Oproep BOVAG aan politiek: houd mobiliteit bereikbaar en betaalbaar
acht ideeën

Oproep BOVAG aan politiek: houd mobiliteit bereikbaar en betaalbaar

BOVAG vraagt de politieke partijen ervoor te zorgen dat emissieloze vervoersmiddelen een aantrekkelijk alternatief blijven of worden. Foto: ProMedia, 2023

Mobiliteit is van groot belang voor de samenleving en economie. Houd daarom bij alle verduurzamingsplannen van dit moment mobiliteit bereikbaar én betaalbaar. Doe je dit niet, dan kan het maatschappelijke draagvlak onder de noodzakelijke verduurzaming in gevaar komen.

Deze oproep doet brancheorganisatie BOVAG aan de politieke partijen van Nederland. Met de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer voor de deur, heeft BOVAG acht ideeën voor de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen opgesteld. In het overzicht legt de brancheorganisatie de nadruk op een haalbare én betaalbare transitie naar duurzame mobiliteit. Mobiliteit is immers van groot belang voor de samenleving en economie. Gebeurt dit niet, dan zou volgens BOVAG het maatschappelijke draagvlak onder de noodzakelijke verduurzaming in gevaar kunnen komen.

Aantrekkelijk alternatief

De organisatie vraagt de politieke partijen ervoor te zorgen dat de emissieloze auto een aantrekkelijk alternatief blijft of wordt. Net als andere sectoren moet mobiliteit in 2050 naar een netto nulemissie CO2, met ambitieuze tussendoelen. Dat vraagt op korte termijn om flinke maatschappelijke investeringen en beleid dat kan rekenen op draagvlak. De transitie naar emissieloze mobiliteit is er volgens BOVAG immers een van de lange adem, of het nu gaat over het terugdringen van de CO2-uitstoot van voertuigen en logistiek, over het anders belasten van autogebruik, over deelmobiliteit of een andere inrichting van de openbare ruimte in de stad.

Nieuw tarief

BOVAG vraagt aan de politieke partijen om een nieuw tarief in de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s te introduceren waarbij die evenveel gaan betalen als de benzinevariant. Hiermee wordt volgens BOVAG de belasting op het meergewicht van het batterijpakket van elektrische auto’s in de motorrijtuigenbelasting vanaf 2026 voorkomen en zullen tweedehands elektrische auto’s betaalbaar worden.

BOVAG vraagt ook om de BPM gelijktijdig uit de verbrandingsmotor te faseren. De financiële kloof bij aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s met een blijvende BPM-vrijstelling en/of aanschafsubsidies dient te worden overbrugd. De brancheorganisatie pleit er ook voor de invoering van een structureel lagere bijtelling voor elektrische auto’s. Erken de wezenlijk andere verhouding tussen catalogusprijs en variabele autokosten in de bijtelling voor elektrische auto’s met een eigen, lager tarief. Het belang hiervan is groter dan alleen dat van de zakelijke rijder. Nieuwe zakelijke elektrische auto’s zijn immers een paar jaar later de tweedehands betaalbare elektrische auto’s voor particuliere consumenten, aldus BOVAG.

Belastinginkomsten

Tot slot doet BOVAG een oproep aan de politieke partijen om te voorkomen dat de benzinerijder moet opdraaien voor de gemiste belastingkomsten van de elektrische auto. Het is onwenselijk dat iedereen die elektrisch gaat rijden, autorijden duurder maakt voor de benzinerijder, aldus de brancheorganisatie.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oproep BOVAG aan politiek: houd mobiliteit bereikbaar en betaalbaar | TankPro.nl
Oproep BOVAG aan politiek: houd mobiliteit bereikbaar en betaalbaar
acht ideeën

Oproep BOVAG aan politiek: houd mobiliteit bereikbaar en betaalbaar

BOVAG vraagt de politieke partijen ervoor te zorgen dat emissieloze vervoersmiddelen een aantrekkelijk alternatief blijven of worden. Foto: ProMedia, 2023

Mobiliteit is van groot belang voor de samenleving en economie. Houd daarom bij alle verduurzamingsplannen van dit moment mobiliteit bereikbaar én betaalbaar. Doe je dit niet, dan kan het maatschappelijke draagvlak onder de noodzakelijke verduurzaming in gevaar komen.

Deze oproep doet brancheorganisatie BOVAG aan de politieke partijen van Nederland. Met de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer voor de deur, heeft BOVAG acht ideeën voor de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen opgesteld. In het overzicht legt de brancheorganisatie de nadruk op een haalbare én betaalbare transitie naar duurzame mobiliteit. Mobiliteit is immers van groot belang voor de samenleving en economie. Gebeurt dit niet, dan zou volgens BOVAG het maatschappelijke draagvlak onder de noodzakelijke verduurzaming in gevaar kunnen komen.

Aantrekkelijk alternatief

De organisatie vraagt de politieke partijen ervoor te zorgen dat de emissieloze auto een aantrekkelijk alternatief blijft of wordt. Net als andere sectoren moet mobiliteit in 2050 naar een netto nulemissie CO2, met ambitieuze tussendoelen. Dat vraagt op korte termijn om flinke maatschappelijke investeringen en beleid dat kan rekenen op draagvlak. De transitie naar emissieloze mobiliteit is er volgens BOVAG immers een van de lange adem, of het nu gaat over het terugdringen van de CO2-uitstoot van voertuigen en logistiek, over het anders belasten van autogebruik, over deelmobiliteit of een andere inrichting van de openbare ruimte in de stad.

Nieuw tarief

BOVAG vraagt aan de politieke partijen om een nieuw tarief in de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s te introduceren waarbij die evenveel gaan betalen als de benzinevariant. Hiermee wordt volgens BOVAG de belasting op het meergewicht van het batterijpakket van elektrische auto’s in de motorrijtuigenbelasting vanaf 2026 voorkomen en zullen tweedehands elektrische auto’s betaalbaar worden.

BOVAG vraagt ook om de BPM gelijktijdig uit de verbrandingsmotor te faseren. De financiële kloof bij aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s met een blijvende BPM-vrijstelling en/of aanschafsubsidies dient te worden overbrugd. De brancheorganisatie pleit er ook voor de invoering van een structureel lagere bijtelling voor elektrische auto’s. Erken de wezenlijk andere verhouding tussen catalogusprijs en variabele autokosten in de bijtelling voor elektrische auto’s met een eigen, lager tarief. Het belang hiervan is groter dan alleen dat van de zakelijke rijder. Nieuwe zakelijke elektrische auto’s zijn immers een paar jaar later de tweedehands betaalbare elektrische auto’s voor particuliere consumenten, aldus BOVAG.

Belastinginkomsten

Tot slot doet BOVAG een oproep aan de politieke partijen om te voorkomen dat de benzinerijder moet opdraaien voor de gemiste belastingkomsten van de elektrische auto. Het is onwenselijk dat iedereen die elektrisch gaat rijden, autorijden duurder maakt voor de benzinerijder, aldus de brancheorganisatie.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.