Nu ook waterstof tanken bij energy hub NXT Mobility Alkmaar: ‘Belangrijke stap’
mijlpaal

Nu ook waterstof bij energy hub NXT Mobility Alkmaar: ‘Belangrijke stap’

Doel van GP Groot is om op NXT Mobility tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. Foto: NXT Mobility, 2023

De energy hub van NXT Mobility op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar, onderdeel van GP Groot, is uitgebreid met een waterstoftankstation. Hiermee is het eerste waterstofvulpunt van de Noord-Hollandse aanbieder een feit.

Volgens GP Groot directeur Erik Metselaar is de opening van het eerste waterstoftankstation van NXT Mobility een belangrijke mijlpaal. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”

Groene waterstof

NXT Mobility en zusteronderneming GP Groot inzameling ondertekenden in oktober vorig jaar een convenant met zestig andere partijen om de ontwikkeling van een dekkend netwerk aan waterstoflocaties in de provincie Noord-Holland te versnellen. Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.

Praktijk

Het project in Alkmaar wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een van de onderdelen van het project is een pilot met verschillende waterstofvoertuigen om ervaring op te doen met het rijden op waterstof. De eerste periode mogen alleen voertuigen die deel uitmaken van het gesubsidieerde project op de locatie waterstof tanken. “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling”, aldus Metselaar. “Daarom testen we tijdens de pilot eerst wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en dat we onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.”

Maar vijftien

Uit het dit voorjaar door BOVAG gepresenteerde rapport Tankstation in Cijfers 2023 blijkt dat er in Nederland slechts vijftien waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal vijftig waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen vervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. Daarbij neemt het tanken niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.

Snelladers

Komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie met eigen voertuigen getest. Na de zomer volgt de officiële opening. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s (700 bar), er waterstof tanken. Op de locatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nu ook waterstof bij energy hub NXT Mobility Alkmaar: ‘Belangrijke stap’ | TankPro.nl
Nu ook waterstof tanken bij energy hub NXT Mobility Alkmaar: ‘Belangrijke stap’
mijlpaal

Nu ook waterstof bij energy hub NXT Mobility Alkmaar: ‘Belangrijke stap’

Doel van GP Groot is om op NXT Mobility tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. Foto: NXT Mobility, 2023

De energy hub van NXT Mobility op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar, onderdeel van GP Groot, is uitgebreid met een waterstoftankstation. Hiermee is het eerste waterstofvulpunt van de Noord-Hollandse aanbieder een feit.

Volgens GP Groot directeur Erik Metselaar is de opening van het eerste waterstoftankstation van NXT Mobility een belangrijke mijlpaal. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”

Groene waterstof

NXT Mobility en zusteronderneming GP Groot inzameling ondertekenden in oktober vorig jaar een convenant met zestig andere partijen om de ontwikkeling van een dekkend netwerk aan waterstoflocaties in de provincie Noord-Holland te versnellen. Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.

Praktijk

Het project in Alkmaar wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een van de onderdelen van het project is een pilot met verschillende waterstofvoertuigen om ervaring op te doen met het rijden op waterstof. De eerste periode mogen alleen voertuigen die deel uitmaken van het gesubsidieerde project op de locatie waterstof tanken. “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling”, aldus Metselaar. “Daarom testen we tijdens de pilot eerst wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en dat we onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.”

Maar vijftien

Uit het dit voorjaar door BOVAG gepresenteerde rapport Tankstation in Cijfers 2023 blijkt dat er in Nederland slechts vijftien waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal vijftig waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen vervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. Daarbij neemt het tanken niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.

Snelladers

Komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie met eigen voertuigen getest. Na de zomer volgt de officiële opening. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s (700 bar), er waterstof tanken. Op de locatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.