poll

Poll: Is het drukker bij het tankstation vanwege de accijnsverlaging?

Het was dit weekend ‘ouderwets druk’ bij de tankstations in ons land. Omdat de brandstofprijzen vanwege de accijnsverlaging op 1 april voor het eerst in tijden weer flink omlaag gingen, vulden automobilisten massaal hun tank.  

Voor een liter Euro 95 wordt volgens consumentencollectief UnitedConsumers op dit moment gemiddeld een bedrag van 2,25 euro geadviseerd: een daling van 21 eurocent ten opzichte van vóór de accijnsverlaging. De prijs van een liter diesel daalde met 13,5 eurocent naar 2,16 euro. Voor LPG wordt nu gemiddeld 1,36 euro, ofwel 4,7 eurocent minder geadviseerd door de vijf grote oliemaatschappijen. Vanwege deze prijsdalingen konden sommige pomphouders zelfs weer bedragen onder de 2 euro voor een liter benzine vragen.

De daadwerkelijke prijzen aan de pomp daalden dit weekend overigens harder dan de accijnsverlagingen. Die zijn namelijk 17,3 cent voor een liter Euro 95, 11,1 cent voor diesel en 4,1 cent voor een liter LPG/LNG. “Omdat BTW (21%) op brandstof wordt geheven over de brandstofkosten inclusief (de nu verlaagde) accijns, valt de prijs aan de pomp dus nog gunstiger uit. Dan kom je uit op de genoemde respectievelijke verlagingen van 20,9 cent, 13,4 cent en 4,9 cent per liter”, legt de ANWB uit. Ook de olieprijs daalde de afgelopen dagen verder.

75 procent drukker

Uit transactiegegevens van MoveYou blijkt dat vanwege de prijsverlagingen vrijdag ongeveer 75 procent meer getankt werd dan gemiddeld in de afgelopen week. Het bedrijf verzorgt de transactietechnologie voor 750 van de ongeveer 4000 tankstations die ons land rijk is. Bovendien was er sprake van uitstelgedrag door klanten die een dag wachtten met het vullen van hun tank. Zowel bij bemande als onbemande stations was het daarom druk.

Bij het Makro-station in het Noord-Brabantse Best was het dit weekend zelfs zo druk, dat er tijdelijk geen Euro 95 meer beschikbaar was, schreef Omroep Brabant zondag. “Wanneer je je pasje aanbiedt, is de optie ongelood doorgestreept. Er kan bij de acht pompen alleen nog diesel of LPG worden getankt.”

Maar hoe zat het met de drukte bij jouw/jullie tankstations? Was het dit weekend ook drukker? Zo ja, laat eventueel in de reacties onder dit bericht weten hoeveel meer klanten er waren. Reageren kan ook via een mail aan de redactie. 

Is het sinds de accijnsverlaging op 1 april drukker bij het tankstation?

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.