Esso verlaagt brandstofprijzen bij stations langs de snelweg

Bij diverse Esso-stations aan de snelweg zijn de prijzen voor benzine en diesel verlaagd. Klanten krijgen tussen de vijf en zeven cent korting op de adviesprijs bij ongeveer tien locaties. Bij dezelfde vestigingen krijgen automobilisten en truckers ook korting op diesel, die kan oplopen tot zo’n zes cent per liter. De tankstation-formule volgt daarmee het voorbeeld van Shell, dat eerder al besloot om langs de rijksweg de brandstofprijzen te drukken en dat in de toekomst bij nog meer stations wil doen. Al zijn er twijfels of die lagere prijzen veel effect hebben.

Esso past de prijsverlaging zeker niet alleen toe bij vestigingen die in de buurt liggen van een snelweg-Tango. Ook tankstations langs onder andere de A32 in Friesland en de A2 in Brabant en Limburg hebben de prijzen verlaagd. Zo konden autorijders op bijvoorbeeld 12 augustus bij diverse locaties benzine tanken voor 1,729 of 1,739 euro per liter, terwijl op die dag de Esso-adviesprijs 1,789 euro was.

Literverkopen

Toelichting op de prijsverlaging wilde Esso niet geven. “Het is onderdeel van onze bedrijfsstrategie om daar niet over te communiceren”, aldus een woordvoerder. Ook bij Vissers Olie, exploitant van diverse Esso-locaties met lagere prijzen, was niemand bereikbaar voor commentaar.

De stap naar lagere prijzen komt voor tankstation-consultant Lulof Dalhuisen niet als een verrassing. ”Ze zullen wel moeten. De literverkopen zijn steeds lager geworden de laatste jaren. Zo zeggen bijvoorbeeld leasemaatschappijen tegen hun autorijders dat ze niet aan de snelweg moeten tanken.”

Onbemand

“Bovendien verschijnen er steeds meer onbemande stations langs de rijkswegen. Als er eentje tegenover jou zit, ga je dat wel merken. De autorijders die ’s ochtends langs jou komen, rijden in veel gevallen ’s avonds aan de overkant.”

De kortingen aan de snelweg zijn op dit moment niet zo hoog als aan het onderliggende wegennet. Dat is ook logisch, zegt Dalhuisen. ”Een station aan de rijksweg heeft meer kosten dan andere locaties. Denk alleen al aan de veilingen die miljoenen kosten en de variabele huur die je moet betalen aan de overheid.”

Adviesprijs

Aan de rijksweg was het lange tijd ongebruikelijk om beneden de adviesprijs te verkopen. Maar de laatste jaren koos de weggebruiker steeds vaker voor tanken aan het onderliggende wegennet. De omzet aan de rijksweg kwam daardoor flink onder druk te staan. Als klap op de vuurpijl kwam daar sinds september vorig jaar nog de opening van vijf snelweg-Tango’s bij. Moedermaatschappij Kuwait Petroleum heeft aangekondigd Tango’s te blijven openen.

Esso heeft zich inmiddels ook op het onbemande snelwegpad gewaagd. Vorige maand bouwde exploitant Multi Energy één rijksweg-vestiging om naar de Express-formule. Het betreft een tankstation bij Scheemda in Oost-Groningen. De brandstofhandelaar zag zich hiertoe genoodzaakt, omdat veel voormalige klanten hun brandstof in Duitsland gaan halen vanwege de lagere accijnzen. Dat er op korte termijn meer onbemande snelweg-Esso’s bij komen, is niet de verwachting.

Shell

Shell was de eerste van de grote vijf die stevig met de prijs zakte aan de rijkswegen. De verlaging maakte onderdeel uit van een landelijke strategie van de marktleider om zichzelf neer te zetten als een merk met scherpe prijzen.

”De afgelopen tijd hebben we de brandstofprijzen bij meer rijksweg-stations verlaagd. En we willen het aantal locaties nog verder uitbreiden”, zegt een woordvoerder van de marktleider. Of de lagere prijzen ook het effect hebben waar Shell op hoopt, deelt het bedrijf nog niet mee. ”Daar is het te vroeg voor.”

