Divers Woerden BP-tankstation
achtergrond

‘Slagbomen tegen doorrijders staan haaks op wat oliemaatschappijen beogen’

Foto: Nico Schinkelshoek

Nu het aantal gevallen van tanken zonder betalen als gevolg van de hoge brandstofprijzen toeneemt, roept dat de vraag op of er alternatieve methoden zijn die het probleem tegengaan. Bijvoorbeeld het plaatsen van slagbomen bij de pompen, of de klanten ook op het bemande station vóór het tanken laten betalen. 

In Nederland is het gebruikelijk dat doorrijders achteraf opgespoord worden aan de hand van camerabeelden. Ook draagt camerabeveiliging hier juist bij aan het voorkomen van het probleem. Bij verschillende stations in onder andere Frankrijk zien we ook andere vormen van preventief handelen. Bijvoorbeeld het gebruik van een slagboomconstructie. De slagboom, of in sommige gevallen pilaren die uit de grond komen, gaan omlaag (of omhoog) tijdens het tanken en pas weer open na het voltooien van de betaling. Toch zien we deze oplossing niet in Nederland. Maar waarom eigenlijk niet?

Dure aangelegenheid

De marges in de tankstationbranche zijn klein, benadrukt Niels van Os van ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA). “Gebruikmaken van een slagboom of paal is een zeer kostbare aangelegenheid in de aanschaf en het onderhoud.”

John Dijkman van Hamer sluit zich daarbij aan. Hoewel de commercieel directeur met het techniekbedrijf uit Apeldoorn volledige tankstations opleverde, is het plaatsen van slagbomen niet iets waar vraag naar is geweest. Een prijsindicatie is daarom ook moeilijk te geven. “Natuurlijk zou het de mogelijkheid tot doorrijden zonder te betalen minimaliseren, maar de kosten voor de aanschaf, het plaatsen en vrijgeven van de palen zijn hoog.”

Het vrijgeven van de slagboom zou volgens Dijkman moeten gebeuren op basis van de nummerplaat. “Deze moet worden gescand door een camera te koppelen aan de pomp. Na de financiële transactie moet deze weer automatisch worden vrijgegeven. De camera geeft dan bij het uitlezen van de nummerplaat de slagboom vrij. Je zult daarbij ook moeten voorkomen dat mensen achter een ander aan rijden en ervoor zorgen dat de slagboom omlaag komt bij het passeren van de tweede auto. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van waarschuwingsborden en drempels, maar ook die zijn weer kostenverhogend.”

Bovendien zou het probleem niet simpelweg opgelost worden door het plaatsen van een slagboom. Het hele terrein moet in dat geval omheind zijn, omdat kwaadwillenden anders alsnog via bijvoorbeeld het gras het terrein zullen verlaten.

Service bieden

Daar komt bij dat tankstations volgens Van Os nu meer dan ooit ‘servicebedrijven’ zijn. Aanvullende diensten zoals de verkoop van koffie en broodjes in de shop zijn volgens hem belangrijk om rendabel te blijven. “Een klantgericht bedrijf wil zijn klanten niet opsluiten, maar toegankelijk en open zijn.”

Verder zal er tijdens drukke momenten snel ophoping en grote drukte op het voorterrein ontstaan door het toepassen van slagbomen, stelt de ontwikkelaar van SODA. “Hierdoor ontstaat filevorming en zullen consumenten wellicht geneigd zijn om door te rijden naar een volgend tankstation waar geen slagboom staat en geen filevorming is ontstaan om die reden.” Vanwege de storingsgevoeligheid van de slagbomen zal dit probleem volgens hem alleen maar groter worden als er storingen zijn en er bijvoorbeeld een monteur aan te pas moet komen. Daarbij zorgt de slagboom voor potentieel gevaarlijke situaties. In en rondom een tankstation wordt gebruikgemaakt van explosieve stoffen. “Bij een noodgeval dienen alle voertuigen zo spoedig mogelijk van het terrein van het tankstation weg te kunnen rijden. Het plaatsen van een slagboom voldoet daarom niet aan de brandveiligheidseisen.”

