De prijs van sigaretten en shag gaat vanaf volgende week opnieuw omhoog. Dit is slecht nieuws voor met name de tabakverkopende tankstations in de grensstreek. Zij vrezen dat steeds meer klanten hun rookwaren op de zwarte markt of in het buitenland gaan kopen, waar deze veel goedkoper zijn.
‘overheid rekent zich rijk’

Slecht nieuws voor tankstations aan de grens: tabak in april wéér duurder

Omdat in april de accijns op rookwaren opnieuw flink stijgt, zullen nóg meer consumenten hun voordeel over de grens gaan halen, zo vrezen tabakverkopende ondernemers. Foto: ProMedia, 2024

De prijs van sigaretten en shag is per 1 april vanuit de overheid opnieuw fors verhoogd. Dit is slecht nieuws voor met name de tabakverkopende tankstations in de grensstreek. Zij vrezen dat door de oplopende prijzen steeds meer klanten hun rookwaren in het buitenland of op de zwarte markt gaan kopen, waar deze veel goedkoper zijn.

Een pakje van twintig sigaretten gaat per april gemiddeld elf euro kosten, ruim twee euro méér dan in het afgelopen jaar. Op shag is de overheidstoeslag nóg verder verhoogd, met bijna acht euro. Een pakje shag van 50 gram kost straks gemiddeld 25 euro en dat is twee keer zo duur als een paar jaar geleden. De prijsstijging is een gevolg van hogere accijns, de belasting die op alle tabak wordt geheven.

“Deze forse verhoging van de accijnzen helpt niet om het aantal rokers terug te dringen”, zegt Jos Zuijdwijk van NSO, de vereniging van tabakswinkeliers. “Het zorgt slechts voor meer aankopen over de grens en daarmee tot verschraling van het winkelaanbod. Vooral in de grensregio, de dorpen en buurtschappen. De overheid zou in moeten zetten op hulp voor de roker bij zijn stoppogingen. Dat is veel effectiever.”

Volgens Zuijdwijk merken de zestienhonderd bij hem aangesloten tabaks- en gemakswinkels de gevolgen van de grote prijsverschillen met onze buurlanden. “Vooral omdat tabak, alcohol en benzine daar goedkoper zijn. Met name ondernemers in de grensprovincies zijn daar de dupe van: mensen gaan makkelijk de grens over om een voordeeltje te halen.”

Lege schatkist

Volgens VSK, de vereniging van tabaksproducenten, rekent de overheid zich ten onrechte rijk. “Ze hopen er een paar honderd miljoen mee op te halen”, zegt directeur Jan Hein Sträter van VSK. “Maar als mensen hun tabak in het buitenland kopen of in het illegale circuit, blijft de schatkist leeg”. Volgens schattingen van de Nationale Smokkel Monitor mist de Nederlandse staat elk jaar 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten, als gevolg van in het buitenland of op de zwarte markt gekochte rookwaren.

Effect

Het effect van de prijsstijging zal pas over enkele maanden merkbaar zijn. In de loop van mei zijn winkeliers door hun oude ‘goedkope’ voorraad heen en liggen sigaretten en shag met de nieuwe recordprijzen in de winkel. Vanaf dat moment zullen de illegale handel en het grensverkeer alleen maar toenemen, vrezen VSK en NSO.

In de laatste maanden van 2023 werd een kwart van alle in Nederland gerookte sigaretten niet (legaal) in Nederland gekocht, zo bleek onlangs uit een rapport van WSPM. Dat was in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 17,8 procent.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Slecht nieuws voor tankstations aan de grens: tabak in april wéér duurder | TankPro.nl
De prijs van sigaretten en shag gaat vanaf volgende week opnieuw omhoog. Dit is slecht nieuws voor met name de tabakverkopende tankstations in de grensstreek. Zij vrezen dat steeds meer klanten hun rookwaren op de zwarte markt of in het buitenland gaan kopen, waar deze veel goedkoper zijn.
‘overheid rekent zich rijk’

Slecht nieuws voor tankstations aan de grens: tabak in april wéér duurder

Omdat in april de accijns op rookwaren opnieuw flink stijgt, zullen nóg meer consumenten hun voordeel over de grens gaan halen, zo vrezen tabakverkopende ondernemers. Foto: ProMedia, 2024

De prijs van sigaretten en shag is per 1 april vanuit de overheid opnieuw fors verhoogd. Dit is slecht nieuws voor met name de tabakverkopende tankstations in de grensstreek. Zij vrezen dat door de oplopende prijzen steeds meer klanten hun rookwaren in het buitenland of op de zwarte markt gaan kopen, waar deze veel goedkoper zijn.

Een pakje van twintig sigaretten gaat per april gemiddeld elf euro kosten, ruim twee euro méér dan in het afgelopen jaar. Op shag is de overheidstoeslag nóg verder verhoogd, met bijna acht euro. Een pakje shag van 50 gram kost straks gemiddeld 25 euro en dat is twee keer zo duur als een paar jaar geleden. De prijsstijging is een gevolg van hogere accijns, de belasting die op alle tabak wordt geheven.

“Deze forse verhoging van de accijnzen helpt niet om het aantal rokers terug te dringen”, zegt Jos Zuijdwijk van NSO, de vereniging van tabakswinkeliers. “Het zorgt slechts voor meer aankopen over de grens en daarmee tot verschraling van het winkelaanbod. Vooral in de grensregio, de dorpen en buurtschappen. De overheid zou in moeten zetten op hulp voor de roker bij zijn stoppogingen. Dat is veel effectiever.”

Volgens Zuijdwijk merken de zestienhonderd bij hem aangesloten tabaks- en gemakswinkels de gevolgen van de grote prijsverschillen met onze buurlanden. “Vooral omdat tabak, alcohol en benzine daar goedkoper zijn. Met name ondernemers in de grensprovincies zijn daar de dupe van: mensen gaan makkelijk de grens over om een voordeeltje te halen.”

Lege schatkist

Volgens VSK, de vereniging van tabaksproducenten, rekent de overheid zich ten onrechte rijk. “Ze hopen er een paar honderd miljoen mee op te halen”, zegt directeur Jan Hein Sträter van VSK. “Maar als mensen hun tabak in het buitenland kopen of in het illegale circuit, blijft de schatkist leeg”. Volgens schattingen van de Nationale Smokkel Monitor mist de Nederlandse staat elk jaar 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten, als gevolg van in het buitenland of op de zwarte markt gekochte rookwaren.

Effect

Het effect van de prijsstijging zal pas over enkele maanden merkbaar zijn. In de loop van mei zijn winkeliers door hun oude ‘goedkope’ voorraad heen en liggen sigaretten en shag met de nieuwe recordprijzen in de winkel. Vanaf dat moment zullen de illegale handel en het grensverkeer alleen maar toenemen, vrezen VSK en NSO.

In de laatste maanden van 2023 werd een kwart van alle in Nederland gerookte sigaretten niet (legaal) in Nederland gekocht, zo bleek onlangs uit een rapport van WSPM. Dat was in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 17,8 procent.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.