Afzet van brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent

De verkoop van benzine, diesel en lpg is de afgelopen twee jaar fors gezakt. In het afgelopen jaar werden 1,6 procent minder liters verkocht in Nederland in vergelijking met het jaar ervoor. Vergeleken met de verkoopcijfers van 2011 is zelfs sprake van een daling van ruim vijf procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de branchevereniging voor handelaren Nove.

Zowel benzine als diesel en lpg gingen in de min het afgelopen jaar. De daling was bij lpg het grootst, met een afname van 7,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat resulteert in een afname van veertig miljoen liter lpg.

Brandstof

De verkoop van benzine en diesel daalden in het afgelopen jaar met respectievelijk 1,6 en 1,3 procent. Voor beide brandstoffen geldt dat er bijna honderd miljoen liter minder is verkocht in Nederland (bekijk het staatje onder dit artikel voor de exacte cijfers).

Ook in 2012 viel al een verkoopdaling te noteren bij benzine en diesel. In vergelijking met het jaar ervoor werd ruim tweehonderd miljoen liter benzine minder getankt. Bij diesel liep dat verschil zelfs op tot een kleine driehonderd miljoen liter. De dalende trend is in 2013 dus doorgezet, maar is een stuk minder sterk dan het jaar ervoor.

Zuiniger

Oorzaken voor de afname zijn volgens Nove-directeur Erik de Vries onder andere de steeds zuinigere voertuigen en de huidige economische tegenwind. Ook de accijnsproblematiek aan de grens doet de brandstofverkopen geen goed.

De Vries ziet de toekomst dan ook niet zonnig in. Hij verwacht dat de krimp doorzet. Dit omdat de groei van het Nederlandse wagenpark stagneert, zowel zakelijk als particulier. Ook de steeds zuiniger wordende auto’s en de groei van het elektrische segment doen een duit in het toekomstige zakje.

Liters

Voor de nabije toekomst verwacht Nove dat de grensproblematiek verder verergert. Door de recente accijnsverhogingen worden er dit jaar in Nederland nóg minder liters verkocht, denkt De Vries.

De brancheorganisatie wil dan ook dat de belastingmaatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid, net als de inflatiecorrectie op accijnzen die elk jaar plaatsvindt. Uit diverse onderzoeken van brancheverenigingen blijkt dat omzetten kelderen in de grensstreek. De pomphouders noteren verliezen op brandstofverkoop van tientallen procenten, wat er voor zorgt dat de Nederlandse schatkist honderden miljoenen euro’s misloopt.

Accijnzen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem twijfelt echter aan de cijfers van Beta, Bovag en Nove. Hij weigert te geloven dat de Staat honderden miljoenen euro’s minder ontvangt omdat automobilisten in het buitenland gaan tanken. Dat meldde de bewindsman tijdens een interview afgelopen weekend.

Wel is Dijsselbloem overtuigd dat een aantal pomphouders tot dertig procent minder omzet behaalt door het brandstoftoerisme. Hij verwacht echter dat er altijd prijsverschillen zullen zijn aan de grens.

Lees ook: Forse daling brandstofverkoop Nederland in 2012

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Afzet van brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent | TankPro.nl

Afzet van brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent

De verkoop van benzine, diesel en lpg is de afgelopen twee jaar fors gezakt. In het afgelopen jaar werden 1,6 procent minder liters verkocht in Nederland in vergelijking met het jaar ervoor. Vergeleken met de verkoopcijfers van 2011 is zelfs sprake van een daling van ruim vijf procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de branchevereniging voor handelaren Nove.

Zowel benzine als diesel en lpg gingen in de min het afgelopen jaar. De daling was bij lpg het grootst, met een afname van 7,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat resulteert in een afname van veertig miljoen liter lpg.

Brandstof

De verkoop van benzine en diesel daalden in het afgelopen jaar met respectievelijk 1,6 en 1,3 procent. Voor beide brandstoffen geldt dat er bijna honderd miljoen liter minder is verkocht in Nederland (bekijk het staatje onder dit artikel voor de exacte cijfers).

Ook in 2012 viel al een verkoopdaling te noteren bij benzine en diesel. In vergelijking met het jaar ervoor werd ruim tweehonderd miljoen liter benzine minder getankt. Bij diesel liep dat verschil zelfs op tot een kleine driehonderd miljoen liter. De dalende trend is in 2013 dus doorgezet, maar is een stuk minder sterk dan het jaar ervoor.

Zuiniger

Oorzaken voor de afname zijn volgens Nove-directeur Erik de Vries onder andere de steeds zuinigere voertuigen en de huidige economische tegenwind. Ook de accijnsproblematiek aan de grens doet de brandstofverkopen geen goed.

De Vries ziet de toekomst dan ook niet zonnig in. Hij verwacht dat de krimp doorzet. Dit omdat de groei van het Nederlandse wagenpark stagneert, zowel zakelijk als particulier. Ook de steeds zuiniger wordende auto’s en de groei van het elektrische segment doen een duit in het toekomstige zakje.

Liters

Voor de nabije toekomst verwacht Nove dat de grensproblematiek verder verergert. Door de recente accijnsverhogingen worden er dit jaar in Nederland nóg minder liters verkocht, denkt De Vries.

De brancheorganisatie wil dan ook dat de belastingmaatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid, net als de inflatiecorrectie op accijnzen die elk jaar plaatsvindt. Uit diverse onderzoeken van brancheverenigingen blijkt dat omzetten kelderen in de grensstreek. De pomphouders noteren verliezen op brandstofverkoop van tientallen procenten, wat er voor zorgt dat de Nederlandse schatkist honderden miljoenen euro’s misloopt.

Accijnzen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem twijfelt echter aan de cijfers van Beta, Bovag en Nove. Hij weigert te geloven dat de Staat honderden miljoenen euro’s minder ontvangt omdat automobilisten in het buitenland gaan tanken. Dat meldde de bewindsman tijdens een interview afgelopen weekend.

Wel is Dijsselbloem overtuigd dat een aantal pomphouders tot dertig procent minder omzet behaalt door het brandstoftoerisme. Hij verwacht echter dat er altijd prijsverschillen zullen zijn aan de grens.

Lees ook: Forse daling brandstofverkoop Nederland in 2012

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.