Grenspomphouders definitief naar rechter voor compensatie

Brancheorganisaties Beta en Bovag hebben definitief besloten om bij de rechter schadevergoeding te eisen voor tankstations in de grensstreek. De beide verenigingen gaan dit bovendien gezamenlijk doen. Het besluit komt na het accijnsdebat van donderdag, waarin het kabinet opnieuw geen duimbreed toegaf. Of belangenorganisatie voor brandstofhandelaren Nove ook procedeert, bepaalt de vereniging op een later tijdstip.

De grenspomphouders hebben de afgelopen tijd veel omzet verloren, doordat hun ex-klanten de grens overgaan en daar tanken. Hoewel de tankstation-ondernemers diverse pogingen hebben gedaan om compensatie te krijgen, geeft de overheid telkens nul op het rekest.

Tabak

Ook donderdag in het debat bleef staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bij zijn standpunten: geen compensatie, geen accijnsverlaging en de aanstaande belastingverhoging op tabak en de jaarlijkse inflatiecorrectie op accijnzen blijven overeind. Tot frustratie van tientallen ondernemers die naar Den Haag waren gekomen om het debat bij te wonen.

Hoewel Wiebes toezegde opnieuw cijfers te presenteren later dit jaar (onder meer rondom Prinsjesdag) en de oppositie aangeeft te blijven strijden tegen de hoge brandstofheffingen, willen Bovag en Beta niet meer afwachten. Ze stappen per direct naar de rechter en zijn bereid om door te procederen tot het Europese Hof.

Pomphouders

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd door onder meer door SP, CDA en PVV een aantal moties ingediend. Daarin werd de staatssecretaris opgeroepen de accijnzen terug te draaien, de aanstaande verhogingen te schrappen en gedupeerde pomphouders te compenseren. Stemming over de moties vindt aanstaande dinsdag plaats. De verwachting is echter dat de plannen van de oppositiepartijen niet op een meerderheid kunnen rekenen in het parlement.

Wel gaf Wiebes aan dat het kabinet niet van plan is de brandstofaccijnzen nog verder te verhogen, inflatiecorrectie uitgezonderd. Ook gaat hij in overleg met België, Duitsland en Luxemburg over het accijnsbeleid.

Faillissement

SP-Kamerlid Arnold Merkies vroeg donderdag aan de staatssecretaris of hij in kaart kan brengen hoeveel bedrijven failliet zijn gegaan en hoeveel mensen werkloos zijn geworden door het accijnsbeleid. Een ”ondoenlijke” opdracht, aldus Wiebes. Zelfs als wél een inschatting kan worden gemaakt van het aantal tankstations dat op de fles gaat, is het volgens de bewindsman lang niet altijd helder wat de oorzaak van elk faillissement is.

De komende maanden kunnen pomphouders vanuit politiek Den Haag dus weinig goed nieuws verwachten. De hoop van veel ondernemers is daarom gevestigd op de rechtszaak van de brancheorganisaties. Naast een procedure namens alle deelnemende pomphouders, willen de verenigingen ook met enkele individuele gevallen aan de gang. Wanneer de eerste rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouders definitief naar rechter voor compensatie | TankPro.nl

Grenspomphouders definitief naar rechter voor compensatie

Brancheorganisaties Beta en Bovag hebben definitief besloten om bij de rechter schadevergoeding te eisen voor tankstations in de grensstreek. De beide verenigingen gaan dit bovendien gezamenlijk doen. Het besluit komt na het accijnsdebat van donderdag, waarin het kabinet opnieuw geen duimbreed toegaf. Of belangenorganisatie voor brandstofhandelaren Nove ook procedeert, bepaalt de vereniging op een later tijdstip.

De grenspomphouders hebben de afgelopen tijd veel omzet verloren, doordat hun ex-klanten de grens overgaan en daar tanken. Hoewel de tankstation-ondernemers diverse pogingen hebben gedaan om compensatie te krijgen, geeft de overheid telkens nul op het rekest.

Tabak

Ook donderdag in het debat bleef staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bij zijn standpunten: geen compensatie, geen accijnsverlaging en de aanstaande belastingverhoging op tabak en de jaarlijkse inflatiecorrectie op accijnzen blijven overeind. Tot frustratie van tientallen ondernemers die naar Den Haag waren gekomen om het debat bij te wonen.

Hoewel Wiebes toezegde opnieuw cijfers te presenteren later dit jaar (onder meer rondom Prinsjesdag) en de oppositie aangeeft te blijven strijden tegen de hoge brandstofheffingen, willen Bovag en Beta niet meer afwachten. Ze stappen per direct naar de rechter en zijn bereid om door te procederen tot het Europese Hof.

Pomphouders

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd door onder meer door SP, CDA en PVV een aantal moties ingediend. Daarin werd de staatssecretaris opgeroepen de accijnzen terug te draaien, de aanstaande verhogingen te schrappen en gedupeerde pomphouders te compenseren. Stemming over de moties vindt aanstaande dinsdag plaats. De verwachting is echter dat de plannen van de oppositiepartijen niet op een meerderheid kunnen rekenen in het parlement.

Wel gaf Wiebes aan dat het kabinet niet van plan is de brandstofaccijnzen nog verder te verhogen, inflatiecorrectie uitgezonderd. Ook gaat hij in overleg met België, Duitsland en Luxemburg over het accijnsbeleid.

Faillissement

SP-Kamerlid Arnold Merkies vroeg donderdag aan de staatssecretaris of hij in kaart kan brengen hoeveel bedrijven failliet zijn gegaan en hoeveel mensen werkloos zijn geworden door het accijnsbeleid. Een ”ondoenlijke” opdracht, aldus Wiebes. Zelfs als wél een inschatting kan worden gemaakt van het aantal tankstations dat op de fles gaat, is het volgens de bewindsman lang niet altijd helder wat de oorzaak van elk faillissement is.

De komende maanden kunnen pomphouders vanuit politiek Den Haag dus weinig goed nieuws verwachten. De hoop van veel ondernemers is daarom gevestigd op de rechtszaak van de brancheorganisaties. Naast een procedure namens alle deelnemende pomphouders, willen de verenigingen ook met enkele individuele gevallen aan de gang. Wanneer de eerste rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.