Afzet benzine plust dit voorjaar met 20 procent; lichte afzetdaling voor diesel
maart miljard

Afzet benzine plust dit voorjaar met 20 procent; lichte afzetdaling diesel

De afzet van benzine groeide in het eerste kwartaal van 2023 met liefst 19,7 procent; diesel liet dit voorjaar een lichte afzetdaling zien. Foto: Pexels, 2023

De verkopen van benzine hebben dit voorjaar flinke groeicijfers laten zien ten opzichte van de eerste vier maanden van 2022. De afzet van benzine groeide in het eerste kwartaal van 2023 met liefst 19,7 procent. Diesel liet dit voorjaar een lichte afzetdaling zien van 0,3 procent.

Dit blijkt uit de meest recente cijfers van NOVE, de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, op basis van voorlopige gegevens van het CBS. De afzet van benine deed het de eerste vier maanden van 2023 goed met een afzetplus in maart van liefst 26,5 procent en in januari van 24,5 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Hiermee komt het eerste kwartaal van 2023 wat betreft de afzet van benzine op een plus van in totaal 19,7 procent.
De afname van het aantal dieselauto’s in Nederland heeft z’n weerslag op de afzetcijfers. Diesel had in januari 2023 met een plus van 15,3 procent een goede maand ten opzichte van januari 2022, maar de overige maanden van dit voorjaar is er sprake van een afzetdaling, zoals in april van -7,5 procent. Dit maakt dat de afzet van diesel in Nederland dit eerste kwartaal op een afzetdaling van -0,3 procent is uitgekomen.

Topmaand

De absolute topmaand voor de afzet van benzine en diesel samen, is hiermee maart geworden. In deze maand ging er bijna een miljard liter aan benzine, diesel en lpg ‘over de toonbank’ van de tankstations in Nederland, gevolgd door 957 miljoen liter in april 2023. Alles bij elkaar steeg de brandstofomzet in liters in Nederland tot en met april 2023 met 9,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

NOVE verwacht nog steeds dat de stijging van de brandstofomzet als geheel later in het jaar zal afzwakken, zeker na de recente accijnsverhoging van 1 juli. Met name particulieren zullen er dan voor kiezen om (weer) in het buitenland te gaan tanken (en boodschappen te doen), met alle negatieve gevolgen voor de Nederlandse schatkist en economie, aldus de brancheorganisatie.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Afzet benzine plust dit voorjaar met 20 procent; lichte afzetdaling diesel | TankPro.nl
Afzet benzine plust dit voorjaar met 20 procent; lichte afzetdaling voor diesel
maart miljard

Afzet benzine plust dit voorjaar met 20 procent; lichte afzetdaling diesel

De afzet van benzine groeide in het eerste kwartaal van 2023 met liefst 19,7 procent; diesel liet dit voorjaar een lichte afzetdaling zien. Foto: Pexels, 2023

De verkopen van benzine hebben dit voorjaar flinke groeicijfers laten zien ten opzichte van de eerste vier maanden van 2022. De afzet van benzine groeide in het eerste kwartaal van 2023 met liefst 19,7 procent. Diesel liet dit voorjaar een lichte afzetdaling zien van 0,3 procent.

Dit blijkt uit de meest recente cijfers van NOVE, de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche, op basis van voorlopige gegevens van het CBS. De afzet van benine deed het de eerste vier maanden van 2023 goed met een afzetplus in maart van liefst 26,5 procent en in januari van 24,5 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Hiermee komt het eerste kwartaal van 2023 wat betreft de afzet van benzine op een plus van in totaal 19,7 procent.
De afname van het aantal dieselauto’s in Nederland heeft z’n weerslag op de afzetcijfers. Diesel had in januari 2023 met een plus van 15,3 procent een goede maand ten opzichte van januari 2022, maar de overige maanden van dit voorjaar is er sprake van een afzetdaling, zoals in april van -7,5 procent. Dit maakt dat de afzet van diesel in Nederland dit eerste kwartaal op een afzetdaling van -0,3 procent is uitgekomen.

Topmaand

De absolute topmaand voor de afzet van benzine en diesel samen, is hiermee maart geworden. In deze maand ging er bijna een miljard liter aan benzine, diesel en lpg ‘over de toonbank’ van de tankstations in Nederland, gevolgd door 957 miljoen liter in april 2023. Alles bij elkaar steeg de brandstofomzet in liters in Nederland tot en met april 2023 met 9,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

NOVE verwacht nog steeds dat de stijging van de brandstofomzet als geheel later in het jaar zal afzwakken, zeker na de recente accijnsverhoging van 1 juli. Met name particulieren zullen er dan voor kiezen om (weer) in het buitenland te gaan tanken (en boodschappen te doen), met alle negatieve gevolgen voor de Nederlandse schatkist en economie, aldus de brancheorganisatie.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.