Veiling tankstations levert Staat 62 miljoen euro op

De veiling van huurrechten van tankstations in Nederland heeft het Rijk tot nu toe 62 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Sinds de veilingen zijn ingesteld is er voor meer dan 332 miljoen euro geboden op 75 tankstations. Op 7 september worden in Den Haag 7 tankstations geveild.

De veiling van tankstations langs Rijkswegen is in 2002 in het leven geroepen om de concurrentie te verhogen en daarmee de brandstofprijzen naar beneden te krijgen. Op de huurrechten van deze tankstations zat voorheen een zogeheten ‘eeuwigdurende concessie’ waarbij de oliemaatschappij tot in de lengte van dagen op zijn plek kon blijven zitten.

Nu worden door de veilingen deze concessies omgezet in een huurrecht van 15 jaar en kunnen meerdere partijen een  bod doen.

Topdeel

In de praktijk blijken de wisselingen van huurders flink tegen te vallen, omdat de zittende partij ook mag meebieden op het tankstation. De nieuwe concessie van 15 jaar gaat dan ook vaak naar de huidige huurder.

Daarbij hoeft degene die het hoogste bod heeft gedaan op het tankstation (lees: zittende huurder) alleen het zogeheten topdeel af te rekenen met het Rijk. Het topdeel is het verschil tussen het hoogste en het op-één-na-hoogste bod. Het overige deel verdwijnt tenslotte in eigen zak.

Bieding

Zo kenden de veilingen van 75 tankstations tot nu toe als hoogste bieding in totaal  332 miljoen euro. Daarvan werd alleen het topdeel betaald:139 miljoen euro. Dit bedrag is weer opgesplitst tussen Staat : 62 miljoen en de voormalige concessiehouder: 77 miljoen euro.

BOVAG

Deze constructie leidt tot veel commentaar van belangenverenigingen van tankstations BOVAG en Beta. Zij vinden dat de veiling haar doel volledig voorbij schiet. Het ministerie van Financiën weerlegt dit commentaar. “We hebben een markt die volledig op slot zaten weten open te breken”, zegt woordvoerder M. van den Oetelaar.

“Zodra een tankstation na 15 jaar voor de tweede keer ter veiling wordt aangeboden is de gunstige positie van de zittende huurder verdwenen.” Andere geïnteresseerden hebben dan een betere kans.

Rijk

Overigens wordt het voor het Rijk ook alleen maar gunstiger omdat bij een tweede veiling van hetzelfde tankstation de opbrengsten volledige naar de staatskas vloeien. De veilingen van de huurrechten van alle 250 tankstations aan snelwegen duurt tot 2024.

Fred Kramer

Lees ook: BOVAG: “Veiling tankstations beter afschaffen”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.