Prijsverschil snelweg en andere stations daalt met elf procent

Het verschil tussen brandstofprijzen bij snelweg-stations en bij locaties aan het onderliggende wegennet wordt steeds kleiner. In de afgelopen twaalf maanden daalde in Nederland het gemiddelde prijsverschil van 7 cent per liter naar 6,2 cent per liter. Dat is een daling van elf procent. Belangrijkste oorzaak is het feit dat steeds meer weggebruikers kiezen voor tanken bij stations aan provinciale of gemeentelijke wegen. Dit geldt voor zowel privé-rijders als zakelijke weggebruikers. Sommigen kiezen zelfs uitsluitend nog voor Express-vestigingen.

Bij zakelijke rijders ligt de oorzaak vaak bij vlooteigenaren die hun werknemers verbieden om nog langs de snelweg te tanken. Zo werd onlangs bekend dat personeel van KLM sinds 1 oktober alleen nog aan het onderliggende wegennet de tank vol mag gooien. De brandstofkaarten die medewerkers van de luchtvaartmaatschappij gebruiken, worden geblokkeerd voor het tanken bij snelweg-locaties.

Shell

Travelcard merkt dat steeds meer leaserijders deze weg volgen, al dan niet op aandringen van hun baas. Vijf procent van de passen die de kaartaanbieder uitgeeft, zijn inmiddels op verzoek geblokkeerd voor gebruik aan de snelweg. Dat is in korte tijd een verdubbeling, meldt het bedrijf.

Mede als gevolg van de dalende verkopen verlaagde marktleider Shell op diverse locaties de brandstofprijzen langs rijkswegen. Enkele maanden later volgde Esso dat voorbeeld. Kortingen op de adviesprijs van vier of vijf cent per liter zijn bij beide formules geen uitzondering meer. Esso opende zelfs kort geleden haar eerste onbemande rijksweg-locatie, al was het grenseffect bij die vestiging ook van invloed op die keuze.

Tango

Andere grote formules zijn vooralsnog terughoudender met het verlagen van de snelweg-prijzen. Wel wordt op diverse locaties gestunt met lpg en maakt Texaco gebruik van zijn Happy Hour-actie. Daarbij krijgen klanten korting op bepaalde momenten van de dag.

Een andere oorzaak van de lagere prijzen is de opkomst van de onbemande Tango-formule. In september vorig jaar opende moedermaatschappij Kuwait Petroleum de eerste rijksweg-Tango. Inmiddels heeft het Koeweitse bedrijf daar vijf vestigingen aan toegevoegd. Diverse stations in de buurt van de Tango’s gingen mee in het prijsgeweld.

Lees ook: Esso verlaagt brandstofprijzen bij stations langs de snelweg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Prijsverschil snelweg en andere stations daalt met elf procent | TankPro.nl

Prijsverschil snelweg en andere stations daalt met elf procent

Het verschil tussen brandstofprijzen bij snelweg-stations en bij locaties aan het onderliggende wegennet wordt steeds kleiner. In de afgelopen twaalf maanden daalde in Nederland het gemiddelde prijsverschil van 7 cent per liter naar 6,2 cent per liter. Dat is een daling van elf procent. Belangrijkste oorzaak is het feit dat steeds meer weggebruikers kiezen voor tanken bij stations aan provinciale of gemeentelijke wegen. Dit geldt voor zowel privé-rijders als zakelijke weggebruikers. Sommigen kiezen zelfs uitsluitend nog voor Express-vestigingen.

Bij zakelijke rijders ligt de oorzaak vaak bij vlooteigenaren die hun werknemers verbieden om nog langs de snelweg te tanken. Zo werd onlangs bekend dat personeel van KLM sinds 1 oktober alleen nog aan het onderliggende wegennet de tank vol mag gooien. De brandstofkaarten die medewerkers van de luchtvaartmaatschappij gebruiken, worden geblokkeerd voor het tanken bij snelweg-locaties.

Shell

Travelcard merkt dat steeds meer leaserijders deze weg volgen, al dan niet op aandringen van hun baas. Vijf procent van de passen die de kaartaanbieder uitgeeft, zijn inmiddels op verzoek geblokkeerd voor gebruik aan de snelweg. Dat is in korte tijd een verdubbeling, meldt het bedrijf.

Mede als gevolg van de dalende verkopen verlaagde marktleider Shell op diverse locaties de brandstofprijzen langs rijkswegen. Enkele maanden later volgde Esso dat voorbeeld. Kortingen op de adviesprijs van vier of vijf cent per liter zijn bij beide formules geen uitzondering meer. Esso opende zelfs kort geleden haar eerste onbemande rijksweg-locatie, al was het grenseffect bij die vestiging ook van invloed op die keuze.

Tango

Andere grote formules zijn vooralsnog terughoudender met het verlagen van de snelweg-prijzen. Wel wordt op diverse locaties gestunt met lpg en maakt Texaco gebruik van zijn Happy Hour-actie. Daarbij krijgen klanten korting op bepaalde momenten van de dag.

Een andere oorzaak van de lagere prijzen is de opkomst van de onbemande Tango-formule. In september vorig jaar opende moedermaatschappij Kuwait Petroleum de eerste rijksweg-Tango. Inmiddels heeft het Koeweitse bedrijf daar vijf vestigingen aan toegevoegd. Diverse stations in de buurt van de Tango’s gingen mee in het prijsgeweld.

Lees ook: Esso verlaagt brandstofprijzen bij stations langs de snelweg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.