Tanken

Dat veel weggebruikers door de lagere prijzen weer naar de snelweg-stations komen, verwacht Clemens van Hulten niet. Hij is Bovag-voorzitter en heeft zelf een Esso-station aan de N65. ”De rijksweg-vestigingen moeten het vooral hebben van de zakelijke rijder. En die krijgen van hun werkgever of leasemaatschappij te horen dat ze niet meer aan de snelweg mogen tanken.”

Dat met een korting van vijf of zes cent die zakelijke rijder alweer terug komt is maar zeer de vraag, denkt Van Hulten. ”De snelweg-vestigingen hebben nu eenmaal een duur imago. En als je de prijzen nog verder laat zakken, moet je al gauw onder de kostprijs gaan verkopen. Ze kunnen niet veel meer korting geven dan dit. Vooral doordat de overheid zo’n groot deel van de prijs bepaalt.”

Texaco

De andere formules van de grote vijf, Texaco, Total en BP, verkopen hun brandstoffen vooralsnog nauwelijks onder de adviesprijs. Wel maakt Texaco momenteel op zijn locatie bij Delft gebruik van de Happy Hour-actie, waarbij klanten op sommige tijdstippen voor een lagere prijs kunnen tanken. En Total heeft de prijzen van benzine en diesel verlaagd bij de rijksweg-pomp die vlakbij de Express-locatie van Multi Energy ligt.

Van Hulten betwijfelt of de andere formules in de toekomst op veel plekken het voorbeeld van Shell en Esso volgen. ”Ik zie bij hen juist een andere tendens. Ze verkopen nu op de adviesprijs of zelfs erboven. Ze kiezen daarmee voor een lagere brandstofomzet en voor een hogere marge per liter.”

Tom van Gurp

Lees ook: Prijsstrijd aan de snelweg wordt heviger

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Esso verlaagt brandstofprijzen bij stations langs de snelweg | TankPro.nl

Esso verlaagt brandstofprijzen bij stations langs de snelweg

Bij diverse Esso-stations aan de snelweg zijn de prijzen voor benzine en diesel verlaagd. Klanten krijgen tussen de vijf en zeven cent korting op de adviesprijs bij ongeveer tien locaties. Bij dezelfde vestigingen krijgen automobilisten en truckers ook korting op diesel, die kan oplopen tot zo’n zes cent per liter. De tankstation-formule volgt daarmee het voorbeeld van Shell, dat eerder al besloot om langs de rijksweg de brandstofprijzen te drukken en dat in de toekomst bij nog meer stations wil doen. Al zijn er twijfels of die lagere prijzen veel effect hebben.

Esso past de prijsverlaging zeker niet alleen toe bij vestigingen die in de buurt liggen van een snelweg-Tango. Ook tankstations langs onder andere de A32 in Friesland en de A2 in Brabant en Limburg hebben de prijzen verlaagd. Zo konden autorijders op bijvoorbeeld 12 augustus bij diverse locaties benzine tanken voor 1,729 of 1,739 euro per liter, terwijl op die dag de Esso-adviesprijs 1,789 euro was.

Literverkopen

Toelichting op de prijsverlaging wilde Esso niet geven. “Het is onderdeel van onze bedrijfsstrategie om daar niet over te communiceren”, aldus een woordvoerder. Ook bij Vissers Olie, exploitant van diverse Esso-locaties met lagere prijzen, was niemand bereikbaar voor commentaar.

De stap naar lagere prijzen komt voor tankstation-consultant Lulof Dalhuisen niet als een verrassing. ”Ze zullen wel moeten. De literverkopen zijn steeds lager geworden de laatste jaren. Zo zeggen bijvoorbeeld leasemaatschappijen tegen hun autorijders dat ze niet aan de snelweg moeten tanken.”