Vooraf betalen

Het vooraf betalen voor een tankbeurt is een ander alternatief middel om het doel te bereiken, maar ook hier zijn volgens SODA grote nadelen aan verbonden. Zo is het inschatten van het tankbedrag soms moeilijk, waardoor tankstation-exploitanten geld mislopen als er eigenlijk meer in de tank had gepast dan vooraf is aangegeven. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt en er minder brandstof in de tank blijkt te passen dan vooraf gedacht, moet dit alsnog in de shop verrekend worden. Het plaatsen van een slot op de tanks waardoor niet meer getankt kan worden dan waarvoor betaald is, is volgens SODA eveneens een grote investering.

Daar komt bovenop dat de tankstation-exploitanten van bemande locaties in zekere mate afhankelijk zijn van de winst uit de verkopen in de shop. Het naar binnen krijgen van klanten voor het doen van impulsaankopen is dus van groot belang. “Klanten vooraf laten betalen voor een tankbeurt resulteert in een lagere mate van klantvriendelijkheid”, aldus Van Os. “En de impulsverkopen (bijvoorbeeld een kopje koffie) uit de winkel worden aanzienlijk verminderd.”

“Samengevat: het tankstation is servicegericht. Het moet en prettige omgeving zijn voor haar klanten. Het is niet passend om klanten vast te houden achter een slagboom met foutgevoeligheden”, besluit hij. Overigens komen de slagbomen volgens Dijkman ook maar in beperkte mate voor in landen als Frankrijk. “Meestal zijn het slagbomen en moet je afrekenen bij een aparte kassa die dichtbij de slagboom staat. Dit staat dan haaks op wat veel oliemaatschappijen beogen, namelijk de klant de shop in krijgen.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Slagbomen tegen doorrijders staan haaks op wat oliemaatschappijen beogen’ | TankPro.nl
Divers Woerden BP-tankstation
achtergrond

‘Slagbomen tegen doorrijders staan haaks op wat oliemaatschappijen beogen’

Foto: Nico Schinkelshoek

Nu het aantal gevallen van tanken zonder betalen als gevolg van de hoge brandstofprijzen toeneemt, roept dat de vraag op of er alternatieve methoden zijn die het probleem tegengaan. Bijvoorbeeld het plaatsen van slagbomen bij de pompen, of de klanten ook op het bemande station vóór het tanken laten betalen. 

In Nederland is het gebruikelijk dat doorrijders achteraf opgespoord worden aan de hand van camerabeelden. Ook draagt camerabeveiliging hier juist bij aan het voorkomen van het probleem. Bij verschillende stations in onder andere Frankrijk zien we ook andere vormen van preventief handelen. Bijvoorbeeld het gebruik van een slagboomconstructie. De slagboom, of in sommige gevallen pilaren die uit de grond komen, gaan omlaag (of omhoog) tijdens het tanken en pas weer open na het voltooien van de betaling. Toch zien we deze oplossing niet in Nederland. Maar waarom eigenlijk niet?

Dure aangelegenheid

De marges in de tankstationbranche zijn klein, benadrukt Niels van Os van ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA). “Gebruikmaken van een slagboom of paal is een zeer kostbare aangelegenheid in de aanschaf en het onderhoud.”

John Dijkman van Hamer sluit zich daarbij aan. Hoewel de commercieel directeur met het techniekbedrijf uit Apeldoorn volledige tankstations opleverde, is het plaatsen van slagbomen niet iets waar vraag naar is geweest. Een prijsindicatie is daarom ook moeilijk te geven. “Natuurlijk zou het de mogelijkheid tot doorrijden zonder te betalen minimaliseren, maar de kosten voor de aanschaf, het plaatsen en vrijgeven van de palen zijn hoog.”

