Diesel en lpg verliezen terrein door opkomst van hybrides

De verkoop van lpg- en dieselauto’s is in het afgelopen jaar fors ingezakt ten opzichte van het jaar ervoor. De beide traditionele brandstoffen moeten steeds meer terrein prijsgeven aan met name hybride voertuigen. Dat blijkt uit Bovag-cijfers over de verkoop van nieuwe personenauto’s. Waar het aantal voertuigen met stekker bijna verdubbelde in vergelijking met 2012, daalde de verkoop van lpg-auto’s met ruim 75 procent. Ook het aantal dieselauto’s nam fors af met bijna 30 procent.

Weliswaar daalde ook de algehele nieuwverkoop van auto’s, maar de afname van diesel en lpg-auto’s is aanmerkelijk groter (zie voor exacte cijfers het staatje onderaan dit artikel). De fikse daling van beide traditionele brandstoffen blijkt ook uit het marktaandeel in de nieuwverkoop. Die is bij diesel met vier procentpunt gedaald en bij lpg minder dan een derde van het jaar ervoor. Werden er in 2012 nog 8.779 lpg-auto’s verkocht, dat aantal zakte in het afgelopen jaar naar iets meer dan tweeduizend.

Niche

Tegenover een dalende trend van brandstofauto’s staat een stijging van vooral hybride-voertuigen. Die vonden vorig jaar gretig aftrek, met ruim 43 duizend exemplaren. Ongeveer een op de tien verkochte nieuwe voertuigen in het afgelopen jaar was een hybride. De volledig elektrische voertuigen blijven een niche-product met minder dan 1 procent marktaandeel. Al verdriedubbelde de verkoop van het aantal EV’s wel.

Een verklaring voor de opkomst van stekkerauto’s zoekt Bovag vooral in de gunstige fiscale regelingen voor hybrides en EV’s. Dergelijke voertuigen die vóór het einde van afgelopen jaar op kenteken werden gezet, kunnen vijf jaar lang profiteren van nul procent bijtelling. Na de jaarwisseling is dat vier procent geworden voor EV’s en zeven procent voor hybride voertuigen.  „Een lpg-auto heeft die belastingvoordelen niet gehad en daar komt de per 1 januari verhoogde lpg-accijns nog eens bij. Die brandstof is gewoon onaantrekkelijk gemaakt.”

Outlander

Van de gunstige regelingen hebben automobilisten massaal gebruikgemaakt vorig jaar. Zo werden er afgelopen december vijfduizend Outlander-voertuigen verkocht, een hybride auto van Mitsubishi. „En dat is echt uitzonderlijk veel”, licht Bovag-woordvoerder Tom Huyskens toe. „Auto’s met stekker worden steeds meer een serieuze optie bij autokopers. Al betreft het met name hybride voertuigen.”

De groei van stekkerauto’s is niet zozeer merkbaar bij leasemaatschappijen en fleet owners. ”Wat wij vooral zien, is dat veel ondernemers elektrisch zijn gaan rijden. En dat geldt ook voor zzp’ers”, aldus Huyskens. Dat de stijging mede is veroorzaakt door duurzame motieven van de autorijder, denkt Bovag niet.

Marktaandeel

Naast diesel en lpg verliezen ook benzineauto’s marktaandeel, al is die afname beperkt met iets minder dan één procentpunt. De sterkste daling vond echter plaats bij het aantal verkochte auto’s op biobrandstof. Waren dat er in 2012 nog ruim vierhonderd, in het afgelopen jaar werden er slechts zeventien nieuwe biobrandstofauto’s verkocht.

De totale verkoop van nieuwe auto’s daalde in 2013 flink ten opzichte van het jaar ervoor. Werden er in 2012 nog iets meer dan een half miljoen nieuwe personenauto’s verkocht, in het afgelopen jaar waren dat er 417 duizend.

Kenteken

In 2014 verwacht Bovag ongeveer een zelfde aantal verkopen als in het afgelopen jaar. „Al is het afwachten wat januari en februari doen. Veel auto’s zijn in december op kenteken gezet, terwijl de piek normaal gesproken juist in de eerste periode van het nieuwe jaar plaatsvindt. Nu kan het weleens zijn dat januari en februari juist wat slapper worden. Maar stel dat het consumentenvertrouwen in het komende jaar een impuls krijgt, dan kan het aantal verkochte auto’s weer toenemen.”

