Nationaal Tankstation Congres: op zoek naar de beste brandstofmix

Het is dé vraag die de sector volledig in zijn greep houdt: Wat wordt de brandstof van morgen? Tijdens de vijfde editie van het Nationaal Tankstation Congres gingen tal van sprekers uitgebreid in op de uitdagingen voor de toekomst en op de meest interessante alternatieven. Eén ding is duidelijk. Er is nog heel wat werk aan de winkel.

Het was volle bak tijdens het Nationaal Tankstation Congres 2018 dat op de eerste dag van de Tankstation Vakbeurs op het programma stond. De branche is op dit moment volop in beweging en alternatieve brandstoffen nemen bij steeds meer tankstations een plekje in op het voorterrein. Maar tegelijkertijd is er nog veel onduidelijkheid over de kansen van de verschillende alternatieven, het beleid van de overheid en de volgorde van de te nemen stappen.

Het congres werd afgetrapt door beleidscoördinator Els de Wit van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens de buitenwereld is er vanuit de overheid vooral veel aandacht voor elektrisch rijden, maar volgens De Wit gaan we het alleen met laadpalen echt niet redden de komende jaren. “We willen in 2030 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg hebben. De verwachting is dat er rond die tijd in totaal zo’n 9 miljoen auto’s op de Nederlands wegen rijden. Dat betekent dat een groot deel van de voertuigen niet uitgerust zal zijn met elektrische aandrijving. Kortom, we hebben ook echt andere alternatieven nodig om stappen te zetten.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Volgens De Wit moet het beeld niet ontstaan dat de overheid van bovenaf bepaalt wat er gebeurt. “Om de doelen te halen, moet er iets veranderen. Wij moeten de CO2-uitstoot met 80 tot 90 procent reduceren. De wereld van transport en mobiliteit gaat veranderen. Andere brandstoffen zijn daarbij van cruciaal belang. Maar daarvoor hebben we jullie – de tankstations – echt nodig.” Het is volgens de beleidscoördinator daarbij vooral belangrijk om voortdurend in gesprek te blijven met de sector. “Ik wil heel graag horen waar jullie tegenaan lopen. Wat zijn de grootste knelpunten? Vertel het ons.”

Na De Wit was het de beurt aan Rogier Kuin, manager politieke beleidsontwikkeling bij BOVAG. Hij heeft een plekje aan de Mobiliteitstafel, samen met onder meer VNPI, ANWB, RAI Vereniging en de Nederlandse Vereniging Duurzame Biobrandstoffen. Volgens Kuin spelen de drie B’s een belangrijke rol in het vraagstuk rondom alternatieve brandstoffen.

“Het draait om beschikbaarheid, betaalbaarheid en betrouwbaar overheidsbeleid. Alleen als een brandstof aan deze drie voldoet, kan deze succesvol zijn. Het gaat om beschikbaarheid van zowel voertuigen als infrastructuur. Bij betaalbaarheid geldt dat zowel voor de voertuigen als voor de brandstof.” De derde ‘B’ zorgt in de branche nog wel eens voor gefronste wenkbrauwen. Het beleid van de overheid wisselt nog wel eens. “Dat heeft uiteraard gevolgen voor de ondernemer, zoals ook onlangs het schrappen van de LNG-teruggaafregeling weer liet zien,” stelt Kuin.

Het complete verhaal en een uitgebreide terugblik op de Tankstation & Carwash Vakbeurs vind je in TankPro Magazine 6. Kijk hier voor meer informatie en het afsluiten van een abonnement. Het blad verschijnt eind december. Je kunt ook eenmalig een gratis proefnummer aanvragen. 

Bekijk hieronder de foto’s van het Nationaal Tankstation Congres 2018: 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.