argus, autogas, conferentie

‘LPG brandstof van de toekomst bij betere samenwerking’

LPG kan een logische keuze zijn als brandstof van de toekomst. Maar dan moeten autofabrikanten en overheid wel beter samenwerken. Dat bleek tijdens de Argus European Autogas conferentie in Düsseldorf. Veel tankstations bieden al LPG aan en het product blijft altijd voldoende op voorraad. LPG heeft bovendien een lagere CO2-uitstoot dan benzine-auto’s.

Voordat het zover is, moeten er wel stappen ondernomen worden. Als LPG meer gepromoot wordt als alternatieve brandstof en als het gemakkelijker wordt gemaakt een LPG-auto kant-en-klaar aan te schaffen, zien de afgevaardigden op de conferentie de kans dat het aandeel van LPG in de brandstofmix stijgt.

LPG

Wereldwijd rijdt maar drie procent van de automobilisten op LPG. Ook in Europa is dit drie procent. Toch zijn er mogelijkheden om te groeien naar tien procent in 2020, zegt Arnaud Duvielguerbigny, Market Development Manager van de Europese LPG associatie (AEGPL).

Duvielguerbigny baseert zich op cijfers van de European Expert Group, dat begin dit jaar een rapport presenteerde met de titel ‘The Future of Transport Fuels’. Om het aandeel van tien procent te halen, zegt hij, moet er gelobbyd worden bij de lokale overheid en ook in Brussel, om de verkoop van LPG te stimuleren.

Uitstoot

LPG bestaat uit propaan en butaan. De brandstof ontstaat als bijproduct bij productie en behandeling van aardgas en aardolie. Daarom is het een fossiele brandstof. Daarnaast is het ook een bijproduct bij de productie van biogas, waardoor het ook in de toekomst beschikbaar blijft. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van bio-propaan.

De uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer moet van de EU in 2020 met zes procent omlaag. LPG stoot minder CO2 uit dan benzine en diesel. Dat komt omdat LPG gelijkmatiger en daardoor schoner verbrandt. Ook is er geen bodemverontreiniging wanneer LPG ontsnapt.  LPG zit volgens Duvielguerbigny nu al 16 procent onder de Europese norm voor de uitstoot van CO2.

Tankstations

De infrastructuur voor LPG is al aanwezig, daar hoeft niet veel meer in te worden geïnvesteerd. Er zijn al veel tankstations die LPG aanbieden, er is voldoende LPG op voorraad en er is voldoende transport om het te verspreiden. Daardoor brengt LPG als alternatieve brandstof minder hoge kosten met zich meebrengt dan bijvoorbeeld aardgas.

Daarnaast wordt LPG aantrekkelijker voor de consument wanneer autofabrikanten affabriek LPG-auto’s leveren, of ze ombouwen met behoud van de garantie. In Nederland worden auto’s niet affabriek met LPG geproduceerd. Ze worden geïmporteerd of omgebouwd. Niet alle autofabrikanten ondersteunen het ombouwen en bij veel merken vervalt de garantie.

Garantie

Belangenverenigingen zouden afspraken moeten maken met autofabrikanten zodat de garantie op auto’s kan worden behouden. Bovendien wordt het vertrouwen van de consument in LPG zo verstevigd. Er zijn al diverse fabrikanten waarbij de garantie blijft behouden wanneer een auto omgebouwd wordt, zoals Renault, Seat, Peugeot, Saab en Citroën.

Chevrolet heeft de Spark BiFuel op de markt gebracht die affabriek met een LPG-installatie wordt geleverd. Ook de nieuwe Kia Picanto LPI, die deze zomer op de markt wordt gebracht, wordt affabriek met een LPG-installatie geleverd. Volgens Juergen Grimm, Head of Powertrain bij Hyundai in Europa, heeft de nieuwe Kia Picanto slechts een uitstoot van 90 gram Co2 per kilometer. Deze LPG-auto is daardoor een stuk schoner dan auto’s op benzine.

Nederland

In Nederland zijn er bijna 2000 tankstations met een LPG-vulpunt. Slechts 4% van de auto’s in Nederland rijdt echter op LPG. Volgens Bart van Aerle van Prins Autogassystemen komt dit mede doordat elke vier jaar de regelgeving en accijns voor LPG veranderen. Ook worden in Nederland zuinige auto’s op benzine en diesel fiscaal aantrekkelijker gemaakt door de lage bijtelling.

“In Duitsland heeft de regering besloten om het lage accijnstarief voor LPG vast te zetten tot 2018. Daardoor laat de overheid zien dat zij de overstap naar LPG stimuleert. Je ziet meteen dat de verkoop van LPG-auto’s explodeert omdat consumenten weten waar ze aan toe zijn”, zegt Van Aerle tijdens de conferentie.