De vereniging verwacht dat de verschillen in verkopen tussen brandstofsoorten enigszins nivelleren, omdat enkele fiscale regelingen zijn veranderd, zoals de nul procent bijtelling voor elektrische voertuigen en hybrides.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Diesel en lpg verliezen terrein door opkomst van hybrides | TankPro.nl

Diesel en lpg verliezen terrein door opkomst van hybrides

De verkoop van lpg- en dieselauto’s is in het afgelopen jaar fors ingezakt ten opzichte van het jaar ervoor. De beide traditionele brandstoffen moeten steeds meer terrein prijsgeven aan met name hybride voertuigen. Dat blijkt uit Bovag-cijfers over de verkoop van nieuwe personenauto’s. Waar het aantal voertuigen met stekker bijna verdubbelde in vergelijking met 2012, daalde de verkoop van lpg-auto’s met ruim 75 procent. Ook het aantal dieselauto’s nam fors af met bijna 30 procent.

Weliswaar daalde ook de algehele nieuwverkoop van auto’s, maar de afname van diesel en lpg-auto’s is aanmerkelijk groter (zie voor exacte cijfers het staatje onderaan dit artikel). De fikse daling van beide traditionele brandstoffen blijkt ook uit het marktaandeel in de nieuwverkoop. Die is bij diesel met vier procentpunt gedaald en bij lpg minder dan een derde van het jaar ervoor. Werden er in 2012 nog 8.779 lpg-auto’s verkocht, dat aantal zakte in het afgelopen jaar naar iets meer dan tweeduizend.

Niche

Tegenover een dalende trend van brandstofauto’s staat een stijging van vooral hybride-voertuigen. Die vonden vorig jaar gretig aftrek, met ruim 43 duizend exemplaren. Ongeveer een op de tien verkochte nieuwe voertuigen in het afgelopen jaar was een hybride. De volledig elektrische voertuigen blijven een niche-product met minder dan 1 procent marktaandeel. Al verdriedubbelde de verkoop van het aantal EV’s wel.

Een verklaring voor de opkomst van stekkerauto’s zoekt Bovag vooral in de gunstige fiscale regelingen voor hybrides en EV’s. Dergelijke voertuigen die vóór het einde van afgelopen jaar op kenteken werden gezet, kunnen vijf jaar lang profiteren van nul procent bijtelling. Na de jaarwisseling is dat vier procent geworden voor EV’s en zeven procent voor hybride voertuigen.  „Een lpg-auto heeft die belastingvoordelen niet gehad en daar komt de per 1 januari verhoogde lpg-accijns nog eens bij. Die brandstof is gewoon onaantrekkelijk gemaakt.”

Outlander

Van de gunstige regelingen hebben automobilisten massaal gebruikgemaakt vorig jaar. Zo werden er afgelopen december vijfduizend Outlander-voertuigen verkocht, een hybride auto van Mitsubishi. „En dat is echt uitzonderlijk veel”, licht Bovag-woordvoerder Tom Huyskens toe. „Auto’s met stekker worden steeds meer een serieuze optie bij autokopers. Al betreft het met name hybride voertuigen.”

De groei van stekkerauto’s is niet zozeer merkbaar bij leasemaatschappijen en fleet owners. ”Wat wij vooral zien, is dat veel ondernemers elektrisch zijn gaan rijden. En dat geldt ook voor zzp’ers”, aldus Huyskens. Dat de stijging mede is veroorzaakt door duurzame motieven van de autorijder, denkt Bovag niet.

Marktaandeel

Naast diesel en lpg verliezen ook benzineauto’s marktaandeel, al is die afname beperkt met iets minder dan één procentpunt. De sterkste daling vond echter plaats bij het aantal verkochte auto’s op biobrandstof. Waren dat er in 2012 nog ruim vierhonderd, in het afgelopen jaar werden er slechts zeventien nieuwe biobrandstofauto’s verkocht.

De totale verkoop van nieuwe auto’s daalde in 2013 flink ten opzichte van het jaar ervoor. Werden er in 2012 nog iets meer dan een half miljoen nieuwe personenauto’s verkocht, in het afgelopen jaar waren dat er 417 duizend.

Kenteken

In 2014 verwacht Bovag ongeveer een zelfde aantal verkopen als in het afgelopen jaar. „Al is het afwachten wat januari en februari doen. Veel auto’s zijn in december op kenteken gezet, terwijl de piek normaal gesproken juist in de eerste periode van het nieuwe jaar plaatsvindt. Nu kan het weleens zijn dat januari en februari juist wat slapper worden. Maar stel dat het consumentenvertrouwen in het komende jaar een impuls krijgt, dan kan het aantal verkochte auto’s weer toenemen.”

De vereniging verwacht dat de verschillen in verkopen tussen brandstofsoorten enigszins nivelleren, omdat enkele fiscale regelingen zijn veranderd, zoals de nul procent bijtelling voor elektrische voertuigen en hybrides.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.