Benzineprijs na accijnsverlaging in een klap 21 eurocent lager

De adviesprijs voor een liter Euro 95 is vrijdag 21 eurocent lager dan donderdag. Dat blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers. Het grote prijsverschil met een dag eerder is grotendeels te verklaren door de accijnzen die vrijdag tijdelijk omlaag gaan.

Terwijl automobilisten donderdag gemiddeld nog 2,46 euro aan de pomp kwijt waren voor een liter reguliere benzine, is dat vrijdag 2,25 euro. De prijs van een liter diesel daalde met 13,5 cent naar 2,16 euro. Voor LPG wordt nu gemiddeld 1,36 euro, ofwel 4,7 eurocent minder gevraagd.

Olieprijs minder hoog

Met de accijnsverlaging wil de overheid mensen wat tegemoet komen nu de energie- en brandstofprijzen, mede door de oorlog in Oekraïne, door het dak gaan. Op een tankbeurt van veertig liter zijn consumenten door de maatregel meer dan 8 euro goedkoper uit.

Door de prijsverlaging wordt vrijdag grote drukte bij de tankstations in ons land verwacht. De afgelopen dagen was het relatief rustig, omdat automobilisten wachtten op een lager tarief. Ewout Klok, voorzitter van BETA, liet aan het ANP weten extra maatregelen te nemen bij zijn eigen station in Hoogeveen. Zo wordt meer personeel ingezet om bijvoorbeeld het verkeer te regelen, zodat wachttijden niet onnodig hard oplopen.

De accijns op benzine wordt tot eind december met 17,3 eurocent per liter verlaagd, diesel en LPG/LNG worden respectievelijk 11,1 en 4,1 cent goedkoper. Daarnaast daalde de benzineprijs iets verder omdat ook de prijzen op de oliemarkt donderdag daalden. De OPEC+ kondigde aan de olieproductie in mei met 432.000 vaten per dag te verhogen. Daarnaast zouden de Verenigde Staten van plan zijn om ongeveer zes maanden lang dagelijks een miljoen vaten uit de strategische reserves vrij te maken. Het zou volgens het ANP in totaal om wel 180 miljoen vaten kunnen gaan, wat de grootste vrijgave van de Amerikaanse voorraden ooit zou zijn.

Verlaging Caribisch Nederland

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso, die UnitedConsumers sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg.

Tankstationondernemers die op 1 april 2022 om 00.00 uur brandstof in voorraad hadden, kunnen teruggaaf van de accijns vragen. Het bedrijf moet dan wel eigenaar zijn van de brandstof, en deze voor commerciële doeleinden voorhanden hebben in een opslagplaats. De accijnsverlaging geldt ook voor accijnsgoederen die dan worden vervoerd naar zo’n opslagplaats.

Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt de accijns vrijdag verlaagd. Vanaf 1 april en tot het einde van het jaar gaat de accijns in Caribisch Nederland met 16 dollarcent per liter, zo’n 14 eurocent, naar beneden. In de landen wordt al geen accijns op diesel geheven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.