Duitse parlement stemt in met accijnsverlaging brandstof

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een pakket aan maatregelen om de huishoudens een financieel steuntje in de rug te geven. Onderdeel van het pakket is onder andere een tijdelijke verlaging van de accijns op brandstoffen, die per 1 juni ingaat.

Tijdens de drie maanden durende accijnsverlaging gaat de prijs van een liter benzine met zo’n 30 eurocent omlaag. Voor diesel gaat het om een verlaging van 14 eurocent. Op die manier wil de regering de prijzen terugbrengen naar het niveau van vóór de oorlog in Oekraïne.

“De brandstofprijzen, die als gevolg van de oorlog opnieuw aanzienlijk zijn gestegen, zijn op korte termijn een niet te voorziene last geworden voor veel burgers”, liet het Duitse ministerie van Financiën eerder weten. Alleen al de accijnsverlaging kost de Duitse overheid naar verwachting zo’n 3,15 miljard euro. Met het totale pakket, waar bijvoorbeeld ook het goedkoper maken van het ov onderdeel van is, is zo’n 15 miljard euro gemoeid.

Tanktoerisme

Vanwege de maatregel die het land neemt, bestaat de angst dat Nederlandse tankstationondernemers in de grensregio het zwaar krijgen. Het verschil tussen de landen kan bij een liter benzine oplopen tot meer dan 50 eurocent, waardoor mogelijk opnieuw een grote stroom van tanktoeristen op gang komt. Niet alleen zullen mensen in het land tanken, ook is het aannemelijk dat ze bijvoorbeeld hun boodschappen gelijk over de grens doen. Brancheorganisaties zien de accijns ook in ons land daarom graag nog verder naar beneden gaan om zo de verschillen tussen de landen te beperken.

In Nederland werden de accijnzen op brandstof op 1 april al verlaagd. Inmiddels zijn de prijzen aan pomp weer wat gestegen. Volgens UnitedConsumers wordt nu voor een liter Euro 95 een bedrag van 2,36 euro geadviseerd, voor diesel gaat het om een bedrag van 2,08 euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.