GroenLinks wil extra accijnsverhoging op brandstof

Als het aan GroenLinks ligt, gaan de accijnzen op brandstoffen fors de hoogte in. Op benzine, diesel en lpg moet 15 cent accijnsverhoging komen. Dat meldt de partij op haar website.

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks kwam onlangs met een alternatieve begroting. Dit als reactie op de begroting die het huidige kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Met de alternatieve begroting ‘Banen boven bezuinigingen, het linkse alternatief’ zegt GroenLinks schone energie te willen stimuleren en vervuilers aan te willen pakken.

Lastenverzwaring

De accijnsverhoging zorgt voor een lastenverzwaring van 2,1 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het Centraal Plan Bureau. Met andere maatregelen, zoals onder andere minder belasting op werk en het stimuleren van schone energie, moet die verzwaring teniet worden gedaan.

Naast de accijnsverhoging wil de partij zo veel als mogelijk bezuinigen op de aanleg van snelwegen en de onbelaste vergoeding van autokilometers voor woon-werk verkeer schrappen. Ook moet voortaan aan gewone benzine 14 % biobrandstof worden toegevoegd. Dat is nu nog 5 %. Het gaat de partij hierbij wel om bijmenging van echt duurzame, zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen. Daarvan is er nu nog niet voldoende op de markt. GroenLinks stelt dan ook een ingroeipad voor.

Meerderheid

Of er een meerderheid te vinden is voor de plannen van GroenLinks is zeer de vraag. De partij heeft momenteel vier zetels in de Tweede Kamer. De kabinetspartijen VVD en PvdA willen per 1 januari van dit jaar weliswaar de brandstofaccijnzen verhogen, maar met een lager percentage dan GroenLinks. Oppositiepartijen PVV en CDA hebben aangegeven niets te zien in accijnsverhogingen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “GroenLinks wil extra accijnsverhoging op brandstof”

Rob van Gestel|27.09.13|13:56

Ze zijn de weg een beetje kwijt bij die partij.
Positief gezien zeggen dit soort plannen dat wij als branche, Beta/Bovag, nog veel vaker en vooral beter aan Den Haag moeten uitleggen hoe het wel werkt in de echte wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

GroenLinks wil extra accijnsverhoging op brandstof | TankPro.nl

GroenLinks wil extra accijnsverhoging op brandstof

Als het aan GroenLinks ligt, gaan de accijnzen op brandstoffen fors de hoogte in. Op benzine, diesel en lpg moet 15 cent accijnsverhoging komen. Dat meldt de partij op haar website.

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks kwam onlangs met een alternatieve begroting. Dit als reactie op de begroting die het huidige kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Met de alternatieve begroting ‘Banen boven bezuinigingen, het linkse alternatief’ zegt GroenLinks schone energie te willen stimuleren en vervuilers aan te willen pakken.

Lastenverzwaring

De accijnsverhoging zorgt voor een lastenverzwaring van 2,1 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het Centraal Plan Bureau. Met andere maatregelen, zoals onder andere minder belasting op werk en het stimuleren van schone energie, moet die verzwaring teniet worden gedaan.

Naast de accijnsverhoging wil de partij zo veel als mogelijk bezuinigen op de aanleg van snelwegen en de onbelaste vergoeding van autokilometers voor woon-werk verkeer schrappen. Ook moet voortaan aan gewone benzine 14 % biobrandstof worden toegevoegd. Dat is nu nog 5 %. Het gaat de partij hierbij wel om bijmenging van echt duurzame, zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen. Daarvan is er nu nog niet voldoende op de markt. GroenLinks stelt dan ook een ingroeipad voor.

Meerderheid

Of er een meerderheid te vinden is voor de plannen van GroenLinks is zeer de vraag. De partij heeft momenteel vier zetels in de Tweede Kamer. De kabinetspartijen VVD en PvdA willen per 1 januari van dit jaar weliswaar de brandstofaccijnzen verhogen, maar met een lager percentage dan GroenLinks. Oppositiepartijen PVV en CDA hebben aangegeven niets te zien in accijnsverhogingen.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “GroenLinks wil extra accijnsverhoging op brandstof”

Rob van Gestel|27.09.13|13:56

Ze zijn de weg een beetje kwijt bij die partij.
Positief gezien zeggen dit soort plannen dat wij als branche, Beta/Bovag, nog veel vaker en vooral beter aan Den Haag moeten uitleggen hoe het wel werkt in de echte wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.