Q8, Delhaize en Panos zien grote kansen voor nieuw shopconcept

Foto: Q8 persfoto

De shops van Q8 in België worden in een nieuw jasje gestoken. De eerste locaties zijn inmiddels verbouwd en uitgevoerd in het nieuwe concept met saladebar, warme maaltijden en open bakkerij. Klanten kunnen in de winkels voortaan ook zelf hun aankopen scannen en afrekenen. Het vernieuwde concept is inmiddels in drie shops te vinden, in Antwerpen, Jurbise en Namen.

Twintig jaar geleden openden Q8, Delhaize en Panos hun eerste Shop&Go in België. Ondertussen is de formule bij 122 shops terug te vinden. Wekelijks bezoeken een miljoen klanten de locaties. De eisen van de klant zijn afgelopen jaren flink gestegen. Om aan de wensen van de bezoekers te voldoen, is het nieuwe concept ontwikkeld.

Bij de opening van de eerste shops waren tankstations vooral hoognodige stops om te tanken, even snel naar het toilet te gaan en een vette snack of sigaretten te kopen in de mini-shop. Twintig jaar later ziet de wereld er heel anders uit, vertelt Bert Gillis, Retail Director Q8 NorthWest Europe. “Vooral de verkoop van verse voeding (+70%), drank (+66%) en broodjes (+49%) kende de voorbije jaren een enorme stijging. We zijn hiermee de sterkst groeiende shop aan een tankstation.”

Inspelen op trends

Het assortiment werd dan ook aangevuld dankzij partnerships met bekende merken zoals Nespresso en recent Godiva. “Net zoals 20 jaar geleden willen we al anticiperen op trends die we zien aankomen. We zijn tegenwoordig allemaal bijna constant onderweg, dus tussendoor eten en shoppen gebeurt volgens dezelfde principes als in andere winkels: gezonder, kwalitatiever, comfortabeler én sneller.”

Gillis merkt dat ook klanten ‘‘on-the-go’ steeds vaker fijnproevers zijn en verfijnde producten willen vinden. “Hier spelen we volop op in. Ook de opkomst van elektrisch rijden is een belangrijke evolutie waarmee we rekening houden. Aan vele van onze stations hebben we al laadpalen, dus we willen ook iets bieden voor mensen die wachten tot hun auto opgeladen is.”

Focus op gezond

Delhaize is trots dat het nieuwe winkelconcept werd ontwikkeld samen met partners Q8 en Panos, zegt Kris Volckaert van Delhaize. “Het contrast met de eerste Shop&Go 20 jaar geleden kan niet groter zijn. Door te focussen op gezond, service en kwaliteit kunnen we nu een fantastische winkelervaring aanbieden aan onze klanten. En dat is waar het vandaag om draait.”

Q8, Delhaize en Panos verwachten dat de omzet dankzij deze vernieuwing minimaal met 6 procent zal stijgen – of dubbel zo veel als andere convenience stores. Maar de ambitie reikt nog verder. “Er is nog zoveel mogelijk. We zouden bijvoorbeeld de winkel nog wat aantrekkelijker willen maken voor een breder publiek. Dus wie weet kunnen we eens kijken naar een partnership met een parfum-, cosmetica- of decoratiemerk. We hebben alvast de ambitie om te blijven groeien om over 20 jaar opnieuw een mooi succesverhaal te kunnen vertellen.”

Met ruim 540 tankstations en brandstoflevering aan professionele eindverbruikers en resellers, is Q8 één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt. In retail heeft Q8 in België samen met Delhaize en Panos ook een sterk netwerk van 122 lokale ‘Shop&Go’- convenience stores. Verder zet Q8 samen met partner Ionity ook stappen in de e-Mobility markt met een netwerk van (snel)laders aan de stations.

Bekijk hieronder de fotoreportage:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.