shell, vlag

Shell wil vasthouden aan hogere pensioenopbouw

Shell gaat het ministerie van Financiën verzoeken een uitzondering te maken omtrent pensioenopbouw voor medewerkers van de oliemaatschappij. Vanaf volgend jaar geldt voor de pensioenopbouw een wettelijk maximum van 1,875 procent van het loon. Shell wil daar graag van afwijken, met een percentage van 2,05 procent. Daardoor kan het vasthouden aan de gunstige pensioenregeling van het bedrijf, wat ook de ondernemingsraad van het bedrijf wel ziet zitten.

De door Shell gewenste uitzondering geldt alleen voor lonen tot 92.600 euro. Voor werknemers met een hogere beloning wordt een alternatieve regeling van kracht, schrijft Het Financieele Dagblad.

Werknemers

Begin volgend jaar wil het kabinet de maximale pensioenopbouw beperken. Het idee hierachter is dat werknemers langer doorwerken en dus, per jaar, minder pensioen hoeven op te bouwen. Doordat het onbelaste deel van het loon wordt verlaagd, zorgt het voor meer inkomsten voor de schatkist. De overheid rekent op ongeveer 2,8 miljard euro.

Shell verwacht toestemming van het ministerie van Financiën te krijgen voor het hogere percentage. Afwijking van de regels is namelijk toegestaan, mits de pensioenopbouw op een andere manier soberder wordt gemaakt. De oliemaatschappij wil dat doen door over delen van de personeelsbeloning, bijvoorbeeld bonussen, geen pensioen op te bouwen.

Tankstation

Tegelijkertijd werd bekend dat het pensioenfonds voor de tankstation- en carwash-branche PMT in het tweede kwartaal een lichte stijging had van de dekkingsgraad. Deze steeg van 104,9 naar 105,2 procent. De dekkingsgraad is een indicatie van de financiële gezondheid van een pensioenfonds, hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter.

Gevolgen voor de premie en uitkeringen van PMT zijn er op dit moment nog niet. De verlaging van de pensioenen eerder dit jaar met 0,4 procent blijft daardoor voorlopig gehandhaafd. In mei gingen de uitkeringen omlaag, op verzoek van De Nederlandsche Bank. Dit omdat de dekkingsgraad van het pensioenfonds eind vorig jaar niet hoog genoeg was. Een protest van het fonds mocht niet baten, de DNB bleef bij haar besluit.

Lees ook: Pensioenfonds PMT verplicht om uitkeringen te verlagen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.