Het vrijgeven van de slagboom zou volgens Dijkman moeten gebeuren op basis van de nummerplaat. “Deze moet worden gescand door een camera te koppelen aan de pomp. Na de financiële transactie moet deze weer automatisch worden vrijgegeven. De camera geeft dan bij het uitlezen van de nummerplaat de slagboom vrij. Je zult daarbij ook moeten voorkomen dat mensen achter een ander aan rijden en ervoor zorgen dat de slagboom omlaag komt bij het passeren van de tweede auto. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van waarschuwingsborden en drempels, maar ook die zijn weer kostenverhogend.”

Bovendien zou het probleem niet simpelweg opgelost worden door het plaatsen van een slagboom. Het hele terrein moet in dat geval omheind zijn, omdat kwaadwillenden anders alsnog via bijvoorbeeld het gras het terrein zullen verlaten.

Service bieden

Daar komt bij dat tankstations volgens Van Os nu meer dan ooit ‘servicebedrijven’ zijn. Aanvullende diensten zoals de verkoop van koffie en broodjes in de shop zijn volgens hem belangrijk om rendabel te blijven. “Een klantgericht bedrijf wil zijn klanten niet opsluiten, maar toegankelijk en open zijn.”

Verder zal er tijdens drukke momenten snel ophoping en grote drukte op het voorterrein ontstaan door het toepassen van slagbomen, stelt de ontwikkelaar van SODA. “Hierdoor ontstaat filevorming en zullen consumenten wellicht geneigd zijn om door te rijden naar een volgend tankstation waar geen slagboom staat en geen filevorming is ontstaan om die reden.” Vanwege de storingsgevoeligheid van de slagbomen zal dit probleem volgens hem alleen maar groter worden als er storingen zijn en er bijvoorbeeld een monteur aan te pas moet komen. Daarbij zorgt de slagboom voor potentieel gevaarlijke situaties. In en rondom een tankstation wordt gebruikgemaakt van explosieve stoffen. “Bij een noodgeval dienen alle voertuigen zo spoedig mogelijk van het terrein van het tankstation weg te kunnen rijden. Het plaatsen van een slagboom voldoet daarom niet aan de brandveiligheidseisen.”

Vooraf betalen

Het vooraf betalen voor een tankbeurt is een ander alternatief middel om het doel te bereiken, maar ook hier zijn volgens SODA grote nadelen aan verbonden. Zo is het inschatten van het tankbedrag soms moeilijk, waardoor tankstation-exploitanten geld mislopen als er eigenlijk meer in de tank had gepast dan vooraf is aangegeven. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt en er minder brandstof in de tank blijkt te passen dan vooraf gedacht, moet dit alsnog in de shop verrekend worden. Het plaatsen van een slot op de tanks waardoor niet meer getankt kan worden dan waarvoor betaald is, is volgens SODA eveneens een grote investering.

Daar komt bovenop dat de tankstation-exploitanten van bemande locaties in zekere mate afhankelijk zijn van de winst uit de verkopen in de shop. Het naar binnen krijgen van klanten voor het doen van impulsaankopen is dus van groot belang. “Klanten vooraf laten betalen voor een tankbeurt resulteert in een lagere mate van klantvriendelijkheid”, aldus Van Os. “En de impulsverkopen (bijvoorbeeld een kopje koffie) uit de winkel worden aanzienlijk verminderd.”

“Samengevat: het tankstation is servicegericht. Het moet en prettige omgeving zijn voor haar klanten. Het is niet passend om klanten vast te houden achter een slagboom met foutgevoeligheden”, besluit hij. Overigens komen de slagbomen volgens Dijkman ook maar in beperkte mate voor in landen als Frankrijk. “Meestal zijn het slagbomen en moet je afrekenen bij een aparte kassa die dichtbij de slagboom staat. Dit staat dan haaks op wat veel oliemaatschappijen beogen, namelijk de klant de shop in krijgen.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.