Tijdelijke accijnsverlaging benzine geldt ook voor Caribisch Nederland

Wikipedia-afbeelding van Bonaire

Het kabinet verlaagt de accijns op benzine, net als in Nederland, ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Vanaf 1 april en tot het einde van het jaar wordt de accijns in Caribisch Nederland verlaagd met 16 dollarcent per liter, zo’n 14 eurocent. Nederland stelt 1,7 miljoen euro beschikbaar voor de fiscale maatregelen op het eiland. 

Vanaf vrijdag bestaat de literprijs van benzine (afgerond) daarom op Bonaire tijdelijk nog maar voor 16 dollarcent uit accijns en op Sint Eustatius en Saba zal dat nog 8 dollarcent zijn. De nieuwe benzineprijzen worden opnieuw gecommuniceerd door de lokale autoriteiten. Op diesel wordt op de eilanden al geen accijns geheven.

Vijf miljoen euro

De maatregel maakt onderdeel uit van een pakket van vijf miljoen euro dat beschikbaar is gesteld om het effect van de stijgende energieprijzen in Caribisch Nederland te dempen. De accijnsverlaging wordt geregeld via een beleidsbesluit en zal daarna zo snel mogelijk via spoedwetgeving aan de Tweede Kamer worden aangeboden, tegelijkertijd met de wetgeving voor de accijnsverlaging voor benzine en diesel en de btw-verlaging energie hier.

In Nederland gaan de accijnzen per 1 april eveneens tijdelijk naar beneden. Voor benzine gaat het om een verlaging van 17,3 cent per liter, diesel en LPG/LNG worden respectievelijk 11,1 en 4,1 cent goedkoper.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.