Benzinerijders kopen steeds minder liters per tankbeurt

Het aantal liters per tankbeurt is de afgelopen jaren fors minder geworden. Eind vorig jaar tankten automobilisten gemiddeld 22 liter benzine per vertanking. Dat was aan het einde van 2006 nog zo’n 26 liter. Dat is een daling van ruim vijftien procent in zeven jaar tijd. De cijfers hebben uitsluitend betrekking op benzine. Bij diesel is de daling veel minder sterk. Dat blijkt uit verkoopgegevens van zo’n veertig tankstations.

Belangrijke reden voor de daling vormen de autorijders die voor een vast bedrag tanken, bijvoorbeeld 25 euro. Als de prijs per liter hoger wordt, kunnen voor 25 euro minder liters worden getankt. Ook het feit dat auto’s steeds zuiniger worden, doet een duit in het zakje. De cijfers zeggen in principe niets over het totale benzineverbruik in Nederland. Al is de trend de laatste jaren wel dalende.

Benzinerijders

Het bedrag dat benzinerijders aan de kassa afrekenen, neemt echter wel toe. Tankten automobilisten eind 2006 voor gemiddeld ongeveer 34 euro, dat bedrag is in zeven jaar tijd opgelopen naar bijna 38 euro. Een stijging van zo’n twaalf procent. Belangrijkste oorzaak daarvan zijn de diverse verhogingen van de brandstofaccijnzen in de afgelopen jaren.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van zo’n veertig stations, verspreid over het land, In dat pakket zitten zowel bemande als onbemande vestigingen en stations aan de snelweg en aan het onderliggende wegennet. Betrouwbare cijfers over de liters per tankbeurt zijn niet beschikbaar over de periode vóór eind 2006.

Diesel

In de afgelopen jaren is het aantal liters diesel per tankbeurt nauwelijks gewijzigd. Tankten dieselrijders eind 2006 nog ruim 69 liter per keer, dat aantal daalde in zeven jaar tijd met iets meer dan één liter. Het bedrag per vertanking steeg echter fors van ongeveer 73 euro naar 100 euro per transactie. Belastingverhogingen zijn ook hier debet aan de gestegen prijs per liter.

Branchevereniging voor brandstofhandelaren Nove signaleert ook een daling van het aantal liters per tankbeurt. ”Wij horen dat regelmatig van onze leden”, aldus directeur Erik de Vries. ”Vooral de gestegen brandstofprijzen hebben daar veel invloed op. Je hebt immers een flink aantal automobilisten dat voor een vast bedrag tankt.”

Tankbeurt

Dat benzinerijders minder liters per tankbeurt kopen, hoeft niet per definitie een probleem te zijn, denkt De Vries. ”Als klanten hierdoor vaker naar het station komen, zijn ze ook vaker in de shop te vinden. En daar kun je betere marges verdienen.”

Dat de dieselverkoop per vertanking veel minder is gedaald de afgelopen jaren dan bij benzine, verbaast de Nove-directeur niet. ”Dieseltankers zijn vaak zakelijke rijders en die zijn minder prijsbewust. Benzinerijders zijn vaak particulieren en veel benzineauto’s zijn kleine zuinige voertuigen. Dat speelt ook mee”, legt De Vries uit.

Zuiniger

Hij verwacht dat de komende jaren de trend van minder liters per tankbeurt doorzet bij benzine. Onder andere omdat auto’s in de toekomst waarschijnlijk nog zuiniger worden. ”Je ziet dat voertuigen de laatste jaren steeds lichter worden. Daardoor kun je brandstof besparen. Ook wordt de tankinhoud van auto’s kleiner. Dat scheelt gewicht en zorgt natuurlijk ook voor minder liters per vertanking.”

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.