Deze rol spelen tankstations in het hitteprotocol van Rijkswaterstaat

Vanwege de extreme hitte deze dagen treedt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat in werking. Dat houdt onder andere in dat gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen worden gebracht, zoals een tankstation. 

Bij een melding van een gestrande auto schakelt Rijkswaterstaat meteen een berger in die de automobilist naar de ‘veilige locatie’ brengt. Op de dagen dat het protocol geldt, gebeurt dat tussen 10.00 en 20.00 uur. Op die manier wil de organisatie voorkomen dat mensen langer dan nodig op het hete asfalt staan, aangezien het wegdek op warme dagen kan oplopen tot meer dan 50 graden.

Honderden geborgen auto’s

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat werden in 2019 gemiddeld tussen de 200 en 300 auto’s geborgen op dagen dat het hitteprotocol in werking was. In 2018 ging het gemiddeld om 100 auto’s per dag. Hoeveel dat er naar verwachting deze dagen zijn, is vooralsnog gissen. Wel kan de woordvoerder zich voorstellen dat meer mensen bijvoorbeeld thuiswerken nu dat wat meer is ingeburgerd, “maar we hebben helaas geen glazen bol.”

Wat er uiteindelijk met die gestrande automobilisten gebeurt, is afhankelijk van de schade. “Als een berger meteen ter plekke is, kunnen ze misschien meerijden naar de plek waar de auto wordt gerepareerd, bijvoorbeeld een garage. Maar als je moet wachten op de ANWB of een andere reparateur omdat het niet anders kan dan de schade bij de snelweg te herstellen, wacht je liever bij een tankstation. Het hangt er dus van af wat er aan de hand is.”

IJsje kopen

En de personen die toch bij een tankstation moeten wachten, kunnen er gelijk even naar het toilet gaan, onder het afdak of in de airco staan en eventueel iets consumeren. “Hoeveel gestrande automobilisten er langskomen, zal echt aan de locatie liggen. De een ziet er misschien tien, de ander geen enkele.”

Volgens het KNMI is de weersverwachting voor maandag tussen de 30 en 35 graden. Dinsdag zijn in het midden en zuiden temperaturen tussen 33 en 37 graden mogelijk en in het noorden wordt het rond 30 graden. Woensdag wordt de warmte verdreven. In het oosten kan het dan nog wel 30 graden worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.