zien. Er is nu niet alleen te weinig transparantie, er zijn ook enorme prijsverschillen.

De Consumentenbond peilde de laadtarieven in alle Nederlandse steden. In Amsterdam verschilt het tarief binnen sommige straten 0,09 euro per kWh, in Maastricht 0,17 euro en in Hoofddorp zelfs 0,28 euro, op een stukje van 200 meter. Dat scheelt 14 euro op een laadsessie van 50 kWh. Ook tussen steden lopen de tarieven enorm uiteen. In goedkope steden zoals Amsterdam, Den Haag en Nijmegen is het openbare laadtarief gemiddeld 0,33 euro per kWh. In dure steden zoals Almere en Haarlem betalen consumenten gemiddeld 0,61 euro.

Zichtbaar

Exploitanten van laadpalen zijn wettelijk verplicht om transparant te zijn over hun prijzen, via een sticker of een QR-code op de laadpaal. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Wij checkten tientallen palen, maar QR-codes blijken lang niet altijd te werken. Je komt niet uit bij de tarieven, of je moet je eerst registreren. Dat is omslachtig. Wij vinden dat het laadtarief per kWh direct zichtbaar moet zijn op de laadpaal. Op een sticker of een display.”

Wirwar

Consumenten kunnen als alternatief voor dure openbare laadtarieven kiezen voor een laadpas met een lager vast tarief. Maar dat vraagt veel uitzoekwerk. Er zijn honderden laadpassen met elk een eigen kostenstructuur en voorwaarden. Molenaar: “Dat maakt het lastig voor consumenten om tarieven te vergelijken en te kijken wat voor hen de beste optie is.” In tientallen steden is ook maar één aanbieder actief. Molenaar: “Wij roepen gemeenten op scherp aan te besteden en bij voorkeur meerdere aanbieders toe te laten die kunnen concurreren. En als er maar één aanbieder is, zou de gemeente in ieder geval het prijsniveau moeten bewaken.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Consumentenbond: laat op laadpaal duidelijk zien wat laden kost | TankPro.nl
Consumentenbond: laat op laadpaal duidelijk zien wat laden kost
'meer aanbieders toelaten'

Consumentenbond: laat op laadpaal duidelijk zien wat laden kost

Volgens de Consumentenbond kunnen consumenten die willen laden nu slecht zien wat een laadsessie precies kost. Foto: TotalEnergies, 2023

De Consumentenbond wil dat er op laadpalen komt te staan wat het laden op een locatie precies kost. De laadprijs moet net zo duidelijk zijn als dat de tankstations de prijzen van brandstoffen laten zien. Er is nu niet alleen te weinig transparantie, er zijn ook enorme prijsverschillen.

De Consumentenbond peilde de laadtarieven in alle Nederlandse steden. In Amsterdam verschilt het tarief binnen sommige straten 0,09 euro per kWh, in Maastricht 0,17 euro en in Hoofddorp zelfs 0,28 euro, op een stukje van 200 meter. Dat scheelt 14 euro op een laadsessie van 50 kWh. Ook tussen steden lopen de tarieven enorm uiteen. In goedkope steden zoals Amsterdam, Den Haag en Nijmegen is het openbare laadtarief gemiddeld 0,33 euro per kWh. In dure steden zoals Almere en Haarlem betalen consumenten gemiddeld 0,61 euro.

Zichtbaar

Exploitanten van laadpalen zijn wettelijk verplicht om transparant te zijn over hun prijzen, via een sticker of een QR-code op de laadpaal. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Wij checkten tientallen palen, maar QR-codes blijken lang niet altijd te werken. Je komt niet uit bij de tarieven, of je moet je eerst registreren. Dat is omslachtig. Wij vinden dat het laadtarief per kWh direct zichtbaar moet zijn op de laadpaal. Op een sticker of een display.”

Wirwar

Consumenten kunnen als alternatief voor dure openbare laadtarieven kiezen voor een laadpas met een lager vast tarief. Maar dat vraagt veel uitzoekwerk. Er zijn honderden laadpassen met elk een eigen kostenstructuur en voorwaarden. Molenaar: “Dat maakt het lastig voor consumenten om tarieven te vergelijken en te kijken wat voor hen de beste optie is.” In tientallen steden is ook maar één aanbieder actief. Molenaar: “Wij roepen gemeenten op scherp aan te besteden en bij voorkeur meerdere aanbieders toe te laten die kunnen concurreren. En als er maar één aanbieder is, zou de gemeente in ieder geval het prijsniveau moeten bewaken.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.