Als zwarte piet verklede overvaller moet 6 jaar cel in van OM

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar celstraf geëist tegen Kozien A. Hij wordt verdacht van het overvallen van een tankstation in Borne, verkleed als zwarte piet. De overvaller mishandelde tijdens deze overval een medewerkster. Zij is sindsdien niet meer in staat om te werken en zit thuis. De gearresteerde 20-jarige inwoner van Enschede wordt ook verdacht van betrokkenheid bij overvallen op andere tanklocaties en een snackbar.

In november 2014 drong een als zwarte piet verklede man een AVIA-tankstation aan de Europalaan binnen. Hij was gewapend met een houten knuppel, waarmee hij de medewerkster sloeg, en maakte een geldbedrag buit. Het duurde ruim een jaar voordat de man werd opgespoord. Diverse tv-uitzendingen werden eraan gewijd, waarna de verdachte kon worden opgepakt met behulp van een anonieme tip.

Handlanger

Tussen het incident in Borne en de arrestatie van de Enschedeër werd ook een Shell-locatie in Hengelo slachtoffer van een overval, vermoedelijk met dezelfde man als dader. Tevens wordt de verdachte gezien als de dader van twee andere overvallen op een tankstation in Enschede en een snackbar in Borne. Daarbij zou hij hebben samengewerkt met een 31-jarige handlanger uit Hengelo, schrijft dagblad Tubantia.

Na zijn arrestatie legde A. een bekentenis af. Daarin vertelde hij dat hij gokschulden van een paar honderd euro had en deze wilde verzwijgen voor zijn Irakese ouders. Hij zocht naar een manier om deze schulden te kunnen afbetalen en koos daarbij dus voor een overval. Omdat de verdachte Enschedeër tijdens het incident een medewerkster tegen haar hoofd heeft geslagen, ziet het OM zijn daad als een poging tot doodslag.

Slachtoffer

Tijdens de rechtszaak werd aan de verdachte enkele beelden getoond van de overval. Ook kreeg hij een interview te zien waarin het slachtoffer vertelde over hoe zij het incident had beleefd en over de nasleep ervan. De verdachte barstte in huilen uit bij het zien van de beelden. Het slachtoffer heeft 5.000 euro aan smartengeld geëist en daarbovenop 1.394 euro als tegemoetkoming voor gemaakte kosten. Of de rechtbank in Almelo zich aansluit bij het oordeel van het Openbaar Ministerie wordt binnen enkele weken duidelijk.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.