CBS: in Nederland wordt in 2023 méér benzine verkocht dan diesel

CBS: in Nederland wordt in 2023 méér benzine verkocht dan diesel

Volgens het CBS zal er in 2023 aan de pomp meer benzine dan diesel worden getankt. Pexels, 2023

De afzet van diesel in Nederland blijft maar dalen. Hierdoor werd er afgelopen jaar bijna net zoveel benzine verkocht als diesel. In 2023 zal benzine echter diesel voorbij gaan als de meest verkochte brandstof voor het wegverkeer. De reden is het groeiende aantal elektrische personenauto’s in ons land.

Dit blijkt uit gegevens van NOVE, de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, op basis van recente cijfers van het CBS. In Nederland daalde de brandstofafzet (benzine, diesel en LPG) tot en met oktober 2022 met 1,2 procent ten opzichte van de eerste tien maanden in 2021. Werd er in de eerste tien maanden van 2021 nog 4,49 miljard liter aan diesel getankt, over dezelfde periode in 2022 is dit gedaald naar 4,34 miljard liter; een afzetdaling van 3,1 procent. Vooral de maanden juli, oktober en juni lieten volgens het CBS forse afzetdalingen voor diesel aan de pomp zien van soms meer dan dertien procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Benzine meeste

Benzine behaalde in Nederland in de eerste tien maanden van 2022 een afzet van 4,25 miljard liter. Dit is een lichte stijging van 0,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De groei komt vooral op het conto van de maanden januari en februari 2022 toen er resp. 17,4 en 10,5 procent meer benzine werd verkocht in vergelijking met deze maanden een jaar eerder. Net als de dieselverkopen liet ook benzine in de maand juli een forse afzetdaling zien van 11 procent. Wanneer de huidige ontwikkeling doorzet, zal er volgens het CBR in 2023 méér benzine worden verkocht dan diesel. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende instroom van elektrische personenauto’s in het wagenpark. De verwachting is dat benzine in 2023 in Nederland diesel zal passeren als de meest verkochte brandstof voor het wegverkeer.

Bevestiging

MultiTankcard (MTC), de grootste aanbieder van zakelijke mobiliteitspassen in Nederland, bevestigt de trends op de Nederlandse brandstoffenmarkt, maar stelt dat de huidige verschuivingen in brandstoffen die voor personenauto’s worden gebruikt nog veel sterker zijn. Zo nam in Nederland in 2022 de afzet van benzine met liefst 26 procent toe, zo blijkt uit data van leaseautorijders die van een mobiliteitspas van MTC gebruik maken. De afzet van diesel daalde daarbij met 11 procent. ‘De verschuiving van diesel naar benzine is heel duidelijk te zien’, aldus een woordvoerder van MultiTankcard. ‘Daarbij zagen we dat de afzet van de totale brandstoffenmarkt in Nederland afgelopen jaar met zo’n elf procent is gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. De opheffing van de coronamaatrdegelen speelt hierin een belangrijke rol. Dit wordt nog eens extra bevestigd in de alsmaar stijgende hoeveelheden afgenomen stroom voor elektrische voertuigen in ons land. Zo zagen wij dat het geladen aantal KWH afgelopen jaar ten opzichte van 2021 is gestegen met maar liefst 62 procent.’

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.