NOVE lossing brandstof

Voorwaarden accijnsteruggaaf bekendgemaakt, ‘stormloop aan verzoeken verwacht’

Foto: NOVE

Het ministerie van Financiën heeft donderdag de teruggaafregeling voor accijnzen op brandstof bekendgemaakt. Bedrijven kunnen onder voorwaarden teruggaaf vragen voor het verschil tussen het hogere en verlaagde tarief, dat per 1 april ingaat. 

Onlangs liet het kabinet weten dat de accijns voor ongelode benzine, diesel en LPG/LNG van 1 april tot en met 31 december 2022 verlaagd wordt. Voor benzine gaat het om een verlaging van 17,3 cent per liter, diesel en LPG/LNG worden respectievelijk 11,1 en 4,1 cent goedkoper. Bedrijven kunnen teruggaaf van accijns vragen voor brandstof die zij op 1 april 2022 om 0.00 uur in voorraad hebben, meldt de Douane.

Eerder betaald aan Douane

Het bedrijf moet dan wel eigenaar zijn van de brandstof, en deze voor commerciële doeleinden voorhanden hebben in een opslagplaats, zoals onder andere bij tankstations het geval is. Het gaat dus niet om particulieren die brandstof in hun auto hebben. De accijnsverlaging geldt ook voor accijnsgoederen die dan worden vervoerd naar zo’n opslagplaats.

Verder is het belangrijk dat aangetoond kan worden dat de hogere accijns al eerder is betaald aan de Douane. Alleen een inkoopfactuur is daarbij overigens niet voldoende. Een Accijns Goederen Plaats (AGP)-houder kan bijvoorbeeld wel een verklaring afgeven aan de afnemer waarop staat dat over de uitgeslagen brandstof accijns is afgedragen.

Verklaring leverancier

“Als de leverancier een verklaring geeft dat hij de accijns over die goederen aan de Douane heeft betaald, kan de Douane dat zien als voldoende bewijs. De Douane kan dit controleren bij de leverancier”, valt te lezen in het handboek Accijns paragraaf 2.7.3. “De verzoeker bepaalt zelf in welke vorm zij bewijst dat de accijns is betaald; er is sprake van zogenoemde vrije bewijsleer. Het gaat er in de eerste plaats om dat degene die accijns terugvraagt ook de bewijzen levert.”

Bovendien moet het verzoek gepaard gaan met een nauwkeurige aanduiding van de plaats of plaatsen waar de minerale oliën zich bevinden, de hoeveelheid minerale olie, per soort en per plaats en de stand van het telwerk als een voorraadtank is verbonden met een pompinstallatie met telwerk. Belangrijk is volgens de Douane om alle gegevens en bewijzen in de administratie te bewaren. “Als we erom vragen, moet u de gegevens en bewijzen kunnen overleggen.”

Snel handelen

Voor de teruggaaf worden wettelijk slechts vijf werkdagen aangehouden. Tankstationexploitanten kunnen uiterlijk 8 april een verzoek om teruggaaf doen via Mijn Douane. Volgens NOVE wordt een stormloop aan verzoeken om verklaringen verwacht. Het is daarom belangrijk om de teruggaaf tijdig te regelen, aldus de brancheorganisatie. “Wij adviseren tankstations verder om de voorraden goed te managen, vanwege de verwachte dip in de vraag aankomende week en de sterke vraag in de eerste week van april, zodat drooglopers worden voorkomen. Met deze teruggaafregeling kunnen de tanks gewoon vol.”

Omdat de tariefsverlaging tijdelijk is, wordt het tarief per 1 januari 2023 weer verhoogd. In 2023 zal het verschil tussen het lagere en het verhoogde tarief worden nageheven. De Douane maakt hier in december meer informatie over bekend.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorwaarden accijnsteruggaaf bekendgemaakt, ‘stormloop aan verzoeken verwacht’ | TankPro.nl
NOVE lossing brandstof

Voorwaarden accijnsteruggaaf bekendgemaakt, ‘stormloop aan verzoeken verwacht’

Foto: NOVE

Het ministerie van Financiën heeft donderdag de teruggaafregeling voor accijnzen op brandstof bekendgemaakt. Bedrijven kunnen onder voorwaarden teruggaaf vragen voor het verschil tussen het hogere en verlaagde tarief, dat per 1 april ingaat. 

Onlangs liet het kabinet weten dat de accijns voor ongelode benzine, diesel en LPG/LNG van 1 april tot en met 31 december 2022 verlaagd wordt. Voor benzine gaat het om een verlaging van 17,3 cent per liter, diesel en LPG/LNG worden respectievelijk 11,1 en 4,1 cent goedkoper. Bedrijven kunnen teruggaaf van accijns vragen voor brandstof die zij op 1 april 2022 om 0.00 uur in voorraad hebben, meldt de Douane.

Eerder betaald aan Douane

Het bedrijf moet dan wel eigenaar zijn van de brandstof, en deze voor commerciële doeleinden voorhanden hebben in een opslagplaats, zoals onder andere bij tankstations het geval is. Het gaat dus niet om particulieren die brandstof in hun auto hebben. De accijnsverlaging geldt ook voor accijnsgoederen die dan worden vervoerd naar zo’n opslagplaats.

Verder is het belangrijk dat aangetoond kan worden dat de hogere accijns al eerder is betaald aan de Douane. Alleen een inkoopfactuur is daarbij overigens niet voldoende. Een Accijns Goederen Plaats (AGP)-houder kan bijvoorbeeld wel een verklaring afgeven aan de afnemer waarop staat dat over de uitgeslagen brandstof accijns is afgedragen.

Verklaring leverancier

“Als de leverancier een verklaring geeft dat hij de accijns over die goederen aan de Douane heeft betaald, kan de Douane dat zien als voldoende bewijs. De Douane kan dit controleren bij de leverancier”, valt te lezen in het handboek Accijns paragraaf 2.7.3. “De verzoeker bepaalt zelf in welke vorm zij bewijst dat de accijns is betaald; er is sprake van zogenoemde vrije bewijsleer. Het gaat er in de eerste plaats om dat degene die accijns terugvraagt ook de bewijzen levert.”

Bovendien moet het verzoek gepaard gaan met een nauwkeurige aanduiding van de plaats of plaatsen waar de minerale oliën zich bevinden, de hoeveelheid minerale olie, per soort en per plaats en de stand van het telwerk als een voorraadtank is verbonden met een pompinstallatie met telwerk. Belangrijk is volgens de Douane om alle gegevens en bewijzen in de administratie te bewaren. “Als we erom vragen, moet u de gegevens en bewijzen kunnen overleggen.”

Snel handelen

Voor de teruggaaf worden wettelijk slechts vijf werkdagen aangehouden. Tankstationexploitanten kunnen uiterlijk 8 april een verzoek om teruggaaf doen via Mijn Douane. Volgens NOVE wordt een stormloop aan verzoeken om verklaringen verwacht. Het is daarom belangrijk om de teruggaaf tijdig te regelen, aldus de brancheorganisatie. “Wij adviseren tankstations verder om de voorraden goed te managen, vanwege de verwachte dip in de vraag aankomende week en de sterke vraag in de eerste week van april, zodat drooglopers worden voorkomen. Met deze teruggaafregeling kunnen de tanks gewoon vol.”

Omdat de tariefsverlaging tijdelijk is, wordt het tarief per 1 januari 2023 weer verhoogd. In 2023 zal het verschil tussen het lagere en het verhoogde tarief worden nageheven. De Douane maakt hier in december meer informatie over bekend.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.