Aumacon: ’Een op de elf verkochte auto’s is elektrisch in 2014’

Bijna tien procent van de nieuwe personenauto’s dit jaar is een auto met stekker. Dat stelt Aumacon, kennisinstituut voor de automotive-branche. De hybride-variant is hierbij veruit het populairste, met naar verwachting zo’n 34.000 verkochte exemplaren. De honderd procent elektrische voertuigen vormen een aanzienlijk kleiner deel van de markt, met waarschijnlijk 2.500 nieuwe auto’s.

Daarmee is het volledig elektrisch aangedreven voertuig ongeveer net zo populair als in 2013. De hybride variant gaat wat terrein verliezen ten opzichte van vorig jaar. Toen werden ruim 43.000 semi-elektrische voertuigen verkocht.

Lpg

Vooral in de laatste maanden van 2013 was er een ’run’ op dergelijke voertuigen, met name vanwege de gunstige fiscale regelingen. Inmiddels zijn die regelingen gedeeltelijk teruggedraaid, waardoor de populariteit iets daalde. Toch zet de opmars van de auto met stekker dit jaar door, denkt Aumacon.

Net als de groei van het aantal voertuigen op cng, gecomprimeerd aardgas. Daarvan verwacht het Leidse instituut dat er zo’n 2.500 worden verkocht dit jaar, tegenover 530 vorig jaar en 776 het jaar ervoor. Lpg gaat daarentegen verder terrein verliezen. In 2012 kregen nog bijna negenduizend nieuwe lpg-voertuigen een eigenaar. Dat aantal daalde vorig jaar naar tweeduizend (fabrieksmontage). Dit jaar komt de verkoop waarschijnlijk uit op vijftienhonderd exemplaren.

Brandstoffen

Ondanks de toename van het aantal auto’s op alternatieve brandstoffen en energiedragers, blijven benzine en diesel de verkoop domineren in 2014 (zie voor alle cijfers het staatje onderaan dit artikel). De voertuigen op beide traditionele brandstoffen zijn volgens Aumacon goed voor 89,34 procent van het totaal. Vorig jaar was dit aantal 88,34 procent, een klein verschil van één procent. Diesel verliest daarbij echter fors terrein ten opzichte van benzine.

Een ander opvallend gegeven is dat het zwaartepunt van de Nederlandse markt in 2014 verder opschuift richting de kleinere auto’s. Ruim twee derde van alle autoverkopen komt dit jaar voor rekening van modellen uit het A-, B- en C-segment. Daarbij wordt het C-segment nipt het grootste, mede geholpen door de populariteit van hybride-auto’s. Dat was vorig jaar ook al het geval.

Statussymbool

Over het geheel gezien, is het geen goed jaar voor autoverkopers. Waarschijnlijk komt het totale aantal verkochte personenwagens uit op zo’n 380.000, het laagste aantal in 45 jaar. Volgens de organisatie zijn de oorzaken voor de vraaguitval naar auto’s structureel van aard. “De rol die de auto in ons leven speelt is tanende. Zowel als vervoermiddel als in de rol van statusattribuut is de auto minder belangrijk aan het worden”, aldus directeur Clem Dickmann.

Tom van Gurp

De voorspellingen van Aumacon over de autoverkopen per brandstofsoort in 2014:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aumacon: ’Een op de elf verkochte auto’s is elektrisch in 2014’ | TankPro.nl

Aumacon: ’Een op de elf verkochte auto’s is elektrisch in 2014’

Bijna tien procent van de nieuwe personenauto’s dit jaar is een auto met stekker. Dat stelt Aumacon, kennisinstituut voor de automotive-branche. De hybride-variant is hierbij veruit het populairste, met naar verwachting zo’n 34.000 verkochte exemplaren. De honderd procent elektrische voertuigen vormen een aanzienlijk kleiner deel van de markt, met waarschijnlijk 2.500 nieuwe auto’s.

Daarmee is het volledig elektrisch aangedreven voertuig ongeveer net zo populair als in 2013. De hybride variant gaat wat terrein verliezen ten opzichte van vorig jaar. Toen werden ruim 43.000 semi-elektrische voertuigen verkocht.

Lpg

Vooral in de laatste maanden van 2013 was er een ’run’ op dergelijke voertuigen, met name vanwege de gunstige fiscale regelingen. Inmiddels zijn die regelingen gedeeltelijk teruggedraaid, waardoor de populariteit iets daalde. Toch zet de opmars van de auto met stekker dit jaar door, denkt Aumacon.

Net als de groei van het aantal voertuigen op cng, gecomprimeerd aardgas. Daarvan verwacht het Leidse instituut dat er zo’n 2.500 worden verkocht dit jaar, tegenover 530 vorig jaar en 776 het jaar ervoor. Lpg gaat daarentegen verder terrein verliezen. In 2012 kregen nog bijna negenduizend nieuwe lpg-voertuigen een eigenaar. Dat aantal daalde vorig jaar naar tweeduizend (fabrieksmontage). Dit jaar komt de verkoop waarschijnlijk uit op vijftienhonderd exemplaren.

Brandstoffen

Ondanks de toename van het aantal auto’s op alternatieve brandstoffen en energiedragers, blijven benzine en diesel de verkoop domineren in 2014 (zie voor alle cijfers het staatje onderaan dit artikel). De voertuigen op beide traditionele brandstoffen zijn volgens Aumacon goed voor 89,34 procent van het totaal. Vorig jaar was dit aantal 88,34 procent, een klein verschil van één procent. Diesel verliest daarbij echter fors terrein ten opzichte van benzine.

Een ander opvallend gegeven is dat het zwaartepunt van de Nederlandse markt in 2014 verder opschuift richting de kleinere auto’s. Ruim twee derde van alle autoverkopen komt dit jaar voor rekening van modellen uit het A-, B- en C-segment. Daarbij wordt het C-segment nipt het grootste, mede geholpen door de populariteit van hybride-auto’s. Dat was vorig jaar ook al het geval.

Statussymbool

Over het geheel gezien, is het geen goed jaar voor autoverkopers. Waarschijnlijk komt het totale aantal verkochte personenwagens uit op zo’n 380.000, het laagste aantal in 45 jaar. Volgens de organisatie zijn de oorzaken voor de vraaguitval naar auto’s structureel van aard. “De rol die de auto in ons leven speelt is tanende. Zowel als vervoermiddel als in de rol van statusattribuut is de auto minder belangrijk aan het worden”, aldus directeur Clem Dickmann.

Tom van Gurp

De voorspellingen van Aumacon over de autoverkopen per brandstofsoort in 2014:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.