Politiek overweegt invoering van uniforme sigarettenpakjes

Twee ministeries bekijken op dit moment de mogelijkheden voor invoering van het zogeheten ‘plain packaging’. Daarbij zijn merkuitingen op sigarettenpakjes vrijwel volledig verdwenen en staat het merk er alleen in neutrale letters op. De rest van de verpakking bestaat uit waarschuwingen. Dergelijke maatregelen moeten de verkoop van tabaksproducent in Nederland terugdringen.

Eerder dit jaar werden nieuwe regels voor tabaksverpakkingen van kracht. Daarbij moest ongeveer twee derde van de buitenkant bestaan uit waarschuwingen. Bovendien ging het niet alleen om tekst, maar ook om afbeeldingen waarop de schadelijke gevolgen van roken zichtbaar worden. Bijvoorbeeld door het tonen van  doorrookte longen of een man aan beademingsapparatuur.

Neutrale verpakkingen

De nieuwe pakjes zijn nog niet overal in de schappen ingestroomd. Toch kijken de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid al naar aanvullende maatregelen. Daarbij zou ook het invoeren van neutrale verpakkingen op de agenda staan, meldt het AD.

Volgens anonieme bronnen die het dagblad heeft gesproken, bekijken de betrokken ministeries vooral de juridische mogelijkheden. Een besluit dat waarschijnlijk is ingegeven door het feit dat tabaksfabrikanten vorig jaar in Groot-Brittannië een rechtszaak zijn gestart tegen de Staat, vanwege invoering van plain packaging. Het zou zorgen voor een waardedaling van hun merken.

Heksenjacht

Diverse oppositiepartijen en regeringspartij PvdA willen graag aanvullende maatregelen om het roken verder terug te dringen. Coalitiegenoot VVD ziet dit echter totaal niet zitten. Kamerlid Erik Ziengs spreekt van een heksenjacht en ziet andere partijen als rupsjes-nooitgenoeg.

Nederland zou niet het eerste land zijn dat uniforme tabaksverpakkingen verplicht stelt. Australië was in 2012 wereldwijd de eerste. Groot-Brittannië volgde enige tijd later, waarna ook Frankrijk zich daarbij aansloot. In ons land is het dus nog niet zover. In het najaar moet er meer duidelijkheid komen over eventueel aanvullende maatregelen.

Lees ook: Strengere regels voor tabak definitief goedgekeurd

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politiek overweegt invoering van uniforme sigarettenpakjes | TankPro.nl

Politiek overweegt invoering van uniforme sigarettenpakjes

Twee ministeries bekijken op dit moment de mogelijkheden voor invoering van het zogeheten ‘plain packaging’. Daarbij zijn merkuitingen op sigarettenpakjes vrijwel volledig verdwenen en staat het merk er alleen in neutrale letters op. De rest van de verpakking bestaat uit waarschuwingen. Dergelijke maatregelen moeten de verkoop van tabaksproducent in Nederland terugdringen.

Eerder dit jaar werden nieuwe regels voor tabaksverpakkingen van kracht. Daarbij moest ongeveer twee derde van de buitenkant bestaan uit waarschuwingen. Bovendien ging het niet alleen om tekst, maar ook om afbeeldingen waarop de schadelijke gevolgen van roken zichtbaar worden. Bijvoorbeeld door het tonen van  doorrookte longen of een man aan beademingsapparatuur.

Neutrale verpakkingen

De nieuwe pakjes zijn nog niet overal in de schappen ingestroomd. Toch kijken de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid al naar aanvullende maatregelen. Daarbij zou ook het invoeren van neutrale verpakkingen op de agenda staan, meldt het AD.

Volgens anonieme bronnen die het dagblad heeft gesproken, bekijken de betrokken ministeries vooral de juridische mogelijkheden. Een besluit dat waarschijnlijk is ingegeven door het feit dat tabaksfabrikanten vorig jaar in Groot-Brittannië een rechtszaak zijn gestart tegen de Staat, vanwege invoering van plain packaging. Het zou zorgen voor een waardedaling van hun merken.

Heksenjacht

Diverse oppositiepartijen en regeringspartij PvdA willen graag aanvullende maatregelen om het roken verder terug te dringen. Coalitiegenoot VVD ziet dit echter totaal niet zitten. Kamerlid Erik Ziengs spreekt van een heksenjacht en ziet andere partijen als rupsjes-nooitgenoeg.

Nederland zou niet het eerste land zijn dat uniforme tabaksverpakkingen verplicht stelt. Australië was in 2012 wereldwijd de eerste. Groot-Brittannië volgde enige tijd later, waarna ook Frankrijk zich daarbij aansloot. In ons land is het dus nog niet zover. In het najaar moet er meer duidelijkheid komen over eventueel aanvullende maatregelen.

Lees ook: Strengere regels voor tabak definitief goedgekeurd

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.