Verkoop elektrische voertuigen keldert in eerste maanden 2014

Het aantal verkochte auto’s met stekker is in januari en februari van dit jaar flink afgenomen. Met name in de laatste maanden van vorig jaar steeg het aantal elektrische voertuigen dat op kenteken werd gezet explosief. Van die stijging blijft na de jaarwisseling weinig over. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en Rai Vereniging.

Enkele modellen waren nog wel populair. Zo waren bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander en de Volvo V60 gewild, met respectievelijk 601 en 1.247 verkochte exemplaren in de eerste twee maanden van dit jaar. Andere modellen, zoals de Tesla S, vonden nauwelijks hun weg naar de autorijder.

Fiscale regelingen

De daling komt niet als een verrassing. Door gunstige fiscale regelingen waren de honderd procent elektrische auto’s en vooral de hybride voertuigen zeer populair vorig jaar. Zo hoeft iedereen die vóór de jaarwisseling een elektrische of hybride voertuig kocht, tot eind 2018 geen bijtelling te betalen.

Inmiddels betalen autorijders vier procent bijtelling voor een volledig elektrisch wagen en zeven procent voor een hybride. Daardoor is het voertuig met stekker een stuk minder aantrekkelijk geworden. Veel automobilisten die elektrisch wilden rijden, hebben daarom in de laatste maanden van vorig jaar al hun slag geslagen.

Rai Vereniging

”Iedereen die nog een elektrisch voertuig wilde, heeft deze eind 2013 nog gekocht”, legt woordvoerder Harald Bresser van Rai Vereniging uit. ”De aankopen van januari en februari zijn dus eigenlijk naar voren gehaald in de laatste maanden van vorig jaar.”

De verkoop van diverse andere auto’s met stekker kwam vaak niet boven de honderd uit in de eerste periode van dit jaar. Zo werden 87 exemplaren van de BMW i3 verkocht, zestien Nissan Leaf’s en vijf Opel Ampera’s. Ook de Tesla S was slechts bij zeventien autorijders het meest gewilde voertuig in de eerste twee maanden van dit jaar. Dit terwijl de elektrische auto vorig jaar nog bijna 1.200 keer werd verkocht.

Lees ook: diesel en lpg verliezen terrein door opkomst van hybrides

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.