Verkoop

In Nederland nam de verkoop van LPG-auto’s de laatste jaren af. Pas sinds vorig jaar is er weer een stijging te zien in de verkoop van LPG-auto’s. Het ombouwen van een auto naar LPG kost tussen de 2200 en 2700 euro.

Tijdens de Argus European Autogas conferentie stond de vraag wat de toekomstige rol van LPG in de brandstofmix is, centraal. Bij de conferentie waren afgevaardigden van onder andere belangenverenigingen, LPG-distributeurs en producenten van LPG-systemen aanwezig.

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

6 reacties op “‘LPG brandstof van de toekomst bij betere samenwerking’”

Hersche|02.07.11|20:22

Ik vind dat de regering LPG rijder tegemoet moet komen in de belasting!
Zeker nu er ook auto s op benzine en diesel belasting vrij zijn.

Martijn|03.08.11|15:36

Omdat LPG-autogas beter is voor ons milieu, zou de regering er verstandig aan doen om de consument nog meer tegemoet te komen. Door de LPG-brandstofprijzen vast te zetten, net als Duitsland. Dit geeft meer zekerheid voor de consument.

Peter Mol|24.08.11|20:25

Hoe zit het dan met het ontmoedingingsbeleid wat in Nederland van kracht is, hiet op het eiland Tholen (zeeland) is de laatste pomp gestopt met LPG door de hoge onderhoud/ keuringsklosten en het ontmoedigings beleid. terwijl Belgié en Frankenrijk juist uitbreiden weer maar eens een kromme zet vanuit Den Haag
ik moet nu 15 km rijden om te kunnen tanken.

met vriendelijke groet,

P,Mol

Kees van den Hooven|27.10.11|13:32

Vreemd genoeg is het dan dat lpg-rijders juist extra veel wegenbelasting moeten betalen!
Weet iemand waarom dat zo is?

Kees van den Hooven|27.10.11|13:34

Wat is het dan toch vreemd dat je als LPG-rijders juist extra veel wegenbelasting moet betalen!
Weet iemand waarom dat zo is?

ben vivardi|27.12.12|13:17

waarom gaat de benzine en het gas omhoog ,en daarna de benzine naar beneden en het gas blijft duur?????ergens klopt er hier iets niet en dat nog wel met de schoone brandstof .
nog even en iedereen gaat toch weer terug naar benzine?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘LPG brandstof van de toekomst bij betere samenwerking’ | TankPro.nl
argus, autogas, conferentie

‘LPG brandstof van de toekomst bij betere samenwerking’

LPG kan een logische keuze zijn als brandstof van de toekomst. Maar dan moeten autofabrikanten en overheid wel beter samenwerken. Dat bleek tijdens de Argus European Autogas conferentie in Düsseldorf. Veel tankstations bieden al LPG aan en het product blijft altijd voldoende op voorraad. LPG heeft bovendien een lagere CO2-uitstoot dan benzine-auto’s.

Voordat het zover is, moeten er wel stappen ondernomen worden. Als LPG meer gepromoot wordt als alternatieve brandstof en als het gemakkelijker wordt gemaakt een LPG-auto kant-en-klaar aan te schaffen, zien de afgevaardigden op de conferentie de kans dat het aandeel van LPG in de brandstofmix stijgt.

LPG

Wereldwijd rijdt maar drie procent van de automobilisten op LPG. Ook in Europa is dit drie procent. Toch zijn er mogelijkheden om te groeien naar tien procent in 2020, zegt Arnaud Duvielguerbigny, Market Development Manager van de Europese LPG associatie (AEGPL).

Duvielguerbigny baseert zich op cijfers van de European Expert Group, dat begin dit jaar een rapport presenteerde met de titel ‘The Future of Transport Fuels’. Om het aandeel van tien procent te halen, zegt hij, moet er gelobbyd worden bij de lokale overheid en ook in Brussel, om de verkoop van LPG te stimuleren.

Uitstoot

LPG bestaat uit propaan en butaan. De brandstof ontstaat als bijproduct bij productie en behandeling van aardgas en aardolie. Daarom is het een fossiele brandstof. Daarnaast is het ook een bijproduct bij de productie van biogas, waardoor het ook in de toekomst beschikbaar blijft. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van bio-propaan.

De uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer moet van de EU in 2020 met zes procent omlaag. LPG stoot minder CO2 uit dan benzine en diesel. Dat komt omdat LPG gelijkmatiger en daardoor schoner verbrandt. Ook is er geen bodemverontreiniging wanneer LPG ontsnapt.  LPG zit volgens Duvielguerbigny nu al 16 procent onder de Europese norm voor de uitstoot van CO2.

