Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging

De eerste gerechtelijke uitspraak in de processen tegen accijnsverhogingen wordt later dit jaar verwacht. Onder andere via een kort geding willen brancheorganisaties Bovag en Beta compensatie afdwingen voor gedupeerde pomphouders. Ze trekken hierin samen op. Een reguliere rechtsprocedure wordt ook gevoerd. Uitspraak daarin wordt pas over enkele jaren verwacht.

Bovag en Beta zijn samen twee juridische procedures tegen de Nederlandse Staat gestart om schadevergoeding voor Nederlandse tankondernemers te eisen. Dit omdat zij onevenredig hard zijn getroffen door de verhoogde brandstofaccijnzen.

Pomphouders

De twee organisaties verwijten de overheid te weinig oog te hebben voor de belangen van grensondernemers. Volgens hen is pomphouders het ondernemen onmogelijk gemaakt, nu klanten massaal in Duitsland en België tanken. Dit tast het eigendom aan en maakt ondernemerschap zeer moeilijk, soms zelfs onmogelijk. Dat is in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens.

Beta en Bovag gaan twee procedures organiseren. In de ene gaan beide verenigingen namens hun leden schadevergoeding vorderen. Daarnaast richten ze een claimstichting op. Deze stichting, waarin beide verenigingen deelnemen en waarin ook ondernemers kunnen deelnemen, legt in een spoedzitting de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging voor aan de rechter.

Transporteurs

Inmiddels is juridisch voorwerk verricht en zijn de nodige feiten en cijfers verzameld. Vaststaat dat er bij grenspompen fors minder brandstof wordt getankt sinds de invoering van de accijnsverhogingen. Autorijders tanken massaal in Duitsland en België, evenals internationale transporteurs uit het hele land.

De beide zaken worden op korte termijn opgestart. De procedure van de claimstichting komt dus nog dit jaar tot een uitspraak. De andere procedure heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van jaren.

Lees ook: Grenspomphouders definitief naar rechter voor compensatie

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging | TankPro.nl

Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging

De eerste gerechtelijke uitspraak in de processen tegen accijnsverhogingen wordt later dit jaar verwacht. Onder andere via een kort geding willen brancheorganisaties Bovag en Beta compensatie afdwingen voor gedupeerde pomphouders. Ze trekken hierin samen op. Een reguliere rechtsprocedure wordt ook gevoerd. Uitspraak daarin wordt pas over enkele jaren verwacht.

Bovag en Beta zijn samen twee juridische procedures tegen de Nederlandse Staat gestart om schadevergoeding voor Nederlandse tankondernemers te eisen. Dit omdat zij onevenredig hard zijn getroffen door de verhoogde brandstofaccijnzen.

Pomphouders

De twee organisaties verwijten de overheid te weinig oog te hebben voor de belangen van grensondernemers. Volgens hen is pomphouders het ondernemen onmogelijk gemaakt, nu klanten massaal in Duitsland en België tanken. Dit tast het eigendom aan en maakt ondernemerschap zeer moeilijk, soms zelfs onmogelijk. Dat is in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens.

Beta en Bovag gaan twee procedures organiseren. In de ene gaan beide verenigingen namens hun leden schadevergoeding vorderen. Daarnaast richten ze een claimstichting op. Deze stichting, waarin beide verenigingen deelnemen en waarin ook ondernemers kunnen deelnemen, legt in een spoedzitting de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging voor aan de rechter.

Transporteurs

Inmiddels is juridisch voorwerk verricht en zijn de nodige feiten en cijfers verzameld. Vaststaat dat er bij grenspompen fors minder brandstof wordt getankt sinds de invoering van de accijnsverhogingen. Autorijders tanken massaal in Duitsland en België, evenals internationale transporteurs uit het hele land.

De beide zaken worden op korte termijn opgestart. De procedure van de claimstichting komt dus nog dit jaar tot een uitspraak. De andere procedure heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van jaren.

Lees ook: Grenspomphouders definitief naar rechter voor compensatie

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.