BOVAG: ‘Veiling tankstations beter afschaffen’

De jaarlijkse veiling van tankstations schiet zijn doel ver voorbij en zou eigenlijk afgeschaft moeten worden. Dat vindt Paul de Waal, woordvoerder van de BOVAG.  “De in 2002 gestarte veiling heeft niet geleid tot meer concurrentie tussen tankstations aan Rijkswegen en zorgt ook niet dat de prijzen aan de pomp naar beneden gaan”, aldus De Waal.

Op 7 september is weer een veiling van zes tankstations in Den Haag. Oorspronkelijk zijn de veilingen in het leven geroepen om de concurrentie tussen tankstations langs snelwegen te verhogen en kartelvorming tegen te gaan.

Mislukt

”We kunnen nu wel stellen dat dit hopeloos is mislukt”, vindt De Waal. “De grote oliemaatschappijen maken nog steeds de dienst uit. Bij een veiling doen ze een bod op een tankstation dat voor een nieuwe speler simpelweg niet valt te overtreffen.”

Overigens weet de BOVAG niet wat het alternatief zou moeten zijn voor het veilingsysteem. “Het concept van veilingen staat nu vast tot 2024. We moeten tegen die tijd de resultaten maar eens tegen het licht houden.

Ook kunnen er gaandeweg binnen het systeem bepaalde zaken worden veranderd. Daar zullen we ons hard voor blijven maken.”

Erasmus

Uit cijfers van onderzoekers van de Erasmus Universiteit blijkt hoe groot de verschillen in biedingen zijn. Zo bleef bijvoorbeeld bij de veiling in 2007 het Shell-station De Kooi (A9) in handen van Shell, omdat niemand maar in de buurt van het bod van € 7.409.766  kon komen.

De op één-na-hoogste bieder kwam niet verder dan € 2.300.000.  De tendens is dat als een zittende partij ook daadwerkelijk wil blijven zitten op de locatie die ter veiling ligt, er geen andere speler tussen komt.

Huurrechten

Het opmerkelijk verschil in biedingen ligt aan het feit dat oliemaatschappijen tot voor kort de bedragen aan elkaar betaalden of aan zichzelf, zegt Ewout Klok van belangenvereniging Beta.

“Nu wordt over het verschil tussen de hoogste en op één-na-hoogste bieding 35 % aan de staat betaald. Dat maakt het wel spannender.” De bedoeling is dat in 2017 de huurrechten volledig aan de staat toekomen.

Avia

Voor Ron de Reuver, directeur van Avia-tankstations mag de veiling misschien niet ideaal zijn. “Het is op dit moment wel het beste instrument. Zeker als je kijkt naar de ellenlange concessies die tankstations vroeger hadden. Soms wel tot 100 jaar.” De Reuver verwacht meer van de veilingen nu is beslist om meer informatie weer te geven over de betrokken tankstations in het Biedboek.

Overheid

De overheid brengt in 21 jaar alle 250 tankstations langs de Nederlandse snelwegen onder de hamer. Op de Staatscourant zijn alle te veilen tankstations tot 2017 in kaart gebracht.

Dit zijn de tankstations die op 7 september worden geveild: Kruisoord in Beemster aan de A7 (BP). De Paal in Wilp aan de A1 ( Esso). Het Liesbos in Etten-Leur aan de A58 (Shell). Amstelveen nz in Amstelveen aan de A9 (Shell). Poort van Groningen in Nieuweschans aan de A7 (Texaco). Veenborg in Slochteren aan de A7 (Total).

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BOVAG: ‘Veiling tankstations beter afschaffen’ | TankPro.nl

BOVAG: ‘Veiling tankstations beter afschaffen’

De jaarlijkse veiling van tankstations schiet zijn doel ver voorbij en zou eigenlijk afgeschaft moeten worden. Dat vindt Paul de Waal, woordvoerder van de BOVAG.  “De in 2002 gestarte veiling heeft niet geleid tot meer concurrentie tussen tankstations aan Rijkswegen en zorgt ook niet dat de prijzen aan de pomp naar beneden gaan”, aldus De Waal.

Op 7 september is weer een veiling van zes tankstations in Den Haag. Oorspronkelijk zijn de veilingen in het leven geroepen om de concurrentie tussen tankstations langs snelwegen te verhogen en kartelvorming tegen te gaan.

Mislukt

”We kunnen nu wel stellen dat dit hopeloos is mislukt”, vindt De Waal. “De grote oliemaatschappijen maken nog steeds de dienst uit. Bij een veiling doen ze een bod op een tankstation dat voor een nieuwe speler simpelweg niet valt te overtreffen.”

Overigens weet de BOVAG niet wat het alternatief zou moeten zijn voor het veilingsysteem. “Het concept van veilingen staat nu vast tot 2024. We moeten tegen die tijd de resultaten maar eens tegen het licht houden.

Ook kunnen er gaandeweg binnen het systeem bepaalde zaken worden veranderd. Daar zullen we ons hard voor blijven maken.”

Erasmus

Uit cijfers van onderzoekers van de Erasmus Universiteit blijkt hoe groot de verschillen in biedingen zijn. Zo bleef bijvoorbeeld bij de veiling in 2007 het Shell-station De Kooi (A9) in handen van Shell, omdat niemand maar in de buurt van het bod van € 7.409.766  kon komen.

De op één-na-hoogste bieder kwam niet verder dan € 2.300.000.  De tendens is dat als een zittende partij ook daadwerkelijk wil blijven zitten op de locatie die ter veiling ligt, er geen andere speler tussen komt.

Huurrechten

Het opmerkelijk verschil in biedingen ligt aan het feit dat oliemaatschappijen tot voor kort de bedragen aan elkaar betaalden of aan zichzelf, zegt Ewout Klok van belangenvereniging Beta.

“Nu wordt over het verschil tussen de hoogste en op één-na-hoogste bieding 35 % aan de staat betaald. Dat maakt het wel spannender.” De bedoeling is dat in 2017 de huurrechten volledig aan de staat toekomen.

Avia

Voor Ron de Reuver, directeur van Avia-tankstations mag de veiling misschien niet ideaal zijn. “Het is op dit moment wel het beste instrument. Zeker als je kijkt naar de ellenlange concessies die tankstations vroeger hadden. Soms wel tot 100 jaar.” De Reuver verwacht meer van de veilingen nu is beslist om meer informatie weer te geven over de betrokken tankstations in het Biedboek.

Overheid

De overheid brengt in 21 jaar alle 250 tankstations langs de Nederlandse snelwegen onder de hamer. Op de Staatscourant zijn alle te veilen tankstations tot 2017 in kaart gebracht.

Dit zijn de tankstations die op 7 september worden geveild: Kruisoord in Beemster aan de A7 (BP). De Paal in Wilp aan de A1 ( Esso). Het Liesbos in Etten-Leur aan de A58 (Shell). Amstelveen nz in Amstelveen aan de A9 (Shell). Poort van Groningen in Nieuweschans aan de A7 (Texaco). Veenborg in Slochteren aan de A7 (Total).

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.