Ook Frankrijk en België verlagen accijns op brandstof

Net als Nederland verlagen ook Frankrijk en België de accijns op brandstof. De prijs van zowel een liter diesel als benzine gaat in Frankrijk tijdelijk met 15 eurocent omlaag. Dat zei premier Jean Castex dit weekend in een interview met de krant Le Parisien. Belgische media melden een tijdelijke accijnsverlaging van 17,5 eurocent per liter brandstof in hun land. 

Met de maatregel wil de Franse overheid automobilisten en het vrachtverkeer tegemoet komen, nu ook daar de prijzen van brandstof flink zijn gestegen. In Frankrijk moet gemiddeld meer dan 2 euro aan de pomp betaald worden. De accijnsverlaging gaat per 1 april in en geldt voor vier maanden.

De Franse regering verwacht dat het besluit veel geld gaat kosten: iets meer dan 2 miljard euro. Castex deed daarom de oproep aan oliemaatschappijen en tankstation-exploitanten om ook een bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door een korting van 5 eurocent op de brandstofprijs te geven.

Volgens Belgische media bespaart de accijnsverlaging automobilisten in dat land zo’n 10,50 euro op een volle tank van ongeveer zestig liter. De maatregel geldt bij onze zuiderburen vanaf komend weekend en wordt volgens de Gazet van Antwerpen in september ‘geherevalueerd’. De maatregel kost de schatkist zo’n 288 miljoen euro.

Accijnsverlaging Nederland

Vrijdag maakte ook het Nederlandse kabinet bekend per 1 april de accijnzen op benzine en diesel tijdelijk te verlagen. Een half jaar lang betalen automobilisten daardoor 17 eurocent minder voor een liter benzine en 11 eurocent minder voor een liter diesel. Het kabinet hoopt zo de daling van de koopkracht deels tegen te gaan.

Na weken van stijgingen daalden de gemiddelde brandstofprijzen in ons land dit weekend overigens weer wat. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag ging het bedrag met enkele centen naar beneden, blijkt uit gegevens van UnitedConsumers. Momenteel is het gemiddelde bedrag dat geadviseerd wordt door de vijf grote oliemaatschappijen 2,46 euro voor een liter Euro 95, voor een liter diesel bedraagt dat 2,34 euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.