Tankstationmedewerker mishandeld bij weigeren verkoop tabak

Een personeelslid van een tankstation in Hazeldonk is zondagavond mishandeld. Ze weigerde om aan een meisje sigaretten te verkopen, omdat de klant niet kon aantonen ouder te zijn dan achttien jaar. De vriend van het meisje werd daarop zo kwaad, dat hij erg agressief reageerde. Er ontstond een discussie die eindigde in een mishandeling.

Na het incident reden de dader en zijn vriendin weg in een auto. Het kenteken werd doorgegeven en het voertuig werd bij een fastfoodrestaurant in de omgeving aangetroffen. De verdachte zat binnen en werd daar aangehouden. De man, een 21-jarige Belg, is naar het bureau gebracht.

Medewerkers en eigenaren van tankstations ondervinden al langere tijd hinder van agressief gedrag van klanten, als ze weigeren aan hen tabak te verkopen. Er is veelvuldig sprake van scheldpartijen, bedreigingen en soms zelfs vernielingen. Over fysieke mishandelingen zijn nog weinig berichten naar buiten gekomen, maar jammer genoeg was het afgelopen zondag dus wel raak.

Verkoopverbod

Tankstations mogen sinds 1 januari 2014 geen sigaretten, sigaren of shag meer verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Ook aan jongeren die wellicht ouder zijn dan achttien jaar, maar van wie dat niet kan worden vastgesteld, mag geen tabak worden verkocht. Verkoop aan bijvoorbeeld 19-jarigen, zonder dat eerst de leeftijd wordt gecheckt, is ook strafbaar.

De overheid controleert streng op de naleving van de tabakswet. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een fikse boete. Een bedrijf dat driemaal de regels overtreedt, kan zelfs een tijdelijk verbod krijgen op de verkoop van tabakswaren.

Om tankstationbedrijven te helpen bij het bepalen van de juiste leeftijd van een tabakskoper, is een leeftijdsdraaischijf ontwikkeld. Door de draaischijf op de actuele datum te zetten, komt op de achterzijde automatisch de minimale geboortedatum in beeld van degene die de aankoop wil doen. Die datum is dan gemakkelijk te vergelijken met de geboortedatum op de ID van de klant. De schijf is een initiatief van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) en wordt in de petrolbranche verspreid door opleidingsinstituut OOTW.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Tankstations veel last van agressie bij ID-controles tabak

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tankstationmedewerker mishandeld bij weigeren verkoop tabak”

Het personeel op tankstations in de petrolbranche krijgt het er in sommige gevallen van twee kanten van langs, niet alleen hebben zij te maken met intimiderend gedrag van klanten, ook onstlag op staande voet is niet zeldzaam meer mocht je een fout maken bij het uitvoeren van de ‘leeftijdcheck’, de druk bij de verkoopmedewerker komt zo wel erg hoog te liggen! Het zaaien van een angstcultuur enerzijds en onwelwillende klanten anderzijds maakt het werken in deze branche MINDER leuk….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstationmedewerker mishandeld bij weigeren verkoop tabak | TankPro.nl

Tankstationmedewerker mishandeld bij weigeren verkoop tabak

Een personeelslid van een tankstation in Hazeldonk is zondagavond mishandeld. Ze weigerde om aan een meisje sigaretten te verkopen, omdat de klant niet kon aantonen ouder te zijn dan achttien jaar. De vriend van het meisje werd daarop zo kwaad, dat hij erg agressief reageerde. Er ontstond een discussie die eindigde in een mishandeling.

Na het incident reden de dader en zijn vriendin weg in een auto. Het kenteken werd doorgegeven en het voertuig werd bij een fastfoodrestaurant in de omgeving aangetroffen. De verdachte zat binnen en werd daar aangehouden. De man, een 21-jarige Belg, is naar het bureau gebracht.

Medewerkers en eigenaren van tankstations ondervinden al langere tijd hinder van agressief gedrag van klanten, als ze weigeren aan hen tabak te verkopen. Er is veelvuldig sprake van scheldpartijen, bedreigingen en soms zelfs vernielingen. Over fysieke mishandelingen zijn nog weinig berichten naar buiten gekomen, maar jammer genoeg was het afgelopen zondag dus wel raak.

Verkoopverbod

Tankstations mogen sinds 1 januari 2014 geen sigaretten, sigaren of shag meer verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Ook aan jongeren die wellicht ouder zijn dan achttien jaar, maar van wie dat niet kan worden vastgesteld, mag geen tabak worden verkocht. Verkoop aan bijvoorbeeld 19-jarigen, zonder dat eerst de leeftijd wordt gecheckt, is ook strafbaar.

De overheid controleert streng op de naleving van de tabakswet. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een fikse boete. Een bedrijf dat driemaal de regels overtreedt, kan zelfs een tijdelijk verbod krijgen op de verkoop van tabakswaren.

Om tankstationbedrijven te helpen bij het bepalen van de juiste leeftijd van een tabakskoper, is een leeftijdsdraaischijf ontwikkeld. Door de draaischijf op de actuele datum te zetten, komt op de achterzijde automatisch de minimale geboortedatum in beeld van degene die de aankoop wil doen. Die datum is dan gemakkelijk te vergelijken met de geboortedatum op de ID van de klant. De schijf is een initiatief van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) en wordt in de petrolbranche verspreid door opleidingsinstituut OOTW.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Tankstations veel last van agressie bij ID-controles tabak

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tankstationmedewerker mishandeld bij weigeren verkoop tabak”

Het personeel op tankstations in de petrolbranche krijgt het er in sommige gevallen van twee kanten van langs, niet alleen hebben zij te maken met intimiderend gedrag van klanten, ook onstlag op staande voet is niet zeldzaam meer mocht je een fout maken bij het uitvoeren van de ‘leeftijdcheck’, de druk bij de verkoopmedewerker komt zo wel erg hoog te liggen! Het zaaien van een angstcultuur enerzijds en onwelwillende klanten anderzijds maakt het werken in deze branche MINDER leuk….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.