Waterstofstation Rotterdam Air Products

Eerste waterstoftankstation voor vrachtwagens in Rotterdam opent in 2023

Foto: Air Products

Rotterdam krijgt binnen twee jaar een waterstoftankstation voor vrachtwagens. Het station wordt gebouwd en geëxploiteerd door het Amerikaanse Air Products. Schenk Tanktransport zal de duurzame brandstof dagelijks afnemen voor haar logistieke activiteiten, terwijl TNO zich gaat richten op het monitoren en verzamelen van inzichten voor de verdere ontwikkeling van groene waterstof. 

Om het grootste waterstoftankstation voor vrachtwagens in Nederland te realiseren, wordt bovendien samengewerkt met het Havenbedrijf Rotterdam. “Ik ben blij dat Air Products het voortouw neemt in dit project en het eerste waterstofstation voor trucks binnen twee jaar in Rotterdam bouwt”, zegt coo Boudewijn Siemons. In eerste instantie worden er sowieso drie voertuigen van Air Products, Schenk Tanktransport en andere ‘early adapters’ in het Rotterdamse Havengebied gevuld.

Grotere actieradius

Het station is onderdeel van het Clean Hydrogen and Road Transport Project (CH2aRT). Het partnerschap dat de partijen aangaan, is erg positief voor Air Products en biedt voor het bedrijf een mogelijkheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van waterstof in zwaar wegvervoer, stelt Kurt Lefevere van het bedrijf. “Waterstof voor zwaar vervoer maakt ten opzichte van andere technologieën dat je sneller kan tanken, een grotere actieradius hebt en zwaardere ladingen kan vervoeren. De toegekende DKTI-subsidie is het bewijs van de lokale toewijding en helpt om vooruit te gaan.” De technologie van het bedrijf werd al in 250 projecten wereldwijd toegepast.

Het project draagt volgens de partijen bovendien bij aan de ambitie van HyTrucks, een internationaal consortium van verschillende partijen uit onder andere de haven-, de transport-, en de tankstationsector. Tegen 2025 willen zij duizend waterstofaangedreven trucks in de driehoek Rotterdam, Noordrijn-Westfalen en Antwerpen hebben rondrijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.