Onbemand

“Bovendien verschijnen er steeds meer onbemande stations langs de rijkswegen. Als er eentje tegenover jou zit, ga je dat wel merken. De autorijders die ’s ochtends langs jou komen, rijden in veel gevallen ’s avonds aan de overkant.”

De kortingen aan de snelweg zijn op dit moment niet zo hoog als aan het onderliggende wegennet. Dat is ook logisch, zegt Dalhuisen. ”Een station aan de rijksweg heeft meer kosten dan andere locaties. Denk alleen al aan de veilingen die miljoenen kosten en de variabele huur die je moet betalen aan de overheid.”

Adviesprijs

Aan de rijksweg was het lange tijd ongebruikelijk om beneden de adviesprijs te verkopen. Maar de laatste jaren koos de weggebruiker steeds vaker voor tanken aan het onderliggende wegennet. De omzet aan de rijksweg kwam daardoor flink onder druk te staan. Als klap op de vuurpijl kwam daar sinds september vorig jaar nog de opening van vijf snelweg-Tango’s bij. Moedermaatschappij Kuwait Petroleum heeft aangekondigd Tango’s te blijven openen.

Esso heeft zich inmiddels ook op het onbemande snelwegpad gewaagd. Vorige maand bouwde exploitant Multi Energy één rijksweg-vestiging om naar de Express-formule. Het betreft een tankstation bij Scheemda in Oost-Groningen. De brandstofhandelaar zag zich hiertoe genoodzaakt, omdat veel voormalige klanten hun brandstof in Duitsland gaan halen vanwege de lagere accijnzen. Dat er op korte termijn meer onbemande snelweg-Esso’s bij komen, is niet de verwachting.

Shell

Shell was de eerste van de grote vijf die stevig met de prijs zakte aan de rijkswegen. De verlaging maakte onderdeel uit van een landelijke strategie van de marktleider om zichzelf neer te zetten als een merk met scherpe prijzen.

”De afgelopen tijd hebben we de brandstofprijzen bij meer rijksweg-stations verlaagd. En we willen het aantal locaties nog verder uitbreiden”, zegt een woordvoerder van de marktleider. Of de lagere prijzen ook het effect hebben waar Shell op hoopt, deelt het bedrijf nog niet mee. ”Daar is het te vroeg voor.”

Tanken

Dat veel weggebruikers door de lagere prijzen weer naar de snelweg-stations komen, verwacht Clemens van Hulten niet. Hij is Bovag-voorzitter en heeft zelf een Esso-station aan de N65. ”De rijksweg-vestigingen moeten het vooral hebben van de zakelijke rijder. En die krijgen van hun werkgever of leasemaatschappij te horen dat ze niet meer aan de snelweg mogen tanken.”

Dat met een korting van vijf of zes cent die zakelijke rijder alweer terug komt is maar zeer de vraag, denkt Van Hulten. ”De snelweg-vestigingen hebben nu eenmaal een duur imago. En als je de prijzen nog verder laat zakken, moet je al gauw onder de kostprijs gaan verkopen. Ze kunnen niet veel meer korting geven dan dit. Vooral doordat de overheid zo’n groot deel van de prijs bepaalt.”

Texaco

De andere formules van de grote vijf, Texaco, Total en BP, verkopen hun brandstoffen vooralsnog nauwelijks onder de adviesprijs. Wel maakt Texaco momenteel op zijn locatie bij Delft gebruik van de Happy Hour-actie, waarbij klanten op sommige tijdstippen voor een lagere prijs kunnen tanken. En Total heeft de prijzen van benzine en diesel verlaagd bij de rijksweg-pomp die vlakbij de Express-locatie van Multi Energy ligt.

Van Hulten betwijfelt of de andere formules in de toekomst op veel plekken het voorbeeld van Shell en Esso volgen. ”Ik zie bij hen juist een andere tendens. Ze verkopen nu op de adviesprijs of zelfs erboven. Ze kiezen daarmee voor een lagere brandstofomzet en voor een hogere marge per liter.”

Tom van Gurp

Lees ook: Prijsstrijd aan de snelweg wordt heviger

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.