Tankstations

De infrastructuur voor LPG is al aanwezig, daar hoeft niet veel meer in te worden geïnvesteerd. Er zijn al veel tankstations die LPG aanbieden, er is voldoende LPG op voorraad en er is voldoende transport om het te verspreiden. Daardoor brengt LPG als alternatieve brandstof minder hoge kosten met zich meebrengt dan bijvoorbeeld aardgas.

Daarnaast wordt LPG aantrekkelijker voor de consument wanneer autofabrikanten affabriek LPG-auto’s leveren, of ze ombouwen met behoud van de garantie. In Nederland worden auto’s niet affabriek met LPG geproduceerd. Ze worden geïmporteerd of omgebouwd. Niet alle autofabrikanten ondersteunen het ombouwen en bij veel merken vervalt de garantie.

Garantie

Belangenverenigingen zouden afspraken moeten maken met autofabrikanten zodat de garantie op auto’s kan worden behouden. Bovendien wordt het vertrouwen van de consument in LPG zo verstevigd. Er zijn al diverse fabrikanten waarbij de garantie blijft behouden wanneer een auto omgebouwd wordt, zoals Renault, Seat, Peugeot, Saab en Citroën.

Chevrolet heeft de Spark BiFuel op de markt gebracht die affabriek met een LPG-installatie wordt geleverd. Ook de nieuwe Kia Picanto LPI, die deze zomer op de markt wordt gebracht, wordt affabriek met een LPG-installatie geleverd. Volgens Juergen Grimm, Head of Powertrain bij Hyundai in Europa, heeft de nieuwe Kia Picanto slechts een uitstoot van 90 gram Co2 per kilometer. Deze LPG-auto is daardoor een stuk schoner dan auto’s op benzine.

Nederland

In Nederland zijn er bijna 2000 tankstations met een LPG-vulpunt. Slechts 4% van de auto’s in Nederland rijdt echter op LPG. Volgens Bart van Aerle van Prins Autogassystemen komt dit mede doordat elke vier jaar de regelgeving en accijns voor LPG veranderen. Ook worden in Nederland zuinige auto’s op benzine en diesel fiscaal aantrekkelijker gemaakt door de lage bijtelling.

“In Duitsland heeft de regering besloten om het lage accijnstarief voor LPG vast te zetten tot 2018. Daardoor laat de overheid zien dat zij de overstap naar LPG stimuleert. Je ziet meteen dat de verkoop van LPG-auto’s explodeert omdat consumenten weten waar ze aan toe zijn”, zegt Van Aerle tijdens de conferentie.

Verkoop

In Nederland nam de verkoop van LPG-auto’s de laatste jaren af. Pas sinds vorig jaar is er weer een stijging te zien in de verkoop van LPG-auto’s. Het ombouwen van een auto naar LPG kost tussen de 2200 en 2700 euro.

Tijdens de Argus European Autogas conferentie stond de vraag wat de toekomstige rol van LPG in de brandstofmix is, centraal. Bij de conferentie waren afgevaardigden van onder andere belangenverenigingen, LPG-distributeurs en producenten van LPG-systemen aanwezig.

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

6 reacties op “‘LPG brandstof van de toekomst bij betere samenwerking’”

Hersche|02.07.11|20:22

Ik vind dat de regering LPG rijder tegemoet moet komen in de belasting!
Zeker nu er ook auto s op benzine en diesel belasting vrij zijn.

Martijn|03.08.11|15:36

Omdat LPG-autogas beter is voor ons milieu, zou de regering er verstandig aan doen om de consument nog meer tegemoet te komen. Door de LPG-brandstofprijzen vast te zetten, net als Duitsland. Dit geeft meer zekerheid voor de consument.

Peter Mol|24.08.11|20:25

Hoe zit het dan met het ontmoedingingsbeleid wat in Nederland van kracht is, hiet op het eiland Tholen (zeeland) is de laatste pomp gestopt met LPG door de hoge onderhoud/ keuringsklosten en het ontmoedigings beleid. terwijl Belgié en Frankenrijk juist uitbreiden weer maar eens een kromme zet vanuit Den Haag
ik moet nu 15 km rijden om te kunnen tanken.

met vriendelijke groet,

P,Mol

Kees van den Hooven|27.10.11|13:32

Vreemd genoeg is het dan dat lpg-rijders juist extra veel wegenbelasting moeten betalen!
Weet iemand waarom dat zo is?

Kees van den Hooven|27.10.11|13:34

Wat is het dan toch vreemd dat je als LPG-rijders juist extra veel wegenbelasting moet betalen!
Weet iemand waarom dat zo is?

ben vivardi|27.12.12|13:17

waarom gaat de benzine en het gas omhoog ,en daarna de benzine naar beneden en het gas blijft duur?????ergens klopt er hier iets niet en dat nog wel met de schoone brandstof .
nog even en iedereen gaat toch weer terug naar benzine?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.