Europese subsidies voor waterstofstations en snellaadpalen

Het aantal waterstofstations, plekken waar CNG kan worden getankt en snellaadpunten wordt komende jaren flink uitgebreid. De investeringen zijn onderdeel van BENEFIC, een Europees project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen. In totaal komen er in Nederland, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen meer dan duizend laad- en tankpunten bij.

De komende twee jaar worden de nieuwe projecten uitgevoerd en eind 2020 zijn 46 extra (ultra-)snelladers en twee extra waterstofstations gereed. Het verwachte aantal waterstofstations in Nederland in 2020 komt daarmee op zestien. Verder komen er in Nederland nog drie extra snellaadstations voor elektrische bussen en vier extra CNG-stations bij, waar groengas getankt kan worden.

“Deze investeringen bevestigen en verstevigen de koppositie die België en Nederland al hebben op het gebied van duurzaam vervoer”, aldus Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. “Je schone voertuig van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon, ook als je langere afstanden rijdt en daarbij de grens over rijdt. Deze projecten brengen dat weer een stap dichterbij.”

Subsidies PitPoint, Orangegas en Fastned

PitPoint heeft in totaal voor 1,3 miljoen euro aan subsidies binnengesleept voor verschillende EV- en CNG-projecten in Nederland en België. Het bedrijf heeft subsidies aangevraagd en ontvangen voor ongeveer 20 procent van de totale investeringen voor zeven verschillende projecten. Het gaat om zeven CNG-stations in onder meer Brussel, Amsterdam, Rotterdam en de regio Eindhoven, acht snelladers in de Randstad en Antwerpen, zes ultrasnelladers in Nederland en België en 350 publieke laders in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook Orangegas wist een subsidie in de wacht te slepen. Het bedrijf wil in Nederland onder meer twee waterstoftankstations bouwen. De andere projecten voor vrachtvervoer zijn tankstations voor samengeperst aardgas (cng). OrangeGas plaatst in Vlaanderen twee stations voor bio-cng en Drive Systems een voor laagcalorisch cng

Ook Fastned heeft een subsidie toegekend gekregen van maximaal 1,4 miljoen euro voor de bouw van veertig snellaadstations in Nederland, Vlaanderen en Brussel. In het kader van BENEFIC wil Fastned op veertig additionele locaties in Nederland, Vlaanderen en Brussel snellaadstations bouwen waar tot 175 kW supersnel geladen kan worden. Alle locaties zijn 24/7 publiek toegankelijk en geschikt voor alle elektrische auto’s, inclusief E-taxi’s en deelauto’s.

De investeringen zijn onderdeel van het Europees project BENEFIC. Er is ruim 5,3 miljoen euro Europese subsidie mee gemoeid, iets minder dan 2 miljoen euro gaat naar de Nederlandse projecten. Het wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma (CEF) van de Europese Unie.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europese subsidies voor waterstofstations en snellaadpalen | TankPro.nl

Europese subsidies voor waterstofstations en snellaadpalen

Het aantal waterstofstations, plekken waar CNG kan worden getankt en snellaadpunten wordt komende jaren flink uitgebreid. De investeringen zijn onderdeel van BENEFIC, een Europees project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen. In totaal komen er in Nederland, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen meer dan duizend laad- en tankpunten bij.

De komende twee jaar worden de nieuwe projecten uitgevoerd en eind 2020 zijn 46 extra (ultra-)snelladers en twee extra waterstofstations gereed. Het verwachte aantal waterstofstations in Nederland in 2020 komt daarmee op zestien. Verder komen er in Nederland nog drie extra snellaadstations voor elektrische bussen en vier extra CNG-stations bij, waar groengas getankt kan worden.

“Deze investeringen bevestigen en verstevigen de koppositie die België en Nederland al hebben op het gebied van duurzaam vervoer”, aldus Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. “Je schone voertuig van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon, ook als je langere afstanden rijdt en daarbij de grens over rijdt. Deze projecten brengen dat weer een stap dichterbij.”

Subsidies PitPoint, Orangegas en Fastned

PitPoint heeft in totaal voor 1,3 miljoen euro aan subsidies binnengesleept voor verschillende EV- en CNG-projecten in Nederland en België. Het bedrijf heeft subsidies aangevraagd en ontvangen voor ongeveer 20 procent van de totale investeringen voor zeven verschillende projecten. Het gaat om zeven CNG-stations in onder meer Brussel, Amsterdam, Rotterdam en de regio Eindhoven, acht snelladers in de Randstad en Antwerpen, zes ultrasnelladers in Nederland en België en 350 publieke laders in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook Orangegas wist een subsidie in de wacht te slepen. Het bedrijf wil in Nederland onder meer twee waterstoftankstations bouwen. De andere projecten voor vrachtvervoer zijn tankstations voor samengeperst aardgas (cng). OrangeGas plaatst in Vlaanderen twee stations voor bio-cng en Drive Systems een voor laagcalorisch cng

Ook Fastned heeft een subsidie toegekend gekregen van maximaal 1,4 miljoen euro voor de bouw van veertig snellaadstations in Nederland, Vlaanderen en Brussel. In het kader van BENEFIC wil Fastned op veertig additionele locaties in Nederland, Vlaanderen en Brussel snellaadstations bouwen waar tot 175 kW supersnel geladen kan worden. Alle locaties zijn 24/7 publiek toegankelijk en geschikt voor alle elektrische auto’s, inclusief E-taxi’s en deelauto’s.

De investeringen zijn onderdeel van het Europees project BENEFIC. Er is ruim 5,3 miljoen euro Europese subsidie mee gemoeid, iets minder dan 2 miljoen euro gaat naar de Nederlandse projecten. Het wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma (CEF) van de Europese Unie.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.