Total gaat honderden cng-stations bouwen tot 2026

Total wil de komende tien jaar honderden vulpunten voor cng aanleggen. Daarbij ligt de focus op thuisland Frankrijk. Maar ook in andere Europese landen moet het aantal stations voor gecomprimeerd aardgas groeien. Dat heeft de energiemultinational deze week bekendgemaakt. Total ziet een verviervoudiging van de cng-markt in de komende tien jaren als een realistisch scenario. Diverse andere partijen, waaronder Pitpoint, hebben plannen om het aardgasnetwerk in België uit te breiden.

Momenteel hebben de Fransen wereldwijd zo’n 450 cng-locaties in onder meer Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Italië. In 2026 moeten daar ruim tweehonderd nieuwe stations aan zijn toegevoegd, waarvan 110 in eigen land. Het bedrijf gelooft dat cng een mooie toekomst heeft als brandstof voor diverse segmenten van het wegvervoer en wil een landelijk dekkend netwerk in Frankrijk. Ook supermarktketen Carrefour wil in Frankrijk diverse stations voor gecomprimeerd aardgas realiseren.

Groengas

Cng staat voor compressed natural gas en wordt ook wel aardgas onder druk of gecomprimeerd aardgas genoemd. Het zorgt voor geluidsreductie en minder uitstoot van schadelijke stoffen in vergelijking met diesel. De brandstof kent ook een bio-variant: groengas.

Total denkt dat cng beter geschikt is voor het wegverkeer dan vloeibaar aardgas (lng). “Lng is vooral voor het lange-afstandstransport, terwijl cng kan worden gebruikt door zowel personenauto’s als trucks. Dat maakt dat cng beter geschikt is voor gebruik in steden, bijvoorbeeld door bussen en vuilniswagens. Het geeft vrachtauto’s een actieradius van 300 tot 550 per tankbeurt”, schrijft het bedrijf.

België

In België zijn diverse bedrijven ook van plan om cng-locaties te openen. Tankstation-exploitant Dats24 wil dertig nieuwe vestigingen aanleggen in de komende twaalf maanden, terwijl de Nederlandse aanbieder van duurzame brandstoffen Pitpoint dit jaar acht nieuwe stations opent. Het Waalse bedrijf Enora gaat daar twee vulpunten aan toevoegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.