Iconisch Duduk tankstation Groningen wordt horecagelegenheid

Iconisch Dudok tankstation in Groningen wordt horecagelegenheid

Tot voor enkele jaren toonde het Dudok tankstation in Groningen de uitstraling van Gulf.Gulf, 2017

Het door de beroemde architect Willem Dudok ontworpen tankstation aan de Turfsingel in Groningen wordt voor ruim acht ton opgeknapt om vervolgens te worden ingericht als horecagelegenheid.

Op verzoek van Esso ontwierp Dudok tussen 1953 en 1957 in Nederland 112 tankstations van beton, glas en staal. Die in Groningen, in de volksmond het BIM-tankstation genoemd, is een van de laatste twee die bewaard zijn gebleven. Het tweede Dudok-exemplaar, dat tot 1995 aan de A2 bij afslag ‘Vinkeveen’ stond, staat op het terrein van Toyota-importeur Louwman in Raamsdonksveer. Ook dat maakt het Groninger exemplaar uniek: het staat als enige nog op de originele plek.

Rijksmonument

Het Groninger Dudok tankstation is een Rijksmonument en dat is voor de gemeente Groningen reden 8,6 ton uit te trekken voor een opknapbeurt van het iconische station dat tot een aantal jaar geleden de kleuren en uitstraling van Gulf toonde. Het staal is gaan roesten en het beton is aan het afbrokkelen. Ook heeft het gebouwtje enkelglas en is het in de huidige staat niet geschikt voor horeca. Het voormalige tankstation zelf en de buurt er omheen worden daarom aangepakt. Het station zelf wordt een horecagelegenheid en de directe omgeving krijgt meer groen.

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.